Wiadomości OZE Czy sałata morska może oczyszczać wodę z metali i półmetali ciężkich? 24 kwietnia 2019 Wiadomości OZE Czy sałata morska może oczyszczać wodę z metali i półmetali ciężkich? 24 kwietnia 2019 Przeczytaj także Energetyka Czy osłony energetyczne będą przedłużone w 2025 roku? Ministra klimatu i środowiska Paulina Henning-Kloska zapowiedziała przedłużenie wsparcia dla odbiorców energii elektrycznej. Co ważne, dopiero po przyjęciu budżetu państwa będzie można powiedzieć, jaką formę będzie mieć to wsparcie. Wiadomości OZE Wysokie emisje skutkują migracją klimatyczną. Co można z tym zrobić? Badania pokazują, że jeżeli do 2050 roku emisje nie zostaną obniżone, do 10 miast Globalnego Południa przybędzie 8 mln migrantów klimatycznych. Aby temu zapobiec, kluczowe jest osiągnięcie celów porozumienia paryskiego. Według badaczy z portugalskiego uniwersytetu okazuje się, że tak. Naukowcy z Aveiro potwierdzili, że ulwa sałatkowa, zwana też sałatą morską, jest wysoce skuteczna w walce ze ściekami przemysłowymi. Występuje ona w wodach przybrzeżnych wzdłuż wszystkich kontynentów. Jada się ją m.in. w Japonii czy Portugalii. Reklama Uczeni z Uniwersytetu w Aveiro we współpracy z naukowcami z uniwersytetu w Porto przeprowadzili badania wody skażonej metalami i półmetalami ciężkimi. Potwierdzili skuteczność zastosowania sałaty morskiej w ściekach przemysłowych. – Udało nam się udowodnić, że ulwa sałatowa w sposób bardzo skuteczny oczyszcza wodę z wielu szkodliwych dla zdrowia ludzkiego substancji, takich jak arsen, rtęć, kadm czy ołów. Ta roślina działa też szybciej niż stosowane obecnie środki do oczyszczania wody z tych pierwiastków, a jej użycie jest kilka razy tańsze – mówi badacz z Aveiro, Bruno Henriques. Wyniki badania potwierdzają zasadność stosowania sałaty morskiej. Zaledwie 1 gram ulwy oczyścił wodę ze 120 μg (mikrogramów) rtęci, 160 μg kadmu, 980 μg ołowiu, 480 μg chromu, 660 μg niklu, 550 μg arsenu, 370 μg miedzi i 2000 μg magnezu. Henriques dodaje, że sekret skutecznego oczyszczania wody przez sałatę morską polega na dużych właściwościach sorpcyjnych posiadanych przez tę roślinę. Inną zaletą tego gatunku jest fakt, że rośnie ona szybko, co pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji. Sałata morska występuje w wodach przybrzeżnych przy kontynentach i jest zaliczana do gromady zielenic, czyli glonu. Ma żywozielony kolor i jest zbudowana z plechy długiej na 20 cm i szerokiej na 15 cm. Sałata morska jest jadalna, jednak mało smaczna. Używa się jej w gastronomii w Japonii i Portugalii. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.