Cztery sposoby na ekologiczną kuchnię

Z badań instytutu Kantar Millward Brown na rzecz Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 34% Polaków przyznaje się do marnowania żywności. Wśród wyrzucanego jedzenia znajduje się: pieczywo, wędliny czy owoce. Statystyczny Europejczyk wyrzuca 90 kg żywności do kosza, co w przeliczeniu daje 50 mln ton rocznie. W Polsce jest to 9 mln rocznie, co odpowiada 60 miliardom złotych. Jakie są sposoby na ‘niemarnowanie’ jedzenia i ekokuchnię?

Nowy biodegradowalny materiał zastąpi plastik?

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z ilości nienadających się do recyklingu materiałów, którymi się otaczamy i ich negatywnym wpływie na środowisko naturalne.To sprawia, że projektanci w duchu rywalizacji szukają nowych, biodegradowalnych materiałów. Pisaliśmy już o kubeczkach z piasku, słomkach z makaronu. Tym razem pokażemy kolejnego w pełni ekologicznego rywala plastiku.

Polska, kraj plastikiem płynący

Rynek tworzyw sztucznych jest istotnym elementem globalnej gospodarki. W Polsce zapotrzebowanie na tworzywa sztuczne stale rośnie – w tej chwili wynosi aż 3,5 mln ton rocznie. Największym odbiorcą plastiku w naszym kraju jest sektor opakowań, na drugim miejscu jest branża budowlana, później motoryzacyjna.

Siedem ekologicznych ociepleń domów

Izolacja termiczna jest niezwykle ważnym elementem niemalże każdego domu. Nie tylko zapobiega utracie ciepła z domu zimą, ale także powstrzymuje nasze wnętrza przed nadmiernym nagrzewaniem. W ten sposób oszczędzamy energię potrzebną do ogrzewania czy chłodzenia wnętrza, tym samym oszczędzając pieniądze i zmniejszając obciążenie dla środowiska (jeżeli nie używamy już czystych źródeł energii).

Nowe centrum handlowe w środku Warszawy zestawione z trzystu starych kontenerów

Niemalże trzysta kontenerów spedycyjnych ma być wykorzystanych do budowy ogromnego centrum handlowego na warszawskim Środmieściu. Inwestycja o nazwie Implant została zaprojektowana przez pracownię Jakuba Szczęsnego (Szcz). Nowy dom handlowy powstanie na działce o powierzchni jednego hektara, która znajduje się pomiędzy ulicami Chmielną, Żelazną i Alejami Jerozolimskimi. Jeszcze dekadę temu stały tutaj resztki przedwojennego Dworca Pocztowego.

Nowy Jork wprowadził zakaz wykorzystywania styropianowych kubeczków

W Nowym Jorku nie uświadczymy już jednorazowych styropianowych kubeczków na napoje czy też innych pojemników na jedzenie wykonanych z tego materiału. Zakaz wszedł w życie z początkiem bieżącego roku i jest wynikiem pięciu lat starań antyplastikowych lobbystów, którzy przekonali władze miasta do kontynuowania swojej ekologicznej polityki pomimo sprzeciwu branży produkcji tworzyw sztucznych.