Pakowanie tradycyjne a współczesne – podobieństwa i różnice sposobów pakowania

pakowanie-tradycyjne

Niemal od zarania dziejów handlu opakowanie pełniło funkcję nie tylko ochronną. Owszem, zapewniało trwałość skrytemu w nim produktowi, ale odgrywało też rolę estetyczno-marketingową, przyciągając wzrok i sugestywnie wywołując wyobrażenia o przedmiocie, zanim jeszcze klient go ujrzał. Co zmieniło się w tej kwestii na przestrzeni dziejów?

Pakowanie kiedyś

Potrzebę opakowywania wyrobów dostrzeżono bardzo szybko. Opakowania rozwijały się wraz z handlem, ułatwiały bowiem transport dóbr. Do tego celu wykorzystywano to, co w danej epoce i w określonym rejonie świata było na miejscu. W czasach starożytnych opakowania stanowiły formę sztuki. Pamiętamy z lekcji historii specyficznie malowane greckie wazy. Muzea pełne są drewnianych i metalowych szkatułek, często rzeźbionych i bogato inkrustowanych. W podróży do transportu płynów dobrze nadawały się skórzane bukłaki – dużo lżejsze od glinianych dzbanów.

W czasach nam bliższych zaczęto wykorzystywać szkło oraz papier. Materiały te były znacznie tańsze niż drewno, metal czy glina, a ich wykorzystanie na skalę przemysłową – o wiele łatwiejsze. To właśnie rozwój przemysłu wymusił tworzenie lekkich opakowań, które dałoby się szybko zadrukować. Ponieważ skrócił się czas transportu, trwałość mogła zejść na dalszy plan – co nie jest równoznaczne z tym, że przestała mieć znaczenie.

Pakowanie dziś

Prawdziwa rewolucja nastąpiła po wynalezieniu i wdrożeniu do masowej produkcji plastiku. W zależności od sposobu wykonania możemy mieć plastik cienki i elastyczny lub twardy i gruby, przezroczysty lub ciemny, z dowolnym nadrukiem lub naklejką. Jego produkcja jest łatwa i tania. Trwałość, jaką zapewnia produktom – nie do przecenienia.

Wraz ze wzrostem możliwości zaczęliśmy pakować rzeczy, które dotychczas pozostawały nieosłonięte. Jeszcze dwadzieścia lat temu nikomu nie przyszłoby do głowy, aby każdy ogórek był zapakowany osobno. Dziś staje się to normą. Korzystając z dobrodziejstw technologii, możemy dzielić żywność na niewielkie racje i każdą z nich pakować osobno, aby kupić dokładnie tyle, ile potrzebujemy – ni mniej, ni więcej. Pozwala to oszczędzać żywność i nie dopuszczać do jej zalegania i psucia się.

Powoli odchodzimy także od szkła. Jeszcze niedawno w szklanych opakowaniach kupowaliśmy wszystkie napoje, a ponadto mleko czy śmietanę. Obecnie szklana butelka to rzadkość – także tutaj stosowany jest plastik. Papier, jeżeli jeszcze jest stosowany, zawsze jest wzmacniany warstwą z tworzywa sztucznego, które zatrzymuje zapachy i nie dopuszcza wilgoci.

Plastikowe opakowania podbiły świat i wyparły lub pozwoliły zmodyfikować inne formy zabezpieczania towarów. Wpłynęła na to z pewnością łatwość, z jaką można produkować opakowania z plastiku. Dzięki maszynom takim jak te od www.polpak.pl wytwarzanie opakowań jest szybkie i ekonomiczne, a stosowanie surowców wtórnych nie szkodzi przyrodzie.

Previous Article

Certyfikowany Mistrz Budownictwa Pasywnego – szkolenie

Next Article

Na Pomorzu powstanie inteligentny parking

Dodaj komentarz