Wiadomości OZE Grozi nam czekoladowy kryzys? 05 stycznia 2018 Wiadomości OZE Grozi nam czekoladowy kryzys? 05 stycznia 2018 Przeczytaj także Budownictwo Badacze PW sprawdzą samowystarczalność budynku swojej uczelni Nowy projekt naukowców z Politechniki Warszawskiej to badanie efektywności energetycznej budynków “na żywym organizmie”. Obiekt, który będzie służył jako modelowa budowla, nie powstał bowiem specjalnie na potrzeby projektu. Zespół z PW zbada potencjał samowystarczalności energetycznej budynku, który na co dzień służy setkom studentów i wykładowców – chodzi o siedzibę Wydziału Inżynierii Materiałowej PW. Ochrona środowiska Co robi szara plama na Bałtyku? Wczoraj, tj. we wtorek 12 marca, niemiecka policja wodna wykryła ogromną, tajemniczą plamę na Bałtyku. Na ten moment nie wiadomo, co jest przyczyną powstania zanieczyszczenia. Śledztwo w tej sprawie trwa. Ocieplenie klimatu jest jednym z wyzwań obecnego społeczeństwa, któremu należy sprostać. Z roku na rok temperatury zwiększają się, powodując nieodwracalne w skutkach procesy, które długofalowo mogą doprowadzić do przemian w ekosystemie. Wzrost temperatury jest w szczególności szkodliwy wobec lodowców, które topnieją, w wyniku czego poziom wód w morzach i oceanach zwiększa się. Jak się okazuje, w obliczu zjawiska globalnego ocieplenia, może zabraknąć także uwielbianej przez wielu czekolady. Jak informują naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii, wzrost średniej temperatury na świecie o dwa stopnie Celsjusza może być katastrofalny w skutkach dla roślin kakaowca. Powinny one wzrastać tylko w odpowiednich warunkach – mowa tutaj przede wszystkim o odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności. Jeżeli zjawisko globalnego ocieplenia nie zostanie zahamowane, szacuje się, że już w 2050 roku będziemy musieli pożegnać się z czekoladą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie życia. To jednak nie jedyna przyczyna, która może spowodować, że dostęp do czekolady będzie znacznie utrudniony. Naukowcy zaznaczają, że coraz częściej rośliny kakaowca są atakowane przez choroby, co przyczynia się do mniejszej ilości upraw. Co więcej w przypadku czekolady popyt przekracza podaż, co dodatkowo wpływa negatywnie na jej przyszłość. Reklama Ludzie nauki są już zaznajomieni z problemem od pewnego czasu i szukają efektywnych rozwiązań, które mogłyby uratować rośliny kakaowca. Wśród pomysłów są metody, takie jak genetyczna modyfikacja rośliny, dostosowująca florę do nowych warunków wzrastania. Innym rozwiązaniem jest przeniesienie upraw na wyższe tereny, gdzie temperatura byłaby niższa – jest to jednak problematyczne i kosztowne. Foto: Flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.