Zrównoważony rozwój Jak pozyskiwać białko w zrównoważony sposób? W stronę rolnictwa bezmięsnego 24 marca 2024 Zrównoważony rozwój Jak pozyskiwać białko w zrównoważony sposób? W stronę rolnictwa bezmięsnego 24 marca 2024 Przeczytaj także Zrównoważony rozwój Columbus Energy na liście spółek wyznaczających standardy zrównoważonego rozwoju Columbus Energy znalazł się na liście najbardziej świadomych klimatycznie spółek w 2023 r., według badania przeprowadzonego przez Fundację Standardów Raportowania, Stowarzyszenie Emitentów Giełdowych oraz Bureau Veritas Polska. Zrównoważony rozwój Credit Agricole wprowadza do oferty „zielony” kredyt gotówkowy z mechanizmem obniżania oprocentowania Bank Credit Agricole wprowadza do oferty „Kredyt gotówkowy na zielone cele”. Nowy produkt przeznaczony jest dla klientów indywidualnych, którzy planują zakup przyjaznych dla środowiska produktów i usług lub zamierzają zrealizować proekologiczne inwestycje. Artykuł sponsorowany Produkcja mięsa odpowiedzialna jest za 60% całej emisji gazów cieplarnianych w branży spożywczej. W jaki sposób możemy zminimalizować koszty środowiskowe wynikające z naszych przyzwyczajeń w diecie? Reklama Spis treści ToggleIle białka potrzebuje dorosły człowiek?Jakie są zrównoważone źródła białka?Czy białko odzwierzęce może być zdrowe i ekologiczne?Czy z powodu zmian klimatycznych porzucimy mięso? Ile białka potrzebuje dorosły człowiek? Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników niezbędnych w naszej diecie, obok tłuszczów i węglowodanów. – Jego główną rolą jest pomoc organizmowi we wzroście i regeneracji. Tworzy nasze mięśnie i kości. Znajduje się w każdej komórce naszego ciała. Potrafimy rozkładać białka na aminokwasy. A te mogą stać się hormonami lub neuroprzekaźnikami – stwierdza w rozmowie z Gurdianem dr Debbie Petitpain. Współczesna dietetyka zaleca spożywanie ok. 0,5 do nawet 1,5 grama białka na kilogram ciała. Wśród ekspertów i międzynarodowych organizacji brak konsensu. Wytyczne żywieniowe rządu USA sugerują spożycie od 46 do 56 gramów dziennie, w zależności od czynników, indywidualnych cech i predyspozycji. Wielkiej Brytanii zaleca podobne spożycie na podobnym poziomie. Według rodzimego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego RDA osoby dorosłe powinny spożywać 0,9 g/kg masy ciała. Jednakże osobom powyżej 65. roku życia zaleca się spożywanie białka co najmniej w ilości 1 g/kg masy ciała i zwiększenie spożycia przy występowaniu chorób przewlekłych do 1,2 g/kg masy ciała, a w najbardziej uzasadnionych medycznie przypadkach do 1,5 g/kg masy ciała. Jakie są zrównoważone źródła białka? Faktem jest, że wołowina, drób i wieprzowina to najbardziej popularne i kompletne źródła białka, ale nie można zapominać o warzywach, które tę rolę spełniają równie efektywnie. Chodzi tutaj głównie o produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe i orzechy. Badanie z 2021 roku przeprowadzone przez naukowców z Oksfordu na próbie 57 tys. artykułów spożywczych potwierdziło intuicje ekologów: owoce i warzywa mają znacząco mniejszy wpływ na planetę niż mięso i sery. Dobrą białkową alternatywą jest również tofu lub jakikolwiek inny produkt na bazie soi. Warto przypominać, że soja dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Bardziej skomplikowana jest sytuacja z przetworzonymi produktami z soi, które naśladują smakiem mięsa i wędliny. Niektóre z nich, takie jak wegański kurczak lub roślinne hamburgery, mogą zawierać dużo białka, ale ich wartości odżywcza budzi wątpliwości – w składzie znajdziemy dużo sodu i tłuszczów nasyconych. Czy białko odzwierzęce może być zdrowe i ekologiczne? W raporcie przygotowanym przez harwardzki Wydział Praw Zwierząt czytamy, że czerwone mięso ma większy ślad węglowy niż drób czy ryby; nie wspominając o owocach i warzywach. Ponadto to czerwone mięso jest zwykle gorszym źródłem białka niż drób. Co z mięsem wyprodukowanym w laboratorium? Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził w 2023 roku sprzedaż mięsa z komórek zwierzęcych, jednak nie trafiło ono do komercyjnego obrotu. W kolejce na testy kliniczne czekają też wołowina i wieprzowina z próbówki. Czy z powodu zmian klimatycznych porzucimy mięso? To może wydarzyć się szybciej, niż się spodziewamy. Według estymacji naukowców z Uniwersytetu Harwardzkiego spożycie i produkcja mięsa w krajach o wysokich i średnich dochodach będzie spadać, jedynie w krajach rozwijających będziemy obserwować tendencję zwyżkową. Europa już redukuje. Pod koniec 2023 roku w Parlamencie Europejskim miało miejsce głosowanie za zwiększeniem produkcji i spożycia białek roślinnych. Zwiększenie produkcji białka roślinnego ma na celu doprowadzić do zmniejszenia zależności UE od importu pasz zwierzęcych z Argentyny, Brazylii i USA. Strategia Parlamentu Europejskiego ukierunkowana jest na osiągnięcie dywersyfikacji źródeł białka. W oficjalnym dokumencie ministerstwa czytamy, że źródła te mają objąć: białka mikrobiologiczne, białka owadów i wodorostów oraz zrównoważoną produkcję soi. Źródło: theguardian.com, ncez.pzh.gov.pl, wyborcza.pl, vox.com, farm-europe.eu Fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.