Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Food Waste Hackathon rozstrzygnięty

Food Waste Hackathon rozstrzygnięty

Food Waste Hackathon to przedsięwzięcie, które odbyło się w dniach 17-19 listopada br. w hotelu Mercure we Wrocławiu. Wydarzenie to stanowiło zachętę do podejmowania działań pozwalających na zwalczanie marnotrawstwa żywności, co jest sporym problemem dla wielu społeczności XXI wieku. Podczas Hackathonu spotkali się specjaliści z branży IT, eksperci ds. odpadów żywności oraz osoby, które mają wspólny cel – walkę z nierozsądnym wykorzystywaniem żywności. Uczestnicy Food Waste Hackathon musieli stawić czoła temu problemowi i opracować rozwiązania zgodne z założeniami całego przedsięwzięcia. W wyniku podjętych przez nich działań powstało wiele bardzo ciekawych projektów.

Zwycięzcą wrocławskiego Hackathonu została aplikacja Kubełek Kubuś, która ma zachęcić najmłodszych do zainteresowania się kompostowaniem odpadów oraz umożliwić obliczanie ich ilości.  Drugie miejsce przypadło aplikacji Blablafood, mającej pomóc w oddawaniu i przyjmowaniu jedzenia, którego właściciel już nie potrzebuje i które w normalnych warunkach zostałoby przez niego wyrzucone. Na kolejnych miejscach uplasowały się: projekt „Śniadanie szyte na miarę”, pomocny w niwelowaniu problemu marnowania hotelowej żywności oraz aplikacja, która pomoże usprawnić logistykę na potrzeby Banków Żywności.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Food Waste Hackathon został zorganizowany przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Federację Polskich Banków Żywności. Była to pierwsza edycja tego typu wydarzenia, jednak biorąc pod uwagę zainteresowanie, z jakim się ono spotkało, z pewnością w nadchodzących latach pojawią się kolejne odsłony tego projektu.

Foto: Foodwaste hackaton

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.