Naturalna wentylacja w szklanym biurowcu w Genewie

Nowa siedziba szwajcarskiego Société Privée de Gérance w Genewie znajduje się w niezwykle nowoczesnym biurowcu. Elewacja budynku wykonana została ze szkła i zaprojektowana w ten sposób, że budynek wygląda jak wibrujący i błyszczący miraż, nawiązujący dialog z miejską architekturą, która go otacza.

Budynek Société Privée de Gérance został zaprojektowany przez włoską firmę Giovanni Vaccarini Architetti. Założeniem architektów było stworzenie budynku, który mimo swojego nierealnego wyglądu będzie nawiązywał do zurbanizowanej architektury otoczenia. Projektanci położyli też duży nacisk na oszczędność energetyczną i ekologię budynku.

Opisywany biurowiec znajduje się przy Route de Chêne, u wejścia do historycznego centrum miasta. Powstał on poprzez gruntowny remont istniejącego już budynku. W szczególności zmieniona została elewacja budynku. Fasada została wykonana ze szkła, tak aby zapewniała naturalną wentylację budynku, a jednocześnie izolację termalną jak i akustyczną.

Dodatkowo, nowa, szklana elewacja budynku jest niezwykle estetyczna, gdyż przez większość dnia odbija światło słoneczne tak, że budynek wydaje się nim emanować.

Elewacje budynku przykryto trzema warstwami szkła, pomiędzy którymi znajduje się m.in. komora wentylacyjna wyposażona w perforowane ściany oraz żaluzje weneckie, które pozwalają na regulację dostającego się do wnętrza światła.

Dzięki naturalnej wentylacji i żaluzjom w środku biurowca zawsze panuje komfortowa temperatura i nie ma potrzeby wykorzystywania energochłonnych systemów klimatyzacyjnych.

Fasada budynku jest dodatkowo doświetlona białymi diodami LED, które zmiękczają jego kształt i tworzą niesamowite wrażenie. Wykorzystanie oświetlenia LED-owego w tym celu pozwoliło zmniejszyć zapotrzebowanie energetyczne oświetlenia budynku.

Zdjęcia Adrien Buchet

Previous Article

Kanada: stacje ładowania dla pojazdów elektrycznych metodą na ich popularyzację

Next Article

Lilium receptą na zakorkowane miejskie arterie?

Dodaj komentarz