Zrównoważony rozwój Jak pozyskiwać białko w zrównoważony sposób? W stronę rolnictwa bezmięsnego 24 marca 2024 Zrównoważony rozwój Jak pozyskiwać białko w zrównoważony sposób? W stronę rolnictwa bezmięsnego 24 marca 2024 Przeczytaj także Zrównoważony rozwój Drewniane miasto dla miliona ludzi. Czy brytyjski Forest City to nowy kierunek zielonego budownictwa? W Europie rodzi się projekt, który może zrewolucjonizować myślenie o zielonym budownictwie: nowe miasto dla miliona ludzi, oparte w dużej części na drewnie, transporcie publicznym i odbudowie przyrody. Bez futurystycznych eksperymentów i bez projektowania z myślą wyłącznie o najzamożniejszych, za to z ambicją stworzenia przystępnych cenowo mieszkań w ramach niskoemisyjnej, nowoczesnej urbanistyki. Forest City 1 staje się jednym z najciekawszych eksperymentów klimatycznych na kontynencie. Zrównoważony rozwój Kodeks Ziemi: państwo przejmie wnętrze Ziemi? Nowe zasady własności surowców i energii pod powierzchnią Rząd pracuje nad nowym Kodeksem Gospodarowania Wnętrzem Górotworu, znanym też jako Kodeks Ziemi, który ma uporządkować przepisy dotyczące tego, kto ma prawo do zasobów znajdujących się pod powierzchnią naszych działek. Dokument przygotowywany przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) ma wprowadzić jasne zasady dotyczące własności i eksploatacji zasobów naturalnych – od geotermii po surowce krytyczne – istotne w procesie transformacji energetycznej. Produkcja mięsa odpowiedzialna jest za 60% całej emisji gazów cieplarnianych w branży spożywczej. W jaki sposób możemy zminimalizować koszty środowiskowe wynikające z naszych przyzwyczajeń w diecie? Reklama Spis treści ToggleIle białka potrzebuje dorosły człowiek?Jakie są zrównoważone źródła białka?Czy białko odzwierzęce może być zdrowe i ekologiczne?Czy z powodu zmian klimatycznych porzucimy mięso? Ile białka potrzebuje dorosły człowiek? Białko to jeden z trzech podstawowych makroskładników niezbędnych w naszej diecie, obok tłuszczów i węglowodanów. – Jego główną rolą jest pomoc organizmowi we wzroście i regeneracji. Tworzy nasze mięśnie i kości. Znajduje się w każdej komórce naszego ciała. Potrafimy rozkładać białka na aminokwasy. A te mogą stać się hormonami lub neuroprzekaźnikami – stwierdza w rozmowie z Gurdianem dr Debbie Petitpain. Współczesna dietetyka zaleca spożywanie ok. 0,5 do nawet 1,5 grama białka na kilogram ciała. Wśród ekspertów i międzynarodowych organizacji brak konsensu. Wytyczne żywieniowe rządu USA sugerują spożycie od 46 do 56 gramów dziennie, w zależności od czynników, indywidualnych cech i predyspozycji. Wielkiej Brytanii zaleca podobne spożycie na podobnym poziomie. Według rodzimego Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego RDA osoby dorosłe powinny spożywać 0,9 g/kg masy ciała. Jednakże osobom powyżej 65. roku życia zaleca się spożywanie białka co najmniej w ilości 1 g/kg masy ciała i zwiększenie spożycia przy występowaniu chorób przewlekłych do 1,2 g/kg masy ciała, a w najbardziej uzasadnionych medycznie przypadkach do 1,5 g/kg masy ciała. Jakie są zrównoważone źródła białka? Faktem jest, że wołowina, drób i wieprzowina to najbardziej popularne i kompletne źródła białka, ale nie można zapominać o warzywach, które tę rolę spełniają równie efektywnie. Chodzi tutaj głównie o produkty pełnoziarniste, warzywa strączkowe i orzechy. Badanie z 2021 roku przeprowadzone przez naukowców z Oksfordu na próbie 57 tys. artykułów spożywczych potwierdziło intuicje ekologów: owoce i warzywa mają znacząco mniejszy wpływ na planetę niż mięso i sery. Dobrą białkową alternatywą jest również tofu lub jakikolwiek inny produkt na bazie soi. Warto przypominać, że soja dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Bardziej skomplikowana jest sytuacja z przetworzonymi produktami z soi, które naśladują smakiem mięsa i wędliny. Niektóre z nich, takie jak wegański kurczak lub roślinne hamburgery, mogą zawierać dużo białka, ale ich wartości odżywcza budzi wątpliwości – w składzie znajdziemy dużo sodu i tłuszczów nasyconych. Czy białko odzwierzęce może być zdrowe i ekologiczne? W raporcie przygotowanym przez harwardzki Wydział Praw Zwierząt czytamy, że czerwone mięso ma większy ślad węglowy niż drób czy ryby; nie wspominając o owocach i warzywach. Ponadto to czerwone mięso jest zwykle gorszym źródłem białka niż drób. Co z mięsem wyprodukowanym w laboratorium? Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zatwierdził w 2023 roku sprzedaż mięsa z komórek zwierzęcych, jednak nie trafiło ono do komercyjnego obrotu. W kolejce na testy kliniczne czekają też wołowina i wieprzowina z próbówki. Czy z powodu zmian klimatycznych porzucimy mięso? To może wydarzyć się szybciej, niż się spodziewamy. Według estymacji naukowców z Uniwersytetu Harwardzkiego spożycie i produkcja mięsa w krajach o wysokich i średnich dochodach będzie spadać, jedynie w krajach rozwijających będziemy obserwować tendencję zwyżkową. Europa już redukuje. Pod koniec 2023 roku w Parlamencie Europejskim miało miejsce głosowanie za zwiększeniem produkcji i spożycia białek roślinnych. Zwiększenie produkcji białka roślinnego ma na celu doprowadzić do zmniejszenia zależności UE od importu pasz zwierzęcych z Argentyny, Brazylii i USA. Strategia Parlamentu Europejskiego ukierunkowana jest na osiągnięcie dywersyfikacji źródeł białka. W oficjalnym dokumencie ministerstwa czytamy, że źródła te mają objąć: białka mikrobiologiczne, białka owadów i wodorostów oraz zrównoważoną produkcję soi. Źródło: theguardian.com, ncez.pzh.gov.pl, wyborcza.pl, vox.com, farm-europe.eu Fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.