W listopadzie br. we Wrocławiu odbył się Food Waste Hackathon, który miał na celu znalezienie rozwiązań pomocnych w przeciwdziałaniu marnotrawieniu żywności. Była to już trzecia edycja konkursu i po raz kolejny cieszyła się sporym zainteresowaniem. Jak się okazuje, wrocławska inicjatywa bardzo szybko znalazła swoich naśladowców. Na początku grudnia br. Radio Kraków wystartowało bowiem z akcją #NieMarnuj, która ma zwrócić uwagę słuchaczy na istotę tego problemu.
– To nie przypadek, że akcja zaczyna się właśnie teraz. Boże Narodzenie i Sylwester to czas wspólnego biesiadowania, a więc także robienia zakupów i niestety marnowania nadmiaru przygotowanego jedzenia. Chcemy pokazać, że robienie nieprzemyślanych zapasów to nie tylko trwonienie produktów, ale także czasu i pieniędzy – powiedziała Maja Dutkiewicz, koordynatorka akcji.
Podczas trwania inicjatywy #NieMarnuj w Radiu Kraków będą odbywać się różnego rodzaju audycje, które pokażą, jak w efektywny sposób wykorzystywać żywność od początku do końca.
Jeden z ważniejszych punktów akcji miał miejsce 16 grudnia br., kiedy to w siedzibie radia odbył się Specjalny Dzień Kulinarny. Ambasadorzy programu, którzy na co dzień zajmują się kuchnią, pokazali, jak można przeciwstawić się marnotrawieniu żywności – zaprezentowali m.in. ciekawe przepisy, które można przygotować z kulinarnych „resztek”. Inspiracje te zostały udostępnione na stronie internetowej Radia Kraków, dzięki czemu będzie można je przygotować w zaciszu własnego domu.
Akcja #NieMarnuj potrwa do 27 grudnia 2017 roku.
Foto: Flickr
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.