Fotowoltaika Agrowoltaika sposobem na lepsze plony? 03 października 2024 Fotowoltaika Agrowoltaika sposobem na lepsze plony? 03 października 2024 Przeczytaj także Fotowoltaika Chińskie panele fotowoltaiczne. Jak wpływają na rynek OZE? W ostatnich latach Chiny zmonopolizowały światowy rynek OZE. Ponad połowa sprzedawanych paneli fotowoltaicznych pochodzi z Azji. Jak import wpływa na rozwój zielonej energetyki w Polsce i na świecie? To szansa na tanią transformację czy niepotrzebna konkurencja dla lokalnego rynku? Fotowoltaika Co zrobić, gdy firma instalująca fotowoltaikę zbankrutowała? Poradnik dla poszkodowanych klientów Rosnąca popularność instalacji fotowoltaicznych sprawiła, że na rynku zaczęło pojawiać się coraz więcej firm oferujących tego typu panele. Zmiany w ustawie o OZE, które weszły w życie 1 kwietnia 2022 roku, sprawiły, że istnienie wielu firm stanęło pod znakiem zapytania. Co w takim razie zrobić, kiedy firma, która zamontowała nam fotowoltaikę lub wydzierżawiła grunt pod farmę PV, upadnie? Naukowcy przeprowadzili eksperyment, podczas którego uprawiali różne warzywa na gruntach pokrytych fotowoltaiką. Efekty mogą Cię zaskoczyć… Reklama Przebieg eksperymentu Naukowcy z Colorado State University przeprowadzili badania, które miały sprawdzić wpływ agrofotowoltaiki (inaczej agrowoltaiki). Jest to koncepcja jednoczesnego wykorzystania ziemi pod uprawy rolne i do produkcji energii elektrycznej. Zbadano plony sześciu roślin w różnych warunkach uzależnionych od typu modułów fotowoltaicznych zainstalowanych na obszarach przeznaczonych pod uprawę roślin. Panele cechowały się różną transparentnością. Badanie obejmowało dwa sezony wegetacyjne (2020-21) na terenie Centrum Badań, Rozwoju i Edukacji Rolniczej CSU, które znajduje się na wysokości 1523 m n.p.m. Obszar zajmuje 3,4 ha certyfikowanego gruntu przeznaczonego specjalnie do badań upraw warzywnych. Wykorzystano eksperymentalną instalację modułów fotowoltaicznych składającą się z różnych paneli. Pierwszą grupę stanowiły cienkowarstwowe półprzezroczyste moduły chińskiego producenta Advanced Solar Power o transparentności 40 proc, mocy 57 W i wymiarach 1200 x 600 x 7 mm. Drugi rodzaj zastosowanego modułu to nieprzezroczysty JKM325PP-72 Jinko Solar, którego wymiary wynosiły 1956 x 992 x 41 mm, a moc 325 W. Ostatni testowany moduł to bifacjalny model LR6-72BP-360M firmy Longi o przezroczystości około 5 proc. i mocy znamionowej 360 W. Przetestowano dwa gatunki papryki (Capsicum annuum ‘Ace F1’ i ‘Early Jalapeño’), cukinię (Cucurbita pepo ‘Early Prolific Straightneck’) i sałatę (Lactuca sativa ‘Capitata’). W 2021 roku dodatkowo zbadano dwie odmiany pomidorów (Solanum lycopersicum ‘Tasmanian Chocolate’ i ‘Red Racer’). Zobacz też: Arabscy naukowcy z rekordem wydajności panelu PV. Ten wynik robi wrażenie! Co się okazało? Naukowcy zauważyli, że w najgorętszym miesiącu roku maksymalne temperatury zostały obniżone pod wszystkimi panelami PV. Wyniki plonów różniły się w zależności od rodzaju uprawy i lokalizacji w systemie agrofotowoltaicznym, co może wynikać z różnych warunków oświetlenia przy różnych zabiegach i rozmieszczeniu rzędów. Cukinia pod każdym z modułów wykazywała dużo słabsze plony w porównaniu do tych na działce kontrolnej. Kontrolna grupa dała średnio ok. 5,1 kg na roślinę. W przypadku modułów o transparentności 40% było to 4,1 kg, a przy dwóch pozostałych – średnio 3,2 kg na roślinę. Papryka, sałata i pomidory miały takie same lub wyższe średnie plony na działkach wyposażonych w fotowoltaikę od tych na gruncie pozbawionym modułów. Zdaniem badaczy, wyniki te pokazują potencjał agrofotowoltaiki. Jak twierdzą, dalsza optymalizacja układu z półprzezroczystymi modułami PV może zwiększyć produkcję rolną. – Optymalizacja układu APV za pomocą modułów półprzezroczystych PV może zwiększyć produkcję rolną przy jednoczesnym zachowaniu dodatkowej ochrony baldachimu zasilanego energią w tradycyjnych systemach APV. – czytamy w badaniu. – Potrzebne są dalsze badania, aby lepiej zrozumieć kompromisy ekonomiczne między zwiększoną przezroczystością modułów w porównaniu z produkcją warzyw, przy jednoczesnym uwzględnieniu zwiększonej wydajności energetycznej z pojemności modułu. Czytaj też: Winogrona rosnąca pod panelami PV były… lepsze. Zaskakujące wyniki badań Źródło: sciencedirect.com Fot.: Canva (torstensimon/pixabay; Ellie Burgin/pexels) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.