PolskaRok więzienia w zawieszeniu za faszerowanie kurczaków solą04 grudnia 2019Przeczytaj także Polska W Poznaniu powstał mural oczyszczający powietrze Ścianę Domu Kultury „Wiktoria” na osiedlu Zwycięstwa w Poznaniu ozdobił mural przedstawiający nowoczesne miasto. Ważniejszy niż estetyka jest jednak aspekt ekologiczny – dzięki użytym farbom malunek ma wchłaniać i rozkładać niektóre elementy smogu. OZE Dlaczego obniżanie cen referencyjnych szkodzi rynkowi OZE? 10 grudnia odbędzie się aukcja na nowe projekty wiatrowe i fotowoltaiczne poniżej 1 MW. Urząd Regulacji Energetyki zakomunikował, że wsparciem zostanie objęta energia o maksymalnej wartości 4,214 miliardów złotych. Przypomnijmy, że zgodnie z rozporządzeniem 15 maja 2019 URE obniżył po raz kolejny ceny referencyjne do poziomu 385 zł/MWh z instalacji fotowoltaicznej do 1 MW. Jest to obniżka o 35 zł w porównaniu z poprzednim rokiem. Sąd w Lublinie skazał dwóch przedsiębiorców za wstrzykiwanie soli do kurczaków. Obaj byli oskarżeni o oszukanie swojego kontrahenta. Mężczyzna kupił od nich 43 tony filetów, 10 procent mięsa stanowiła woda z solą. Proces rozpoczął się przed lubelskim sądem rok temu. Dwóch przedsiębiorców z gminy Niemce (Sylwester K. i Rafał T.) sprzedało kontrahentowi 43 tony surowych filetów z kurczaka. Na taśmie produkcyjnej okazało się, że do filetów wstrzyknięto wodę z solą. Sprawa wyszła na jaw, bo przedsiębiorca również chciał wstrzyknąć filetom wodę z solą, jednak po drugim podaniu mięso eksplodowało.Pracownicy firmy, która sprzedała mięso, przyznali, że szefowie polecili im wstrzyknąć roztwór w mięso. Właściciele zataili jednak ten fakt przed kupującym, który myślał, że kupuje czysty produkt.– Takie mięso na co dzień prawdopodobnie jemy. Musimy sobie z tego zdawać sprawę. – Zgodnie z obowiązującymi przepisami produkt spożywczy powinien odpowiadać pewnym wymaganiom i jego skład powinien odzwierciedlać to, co jest napisane na etykiecie – powiedział sędzia Andrzej Wach.Okolicznością łagodzącą dla oskarżonego Sylwestra K. było to, że nie był wcześniej karany, a jego firma miała dobrą renomę. W toku śledztwa okazało się, że firma popadła w problemy finansowe i właściciel próbował się w ten sposób ratować.Sylwester K. został skazany na rok pozbawienia wolności w zawieszeniu i zapłatę 20 tys. zł grzywny. Musi też oddać 30 tys. zł kontrahentowi, którego oszukał. Drugi przedsiębiorca został natomiast oczyszczony z zarzutów. Postępowanie wykazało, że nie wiedział on o tym, że w mięso wstrzyknięto roztwór z soli.