Ekologia Kolory z natury02 kwietnia 2021 Ekologia Kolory z natury02 kwietnia 2021Przeczytaj także Ekologia Rzeka Odra: rtęć, mezytylen a może toksyczne beczki? Padają podejrzenia winnych tragedii [MAPA] Odra umiera na naszych oczach. Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska we Wrocławiu poinformował, że w rzece wykryto mezytylen. Doniesienia nie zostały jednak potwierdzone, tak jak i wyniki badań, które przeprowadzili Niemcy – w ich próbkach wykryto rtęć. Teraz pojawiły się informacje o zrzuconych do rzeki beczkach z trującą substancją. Kto odpowiada za katastrofę? Ochrona środowiska Morsica Freya uśpiona. Według norweskiej Dyrekcji ds. Rybołówstwa stanowiła zagrożenie Nie żyje 600-kilogramowa samica morsa, która od kilku miesięcy odwiedzała norweskie porty. Freya zyskała imię i stała się atrakcją dla… Malowane farbami, oklejane plastikowymi nalepkami lub koloryzowane chemicznymi barwnikami. Pisanki, symbol Wielkanocy, nie muszą być pracochłonne ani nudne, jeśli użyjemy naturalnych składników do ich zabarwienia. Internet pęka w szwach od eksperymentalnych przepisów na jajka barwione np. sokiem pomidorowym lub herbatą z hibiskusa. By uniknąć frustracji, gdy okaże się, że wyniki tych prób są dalekie od oczekiwanych efektów, przedstawiamy, sprawdzone przez nasze mamy i babcie, sposoby.Makarony z jajek od szczęśliwych kurJeśli chcesz zabarwić jajka na: RÓŻOWO – zetrzyj 2-3 buraki i ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj 1-2 łyżki octu i mocz jajka w wywarze przez kilk godzin.POMARAŃCZOWO – użyj cebuli. Gotuj łuski w osolonej wodzie. Po upływie ok. 30 minut włóż do niej ugotowane jajka i odstaw na kilka godzin. Jeśli zostawisz jajka na całą noc, nabiorą bardziej czerwonej lub brązowej barwy.NIEBIESKO – wybierz czerwoną kapustę. ¼ główki gotuj przez ok. 25 minut. Wyjmij liście i do wywaru dodaj łyżkę soli. Włóż ugotowane jajka i odstaw na kilka godzin. By kolor był bardziej turkusowy, dodaj 1-2 łyżeczki octu.ZIELONO – użyj szpinaku lub natki pietruszki. W garnku ułóż ciasno liście szpinaku lub pęczek natki pietruszki. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia.Włóż do garnka jajka tak, by liście je okrywały i gotuj przez 15-20 minut. Odstaw na kilka godzin. ŻÓŁTO – użyj kurkumy. Do naczynia z wodą wsyp 3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Wodę zagotuj, następnie zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj 1-2 łyżeczki octu i włóż jajka. Odstaw na kilka godzin. Mamy nadzieję, że naturalne farbowanie będzie okazją do wspólnego spędzenia czasu i świetnej zabawy. Wesołych świąt! Fot. freepik.com/denamorado Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.