Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Bakterie w mikrofalówce. Czy jest się czego obawiać?

Bakterie w mikrofalówce. Czy jest się czego obawiać?

Kiedy ostatnio czyściliście mikrofalówkę? Pewnie dawno temu, a to błąd! Mikrofalówka jest bowiem siedliskiem bakterii, czego dowodzą badania przeprowadzone przez hiszpańskich naukowców.

Reklama

Kuchenki mikrofalowe pod lupą

Hiszpańscy naukowcy z uniwersytetu w Walencji i biotechnologicznej firmy Darwin Bioprospecting Excellence S.L. przeanalizowali próbki pobrane z 30 kuchenek mikrofalowych używanych w domach i mieszkaniach, miejscach pracy oraz laboratoriach. Przenieśli wymazy z próbek na szalki Petriego w laboratorium, gdzie zapewnili bakteriom dogodne warunki do rozwoju. Pozwoliło to zidentyfikować rodzaje drobnoustrojów, które zaczęły się rozwijać. 

Finalnie badacze znaleźli niemal 750 różnych rodzajów bakterii. Mikrobiom w mikrofalówkach domowych i biurowych różnił się od tego wyodrębnionego w urządzeniach laboratoryjnych. Największą różnorodność zaobserwowano w modelach stosowanych w laboratoriach, a najmniejszą – w kuchniach. 

Zobacz też: Koniec z oszustwem na mleku. AI od polskich badaczy oceni jego jakość

Czy należy zrezygnować z tego typu urządzeń?

Nasze wyniki pokazują, że mikrobiom domowych kuchenek mikrofalowych jest bardziej typowy dla aktywności człowieka, podobny do znajdowanego na powierzchniach kuchennych, podczas gdy mikrofalówki laboratoryjne są siedliskiem bakterii bardziej odpornych na promieniowanie – informuje Daniel Torrent, jeden z autorów badania.

Mikrofalówki kuchenne zawierały wiele bakterii powszechnie obecnych na ludzkiej skórze i powierzchniach często dotykanych przez ludzi, ale również organizmy niepożądane, czyli związane z chorobami przenoszonymi przez żywność. 

Nie oznacza to jednak, że trzeba pozbyć się mikrofalówek z kuchni.

– Niektóre gatunki występujące w domowych urządzeniach, takie jak Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi. Należy jednak zauważyć, że populacja drobnoustrojów występująca w mikrofalówkach nie stanowi wyjątkowego ani zwiększonego ryzyka w porównaniu z innymi typowymi powierzchniami kuchennymi – powiedział Daniel Torrent. 

Autorzy publikacji zalecają jedynie częste czyszczenie i dezynfekcję tych urządzeń. 

Czytaj też: Pasza z glonów? Tak, stworzą ją naukowcy ze Szczecina

Bakterie dla biotechnologii?

Mikrofale laboratoryjne zawierały bakterie odporne na promieniowanie, brak wody i wysoką temperaturę.

Mikrobiolodzy z Hiszpanii zauważyli, że odkryte organizmy mogły wykształcić tak wysoką odporność na ekstremalne warunki w wyniku ewolucji poprzez regularnie otrzymywane dawki promieniowania. Dobrą wiadomością jest to, że cechy tych bakterii będzie można wykorzystać w biotechnologii, na przykład przy bioremediacji (usuwaniu) toksycznych odpadów. 

W przyszłości naukowcy będą chcieli zbadać, w jaki sposób bakterie występujące w mikrofalówkach dostosowują się do panujących w nich warunków.

Wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie “Frontiers in Microbiology”. 

Już wcześniej przeprowadzono podobne badania, w wyniku których wykryto różne społeczności mikroorganizmów m.in.: w zmywarkach do naczyń lub ekspresach do kawy. 

Jak często czyścić mikrofalówkę?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby przetarcie kuchenki mikrofalowej po każdym użyciu. Jednak większość osób nie ma na to czasu. Warto zatem przynajmniej dwa razy w tygodniu wyczyścić urządzenie. Pozwoli to na uniknięcie nieprzyjemnego zapachu, a także rozwoju bakterii, które mogą przyczynić się do pojawienia pleśni. 

Zobacz też: Jak bakterie mogą pozwolić na recykling elektroniki?

Źródła: frontiersin.org, dzienniknaukowy.pl, przystaneknauka.us.edu.pl, ovenclean.com

Fot.: Canva, pixabay.com (Wikilmages)

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.