Etapy uprawy warzyw na polu

Etapami uprawy warzyw na polu kierują pory roku. Rolnicy zgodnie twierdzą, że najwięcej pracy zawsze jest wiosną i jesienią. Lato jest nieco lżejsze, a zima to pora roku, w której rolnik w teorii ma najmniej obowiązków. Opisujemy w tekście, jak najlepiej rozplanować pracę przy uprawie warzyw na polu.

Wysiew

Gdy nadchodzi wiosna i nocne przymrozki nieco odpuszczą możemy przystąpić do pierwszych zasiewów. Najpierw spulchniamy glebę, ma to na celu rozluźnienie jej struktury, czyli utworzenie przestrzeni, które zostaną wypełnione przez powietrze i wodę, niezbędne dla wzrostu roślin. Zwykle prace te wykonuje się na polu za pomocą specjalnych maszyn i rolniczych.

Na początku marca należy zasiewać warzywa odporne na chłód, takie jak groch czy bób. Potem, gdy pogoda nieco się ustabilizuje, wysiewa się również odmiany warzyw wymagające długiego okresu wegetacji – należą do nich: cebula, pasternak czy pietruszka korzeniowa. Przez cały miesiąc można także wysiewać koper ogrodowy, pietruszkę naciową oraz marchew.

Od drugiej połowy kwietnia możemy rozpocząć uprawę rzodkiewek szpinaku, buraka ćwikłowego i skorzonery. W czerwcu na polu „rozgoszczą się” ogórki, kalarepy, buraki i warzywa dyniowate (dynie, patisony). Pamiętajmy, że wcześniej zasiane warzywa to wcześniejsze zbiory. Niestety, jeśli przyjdą przymrozki za ten pośpiech zapłacimy uszkodzeniem siewek i gorszym zbiorem. Aby przyśpieszyć plonowanie warzyw i chronić je przed dużymi spadkami temperatury, wczesne wiosenne zasiewy i nasadzenia możemy przykryć osłonami bezkonstrukcyjnymi, czyli specjalną folią perforowaną.

Obowiązki na polu

Wysiew to tylko jedno z zadań rolnika. Do innych obowiązków przy uprawie warzyw należy m.in.: odchwaszczanie, nawożenie kompostem, kultywatorowanie oraz wałowanie gleby, podlewanie warzyw i opryski. Dodatkowo rolnik musi na wiosnę podjąć decyzję o opłacalności różnych zasiewów. Analizując ceny skupu i warunki pogodowe, musi podjąć decyzję co i na jakim areale będzie uprawiał.

Zbiory

Wiele warzyw ma krótki okres wegetacji, dlatego pierwsze można zbierać już w czerwcu. Słoneczna czerwcowa pogoda idealnie nadaje się do uprawy bazylii rzeżuchy, trybuli czy pietruszki naciowej. Gdy nadchodzi jesień, jest czas warzyw okopowych. We wrześniu zbieramy warzywa ciepłolubne, które są wrażliwe na spadki temperatury poniżej 0 st.C, ponieważ w tym miesiącu mogą już wystąpić przymrozki, są to np.: pomidory, papryka, oberżyna, melony, kawony, patisony, kabaczki, ogórki, cukinia, dynię.

Późną jesienią przygotowuje się również wstępnie pola pod przyszłe zasiewy. Jeżeli używamy maszyn rolniczych, warto wyzbierać kamienie z pól co umożliwi szybszy wzrost rośli i przyczyni się do mniejszej eksploatacji maszyn rolniczych w kolejnym sezonie.

Zima to pozornie okres odpoczynku dla rolnika. Nie znaczy to jednak, że rolnik może sobie pozwolić zima na próżniactwo, jest to bowiem najlepszy okres na naprawę narzędzi i sprzętu uszkodzonego w trakcie prac rolniczych oraz na przeprowadzenie niezbędnych prac w gospodarstwie – wyjaśnia pracownik firmy ZM Walkiewicz – producenta narzędzi ogrodniczych.

Previous Article

Opady poprawią jakość powietrza w Polsce

Next Article

Komisja Europejska zatwierdziła mechanizmy wparcia fotowoltaiki we Francji

Dodaj komentarz