Ekologia Larwy mącznika oficjalnie trafiają do europejskich jadłospisów18 stycznia 2021 Ekologia Larwy mącznika oficjalnie trafiają do europejskich jadłospisów18 stycznia 2021Przeczytaj także Ekologia Superkomputer pomoże w monitorowaniu Puszczy Białowieskiej Fundusz Żubra przekazał 100 tys. złotych Instytutowi Biologii Ssaków Polskiej Akademii Nauk na zakup superkomputera. Nowoczesny sprzęt korzysta ze sztucznej… Ekologia Pasożytniczy grzyb poluje na pająki. Czy to krewny grzybów zombie? Czy historia z The Last of Us może okazać się możliwa? W brazylijskich lasach deszczowych odkryto nowy, pasożytniczy grzyb, który poluje na pająki. Organizm prawdopodobnie należy do mało zbadanej grupy Ophiocordyceps, która infekuje bezkręgowce. Suszone larwy mącznika młynarka są bezpiecznym źródłem białka i można je jeść bez obaw. Taką decyzję podjął Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności. Jakie znaczenia dla środowiska będzie miała ta decyzja? Spis treści Wyglądają nieapetycznie. A jak smakują?Mączniki w służbie klimatuW walce z głodemJak smakują larwy?Wyglądają nieapetycznie. A jak smakują?Te urocze stworzonka bardzo lubią zagnieździć się w mącznych zapasach. Wystarczy chwila nieuwagi, a w torebkach płatków owsianych czy otrąb pojawiają się charakterystyczne „pajęczynki”. To znak, że kuchnię opanowały mączniki.Mimo że swoją obłą budową ciała nie zachęcają do spożycia, okazuje się, że ich mięso jest bardzo zdrowe. Larwy dostarczają dużej ilości białka. Badania wykazują nawet, że mączniki dostarczają większej ilości witamin i minerałów niż wołowina.Ekobiblioteczka #3Mączniki w służbie klimatuDecyzja EFSA spotkała się z dużym uznaniem Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa. Już siedem lat temu ich raport wykazał, że spożywanie insektów może być znakomitym rozwiązaniem w starciu z postępującymi zmianami klimatycznymi. Dlaczego? Otóż produkcja mięsa naznaczona jest potężnym śladem węglowym i zużywa duże ilości wody. Produkcja mącznika emituje 100 razy mniej gazów cieplarnianych niż hodowla trzody chlewnej.Apokalipsa owadówW walce z głodemPonadto proces uznania insektów za pełnoprawną żywność, zainicjowany przez Komisję Europejską, pomoże w walce z głodem. Owady dużo łatwiej hodować, nie potrzebują szczególnych warunków w uprawie. Są również wytrzymałe i odporne na wszelkie warunki pogodowe i pasożyty. Wszyscy, którzy zetknęli się z nimi w swoich domach na pewno zdają sobie z tego sprawę;)Jak smakują larwy?Skoro owady to przyszłość w naszych kuchniach, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, jak smakują? Posmak smażonych mączników młynarków można porównać do aromatu prażonej pikantnej cebulki. Tak mówią kucharze i testerzy jedzenia. Ponadto można je również spożywać w formie sproszkowanej, jak dodatek kuchenny. Wtedy ich smak będzie lekko wyczuwalny. Już niedługo EFSA ma również podjąć podobną decyzję w sprawie świerszczy i szarańczy.Co myślisz o jedzeniu larw i owadów? Czy jesteś gotowy na taką przyszłość?Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.