Ekologia Pasikoniki mogą pomóc w wyżywieniu ludzi 09 października 2024 Ekologia Pasikoniki mogą pomóc w wyżywieniu ludzi 09 października 2024 Przeczytaj także Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Ekologia Rok 2024 będzie najcieplejszym w historii pomiarów! To już niemal pewnie – rok 2024 będzie najcieplejszym w historii pomiarów. Średnia temperatura wzrosła o 0,74°C, w porównaniu z latami 1991-2020. Najwyższa jest również średnia anomalia globalnej temperatury, a październik był najgorętszym w historii pomiarów. Co czeka nas w kolejnych latach? Czego zwiastunem są anomalie pogodowe, których doświadczyliśmy w ostatnich miesiącach? Specjaliści z kameruńskiego Uniwersytetu w Dschang zbadali możliwość wytwarzania pokarmu z… pasikoników. Czy to recepta na rosnący problem dostępu do żywności? Reklama Pierwsze eksperymenty Naukowcy stworzyli karmę z jednego z gatunków pasikonika – Ruspolia nitidula. Pokarm został podany szczurom, a następnie przez 12 tygodni analizowano jego oddziaływania na zwierzęcy organizm. Zwracano uwagę na sierść, sen, libido i stan zdrowia gryzoni. Jak się okazało, szczury, które spożywały karmę z pasikoników, były w znacznie lepszym stanie niż te, które żywiły się rybami oraz paszą z mniejszą ilością białka. Poprawiła się jakość ich zdrowia, snu, a nawet wygląd sierści. Zwiększyło się również libido zwierząt, co wpłynęło pozytywnie na zdolności reprodukcyjne. – Nasze odkrycia pokazują znaczący potencjał jadalnych owadów, takich jak Ruspolia nitidula, w roli alternatywnego źródła białka. Mączka z pasikonika nie tylko zaspokaja potrzeby żywieniowe, ale także przynosi znaczne korzyści zdrowotne – podkreślił dr Ngnaniyyi Abdoul, autor projektu. Mięso z probówki nad Wisłą. Narodowe Centrum Badań i Rozwoju przyznało grant polskiej firmie Mąka z pasikonika Kolejnym projektem badaczy ma być stworzenie mąki z pasikoników. Ze względu na dużą zawartość białka mogłaby odgrywać znaczącą rolę w rozwiązywaniu problemu niedożywienia, szczególnie w miejscach o utrudnionym dostępie do zasobów. Unia Europejska stopniowo poszerza listę owadów, których spożycie jest dozwolone, klasyfikując ją jako “nową żywność”. Oznacza to, że wprowadzenie owadów do obrotu na unijnym rynku oceniono jako bezpieczne, ponieważ każda żywność wprowadzana do masowego obiegu przechodzi rygorystyczną ocenę dotyczącą potencjalnej toksyczności i ryzyka wywołania alergii. Owady to pożywienie przyszłości? Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa opracowała raport, w którym nie tylko stwierdza, że owady mogą pomóc w zwalczaniu problemu niedożywienia, ale też zwraca uwagę na pozytywny wpływ tego rozwiązania dla środowiska. Największą przeszkodą w stosowaniu owadów w przemyśle spożywczym może być uprzedzenie potencjalnych konsumentów. Pamiętajmy jednak o tym, że to, co w świecie “Zachodu” budzi opór, jest od dawna normą na Bliskim Wschodzie lub w Afryce. W RPA niektóre gatunki gąsienic są uznawane za przysmak, a Wietnamczycy regularnie stosują w swojej diecie świerszcze. W Meksyku na talerzach znajdują się koniki polne, a w Tajlandii – karbowane larwy. Za szerszym zastosowaniem robaków w przemyśle spożywczym przemawia ich dostępność. Są łatwe w hodowli i występują na całym świecie, niezależnie od warunków klimatycznych. Co więcej, nie wytwarzają niemal wcale zbędnych produktów przemiany materii, w przeciwieństwie do bydła i trzody chlewnej, co minimalizuje potencjalne problemy z utylizacją i recyklingiem. Zobacz też: Piłeczki tenisowe z Wimbledonu posłużą za domki dla myszy Źródło: pap.pl Fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.