Wiadomości OZE Grozi nam czekoladowy kryzys? 05 stycznia 2018 Wiadomości OZE Grozi nam czekoladowy kryzys? 05 stycznia 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Ocieplenie klimatu jest jednym z wyzwań obecnego społeczeństwa, któremu należy sprostać. Z roku na rok temperatury zwiększają się, powodując nieodwracalne w skutkach procesy, które długofalowo mogą doprowadzić do przemian w ekosystemie. Wzrost temperatury jest w szczególności szkodliwy wobec lodowców, które topnieją, w wyniku czego poziom wód w morzach i oceanach zwiększa się. Jak się okazuje, w obliczu zjawiska globalnego ocieplenia, może zabraknąć także uwielbianej przez wielu czekolady. Reklama Jak informują naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii, wzrost średniej temperatury na świecie o dwa stopnie Celsjusza może być katastrofalny w skutkach dla roślin kakaowca. Powinny one wzrastać tylko w odpowiednich warunkach – mowa tutaj przede wszystkim o odpowiedniej temperaturze oraz wilgotności. Jeżeli zjawisko globalnego ocieplenia nie zostanie zahamowane, szacuje się, że już w 2050 roku będziemy musieli pożegnać się z czekoladą, bez której wiele osób nie wyobraża sobie życia. To jednak nie jedyna przyczyna, która może spowodować, że dostęp do czekolady będzie znacznie utrudniony. Naukowcy zaznaczają, że coraz częściej rośliny kakaowca są atakowane przez choroby, co przyczynia się do mniejszej ilości upraw. Co więcej w przypadku czekolady popyt przekracza podaż, co dodatkowo wpływa negatywnie na jej przyszłość. Ludzie nauki są już zaznajomieni z problemem od pewnego czasu i szukają efektywnych rozwiązań, które mogłyby uratować rośliny kakaowca. Wśród pomysłów są metody, takie jak genetyczna modyfikacja rośliny, dostosowująca florę do nowych warunków wzrastania. Innym rozwiązaniem jest przeniesienie upraw na wyższe tereny, gdzie temperatura byłaby niższa – jest to jednak problematyczne i kosztowne. Foto: Flickr Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.