Ekologia Amerykańska Parszywa Dwunastka. Które owoce i warzywa szkodzą? 19 września 2020 Ekologia Amerykańska Parszywa Dwunastka. Które owoce i warzywa szkodzą? 19 września 2020 Przeczytaj także Ekologia Naukowcy wskrzesili biblijne drzewo. Ma ono posiadać lecznicze właściwości Międzynarodowemu zespołowi naukowców udało się wyhodować drzewo ze znalezionego podczas wykopalisk nasiona, które liczy sobie tysiąc lat. Według nich, jest to wymarły gatunek rośliny, którego lecznicze właściwości były znane już za czasów biblijnych. Ekologia Niematerialny pomysł na prezent. Szybko i ekologicznie Święta zbliżają się wielkimi krokami. Część z nas zostawiła zakup prezentów na ostatnią chwilę. Warto w tym wyjątkowym czasie pomyśleć też o środowisku. Może więc, zamiast kolejnego, mniej lub bardziej, trafionego prezentu pod choinkę wesprzyjmy któreś ze stowarzyszeń lub fundacji ekologicznych? Poniżej przedstawiamy wybrane podmioty, które warto wesprzeć w działaniach na rzecz środowiska. Wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest zdrowe i zbilansowane odżywianie. Niestety, nawet na świadomych konsumentów czyha wiele pułapek. Na przykład niezdrowe owoce i warzywa. Z tego powodu amerykańska organizacja EWG każdego roku publikuje tzw. Parszywą Dwunastkę owoców i warzyw. Reklama Spis treści ToggleDlaczego warzywa i owoce mogą być niezdrowe?Parszywa DwunastkaKontrola w EuropieJak pestycydy wpływają na organizm?Jak zmniejszyć szkodliwość produktów nieekologicznych? Dlaczego warzywa i owoce mogą być niezdrowe? Nie ma wątpliwości, że nic nie zastąpi witamin pochodzących z owoców i warzyw. Okazuje się jednak, że czasem mogą one stać się źródłem chorób i zatrucia. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wykazała, że niektóre rośliny w dużo większym stopniu wchłaniają pestycydy niż inne. Środki chemiczne, którymi są pielęgnowane podczas wzrostu, wnikają w nie w większym stopniu. Sprawia to, że także my, konsumenci, wchłaniamy ich większą ilość. Parszywa Dwunastka Na tej właśnie podstawie amerykańska Environmental Working Group (EWG) corocznie publikuje raport o pozostałościach pestycydów w warzywach i owocach. Dzięki temu kupujący mogą zdecydować sami, które z produktów warto wyhodować samemu lub kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Oto opublikowana przez nich lista: OWOCE: truskawki,jabłka,nektarynki,brzoskwinie,winogrona,wiśnie WARZYWA: pomidory,papryka,ogórki,jarmuż,seler naciowy,szpinak Kontrola w Europie Monitoringiem zanieczyszczenia żywności w Europie zajmuje się między innymi Pesticide Action Network PanEurope. Wykazało ono, że spośród 43 zidentyfikowanych pestycydów aż 27 pochodzi z produktów Unii Europejskiej. Doniesienia publikowane przez tę organizację podkreślają, że większość pestycydów, które można odnaleźć w warzywach i owocach, należy do grupy związków rozregulowujących pracę układu endokrynologicznego i wpływa również na problemy z płodnością. Jak pestycydy wpływają na organizm? Nawozy stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Najgorsze jest to, że nie wszystkie substancje zostały jeszcze na tyle zbadane, żeby w pełni ocenić ich długotrwały wpływ na organizm. To, co na pewno zostało udowodnione, to ich silna rakotwórczość, pogłębienie i powodowanie zaburzeń hormonalnych oraz dysfunkcji układu immunologicznego. Jak zmniejszyć szkodliwość produktów nieekologicznych? Niestety czasem nie mamy możliwości zakupu roślin pochodzących z upraw ekologicznych ani hodowania własnych upraw. Oto kilka porad, aby zminimalizować toksyczność warzyw i owoców zakupionych w zwykłym sklepie: Unikajmy tych z Parszywej Dwunastki. Zamiast nich wybierajmy mniej zanieczyszczone np. marchewkę zamiast pomidora.Dokładnie myjmy owoce i warzywa przed ich zjedzeniem. Zwłaszcza cytrusy wymagają porządnego oczyszczenia nie tylko z pestycydów, ale również pleśni i pozostałości po długim transporcie.Obierajmy ze skórki kupione produkty. Dobrą metodą jest również wymoczenie owoców najpierw w wodzie z octem, a potem w odczynie zasadowym (wodzie z sodą oczyszczoną). Na sam koniec wypłukujemy oba roztwory zwykłą wodą z kranu. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.