Kolory z natury

Malowane farbami, oklejane plastikowymi nalepkami lub koloryzowane chemicznymi barwnikami. Pisanki, symbol Wielkanocy, nie muszą być pracochłonne ani nudne, jeśli użyjemy naturalnych składników do ich zabarwienia. 

Internet pęka w szwach od eksperymentalnych przepisów na jajka barwione np. sokiem pomidorowym lub herbatą z hibiskusa. By uniknąć frustracji, gdy okaże się, że wyniki tych prób są dalekie od oczekiwanych efektów, przedstawiamy, sprawdzone przez nasze mamy i babcie, sposoby.

Jeśli chcesz zabarwić jajka na: 

  • RÓŻOWO – zetrzyj 2-3 buraki i ugotuj w osolonej wodzie. Dodaj 1-2 łyżki octu i mocz jajka w wywarze przez kilk godzin.
  • POMARAŃCZOWO – użyj cebuli. Gotuj łuski w osolonej wodzie. Po upływie ok. 30 minut włóż do niej ugotowane jajka i odstaw na kilka godzin. Jeśli zostawisz jajka na całą noc, nabiorą bardziej czerwonej lub brązowej barwy.
  • NIEBIESKO – wybierz czerwoną kapustę. ¼ główki gotuj przez ok. 25 minut. Wyjmij liście i do wywaru dodaj łyżkę soli. Włóż ugotowane jajka i odstaw na kilka godzin. By kolor był bardziej turkusowy, dodaj 1-2 łyżeczki octu.
  • ZIELONO –  użyj szpinaku lub natki pietruszki. W garnku ułóż ciasno liście szpinaku lub pęczek natki pietruszki. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia.

Włóż do garnka jajka tak, by liście je okrywały i gotuj przez 15-20 minut. Odstaw na kilka godzin. 

  • ŻÓŁTO – użyj kurkumy. Do naczynia z wodą wsyp 3 łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Wodę zagotuj, następnie zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj 1-2 łyżeczki octu i włóż jajka. Odstaw na kilka godzin. 

Mamy nadzieję, że naturalne farbowanie będzie okazją do wspólnego spędzenia czasu i świetnej zabawy. Wesołych świąt! 

Fot. freepik.com/denamorado