Edukacja Słońce małym kucharzem 15 czerwca 2017 Edukacja Słońce małym kucharzem 15 czerwca 2017 Przeczytaj także Doświadczenia Naelektryzowane warzywa. Czy elektrokultura to dobry sposób na większe plony? Technologie przyjazne środowisku mają dziś decydujące znaczenie szczególnie w dziedzinie żywienia. Niestety rolnictwo ma często destrukcyjny wpływ na ekosystemy Ziemi. Naukowcy proponują metodę elektrostymulacji roślin, która bazuje na energii odnawialnej. Jak to możliwe i jakie korzyści ma to rozwiązanie? Edukacja Columbus przekazuje małopolskim szkołom unikalne minipanele fotowoltaiczne Columbus Energy, czołowy przedstawiciel polskiej branży energetyki odnawialnej, rusza z kampanią edukacyjną dla szkół w Małopolsce. Podstawówki, które przyłączą się do kampanii, otrzymają od Columbus ciekawe konspekty lekcji, a do kilkudziesięciu najszybszych firma prześle zestawy minipaneli fotowoltaicznych. Spis treści ToggleSłońce ma niesamowitą moc. Potrafimy ją zmieniać na prąd i wykorzystujemy jej ciepło. Ale czy wiesz, że Słońce potrafi też być kucharzem? Pomaga w gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Jak? Zaraz się przekonasz.Pieczone ziemniaczkiSmażone… na Słońcu?Ciasteczka z autaSŁOWNICZEK EKO-POJĘĆ Słońce ma niesamowitą moc. Potrafimy ją zmieniać na prąd i wykorzystujemy jej ciepło. Ale czy wiesz, że Słońce potrafi też być kucharzem? Pomaga w gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Jak? Zaraz się przekonasz. Reklama Pieczone ziemniaczki W bardzo słoneczne i ciepłe dni możesz spróbować upiec ziemniaki na słońcu. To taki mały eksperyment, który można wykonać latem. Potrzebny ci będzie ziemniak, folia aluminiowa, duże sito lub durszlak, widelec i plastelina. Sito wyłóż w całości folią aluminiową, To samo zrób z widelcem, który umieść w środku sitka za pomocą plasteliny. Powinien przypominać antenę radaru. Na końcu radarowego widelca nadziej ziemniaka i umieść w słonecznym miejscu. Co się stanie? Ziemniak zostanie upieczony. Ciepłe promienie słoneczne będą odbijać się od folii aluminiowej jak od lustra. Trafią prosto w ziemniaka. A on upiecze się od uderzającego w niego ciepła.[1] Smażone… na Słońcu? Zdarza się, że Słońce świeci tak mocno, że topi ulice. Można na asfalcie odcisnąć swoją stopę, a nawet do niego się przylepić. Jeśli w takim upale położy się metalową blachę na słońcu, bardzo szybko się nagrzeje. I będzie działać podobnie jak patelnia! Wystarczy polać oliwą, położyć mięso i smażyć. W ten sposób można smażyć różne rzeczy, nawet jajecznicę. I to jak ekologicznie i naturalnie! Wszystko za sprawą słońca! Ciasteczka z auta W ciepłe, słoneczne dni z zamkniętego samochodu robi się piekarnik. Dlatego trzeba uważać, żeby w takim aucie nie zostać zamkniętym. Nie wolno też zostawiać tam zwierząt. Może to być dla nich bardzo niebezpieczne. Taki upał może zabić albo wyrządzić ogromną krzywdę. To tak, jakby ktoś nas zamknął w nagrzanym piekarniku. Bo jest tam, tak ciepło. Można upiec ciasteczka. Wystarczy gotowe ciasto położyć na blasze i zostawić w aucie wystawionym na Słońce. Takie ciastka są świetne, ale człowiek albo zwierze po takim nagrzewaniu już nie. Chociaż Słońce jest dobre i pomocne, to ma też ogromną moc, na którą trzeba uważać. SŁOWNICZEK EKO-POJĘĆ Folia aluminiowa [1] Doświadczenie zaczerpnięto z „Księga eksperymentów: 50 najciekawszych doświadczeń” Ulrike Berger ; tł. z jęz. niem. Marcin Satro; Kielce, Wydawnictwo „Jedność”, 2010. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.