Polska Co możesz zrobić dla klimatu w tej dekadzie? 13 stycznia 2020 Polska Co możesz zrobić dla klimatu w tej dekadzie? 13 stycznia 2020 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. To od nas zależy, jak będzie wyglądała nowa dekada, która rozpoczęła się w cieniu postępującej katastrofy klimatycznej. Wspólnie możemy zrobić wiele dla klimatu – oto kilka zasad, które w latach 20. XXI wieku pomogą ocalić planetę. Reklama Mamy indywidualny wpływ na zahamowanie kryzysu klimatycznego i ograniczenie emisji zanieczyszczeń. Co możemy zrobić? Oto kilka rzeczy, które warto rozważyć u progu nowej dekady: Warto wiedzieć więcej o zmianach klimatycznych i czytać literaturę na ten temat. Dzięki temu będziemy mogli wyłapać fake newsy i weryfikować wypowiedzi polityków, którzy nieraz wprowadzają obywateli w błąd, podając niesprawdzone bądź nieprawdziwe informacje. Wiedza to podstawa! Bądźmy dobrze wyedukowani, bo kryzys klimatyczny to wielkie wyzwanie współczesnego świata i temat, od którego nie da się już uciec. Zmieńmy nawyki. Spróbujmy ograniczyć spożycie mięsa i nabiału. Dlaczego to ważne dla klimatu? Badania naukowe pokazują, że nasze nawyki żywieniowe przekładają się na stan środowiska. Z raportu IPCC Climate Change and Land 2018 wynika, że 80 procent światowej ziemi rolnej zajmuje produkcja mięsa, ryb i skorupiaków, a także jajek i mleka. Specjaliści zaznaczają, że hodowle te dostarczają ok. 40 procent zapotrzebowania na białko i stanowią 20 proc. spożywanych przez ludzi kalorii. Cały system hodowlany wraz z produkcją paszy dla zwierząt, odpowiada za 60 procent emisji gazów cieplarnianych w sektorze związanym z żywnością. W latach 1961-2018 emisje związane z produkcją rolniczą podwoiły się, wzrosła też dwukrotnie światowa konsumpcja mięsa. Efektywność energetyczna to kolejny ważny punkt na liście. Wybierajmy nowoczesne technologie grzewcze, takie jak panele fotowoltaiczne czy pompy ciepła. Zainwestujmy w termomodernizację naszych domów – to nie tylko spore oszczędności na kosztach eksploatacyjnych, ale i dbanie o czyste powietrze. Zrezygnujmy z dalekich lotów. Loty samolotem emitują duże ilości dwutlenku węgla, jeśli to możliwe, wybierzmy podróż pociągiem. Redukujmy nasz ślad węglowy. Specjalne kalkulatory pokażą, jakie nawyki zmienić, by nasz ślad węglowy był jak najmniejszy. Segregowanie śmieci, prysznic zamiast kąpieli w wannie, energooszczędne żarówki, rower, pranie ubrań w niskiej temperaturze, rezygnacja z suszarki elektrycznej i znaczące ograniczenie mięsa powinny być oczywistością w latach 20 XXI wieku. Uczmy dzieci zasad związanych z ekologicznym stylem życia i dbaniem o środowisko. Kolejne pokolenia też będą musiały szukać rozwiązań, które pomogą ocalić planetę – przygotujmy je na to już teraz. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.