Pszczoły – nasi mali przyjaciele

Co zabija pszczoły

Małe pasiaste żółto-czarne owady. Wielcy pracownicy ziemi. Teraz są zagrożone wyginięciem. Jak do tego doszło?

Pszczoły przede wszystkim kojarzą się z miodem. Lubimy go lub nie, ale dla ludzi jest on tylko ubocznym skutkiem pracy pszczół. Te małe owady odpowiadają za 1/3 żywności na całym świecie. Żywią się pyłkiem kwiatowym i nektarem. Zbierają go do małych dzbanuszków, a przy okazji przenoszą pyłek i zapylają kwiaty. Dzięki nim w sklepach dostępne są pomidory, marchewki, dynie i kapusty. A także wiele owoców: porzeczki, maliny, jabłka czy śliwki. To dzięki pszczołom kwitnie bawełna, z której wytwarzane są nasze ubrania. Pszczoły to ogromne bogactwo.

Niestety, w ostatnim czasie pszczoły zaczęły masowo umierać. Giną całe rodziny, całe ule. I nie ma jednej odpowiedzi, dlaczego tak się dzieje.

Co zabija pszczoły?

Na pewno wpływ ma zanieczyszczenie środowiska. Wszędzie śmieci, skażone wody i podtrute rośliny – w takim otoczeniu ciężko żyć wszystkim zwierzętom, a co dopiero takim maleńkim owadom.

Rolnicy stosują coraz więcej chemicznych środków przy uprawie roślin. Jedne wspomagają wzrost, a inne chronią przed szkodnikami. Niestety, to co zabija szkodniki, zazwyczaj zabija też i pszczoły. Wylatują z domu na zbieranie nektaru i już nie wracają. W najlepszym przypadku chorują.  Łatwiej są też atakowane przez pasożyty.

Jest też coraz więcej zabudowanych terenów – miasta się rozrastają, zajmując wolne tereny, w tym kwitnące łąki, które są rajem dla pszczół. Ludzie też mniej chętnie uprawiają przydomowe ogródki. Całe ule trzeba więc transportować samochodami do miejsc, gdzie mogą zbierać nektar. Nie jest to naturalne i na pewno im nie służy.

Coraz częściej wycinane są też drzewa i likwidowane duże tereny zielone. Pszczoły są zdezorientowane i brakuje im naturalnego schronienia.

Czy pszczołom można pomóc?

Można. Trzeba zaprzestać używania niektórych, szczególnie szkodliwych chemikaliów w rolnictwie. A także zwiększyć tereny pełne kwiatów. To bardzo ważne, żeby rodziny pszczół mogły się zdrowo rozwijać i powiększać.

 

POBIERZ i POKOLORUJ

 

SŁOWNICZEK EKO-POJĘĆ

Nektar

Pyłek kwiatowy

Zapylanie

 

 

  • Tagi:
Previous Article

Znamy skład Jury konkursu na polski samochód elektryczny

Next Article

12 tys. drzew w ramach akcji „Studenci sadzą las 2017”

Dodaj komentarz