Amerykańska Parszywa Dwunastka. Które owoce i warzywa szkodzą?

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest zdrowe i zbilansowane odżywianie. Niestety, nawet na świadomych konsumentów czyha wiele pułapek. Na przykład niezdrowe owoce i warzywa. Z tego powodu amerykańska organizacja EWG każdego roku publikuje tzw. Parszywą Dwunastkę owoców i warzyw.

Dlaczego warzywa i owoce mogą być niezdrowe?

Nie ma wątpliwości, że nic nie zastąpi witamin pochodzących z owoców i warzyw. Okazuje się jednak, że czasem mogą one stać się źródłem chorób i zatrucia. Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) wykazała, że niektóre rośliny w dużo większym stopniu wchłaniają pestycydy niż inne. Środki chemiczne, którymi są pielęgnowane podczas wzrostu, wnikają w nie w większym stopniu. Sprawia to, że także my, konsumenci, wchłaniamy ich większą ilość. 

Fotowoltaika od Columbus Energy

Parszywa Dwunastka

Na tej właśnie podstawie amerykańska Environmental Working Group (EWG) corocznie publikuje raport o pozostałościach pestycydów w warzywach i owocach. Dzięki temu kupujący mogą zdecydować sami, które z produktów warto wyhodować samemu lub kupić w sklepie z ekologiczną żywnością.

Oto opublikowana przez nich lista:

OWOCE:

  • truskawki,
  • jabłka,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie,
  • winogrona,
  • wiśnie 

WARZYWA:

  • pomidory,
  • papryka,
  • ogórki,
  • jarmuż,
  • seler naciowy,
  • szpinak

Kontrola w Europie

Monitoringiem zanieczyszczenia żywności w Europie zajmuje się między innymi Pesticide Action Network PanEurope. Wykazało ono, że spośród 43 zidentyfikowanych pestycydów aż 27 pochodzi z produktów Unii Europejskiej. Doniesienia publikowane przez tę organizację podkreślają, że większość pestycydów, które można odnaleźć w warzywach i owocach, należy do grupy związków rozregulowujących pracę układu endokrynologicznego i wpływa również na problemy z płodnością.

Jak pestycydy wpływają na organizm?

Nawozy stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia człowieka. Najgorsze jest to, że nie wszystkie substancje zostały jeszcze na tyle zbadane, żeby w pełni ocenić ich długotrwały wpływ na organizm. To, co na pewno zostało udowodnione, to ich silna rakotwórczość, pogłębienie i powodowanie zaburzeń hormonalnych oraz dysfunkcji układu immunologicznego.

Jak zmniejszyć szkodliwość produktów nieekologicznych?

Niestety czasem nie mamy możliwości zakupu roślin pochodzących z upraw ekologicznych ani hodowania własnych upraw. Oto kilka porad, aby zminimalizować toksyczność warzyw i owoców zakupionych w zwykłym sklepie:

  1. Unikajmy tych z Parszywej Dwunastki. Zamiast nich wybierajmy mniej zanieczyszczone np. marchewkę zamiast pomidora.
  2. Dokładnie myjmy owoce i warzywa przed ich zjedzeniem. Zwłaszcza cytrusy wymagają porządnego oczyszczenia nie tylko z pestycydów, ale również pleśni i pozostałości po długim transporcie.
  3. Obierajmy ze skórki kupione produkty.

Dobrą metodą jest również wymoczenie owoców najpierw w wodzie z octem, a potem w odczynie zasadowym (wodzie z sodą oczyszczoną). Na sam koniec wypłukujemy oba roztwory zwykłą wodą z kranu.