Wiadomości OZE Czy sałata morska może oczyszczać wodę z metali i półmetali ciężkich? 24 kwietnia 2019 Wiadomości OZE Czy sałata morska może oczyszczać wodę z metali i półmetali ciężkich? 24 kwietnia 2019 Przeczytaj także Energia jądrowa Koniec 40-letniego zakazu? Dania rozważa powrót do atomu Po czterech dekadach zakazu wykorzystywania energetyki jądrowej w skandynawskim kraju, toczą się polityczne dyskusje by dokonać ponownego przełomu w polityce energetycznej. Rząd Dani w zeszłym tygodniu ogłosił, że rozpocznie analizę wykorzystania SMR-ów, jako uzupełnienia dla imponującej w tym kraju produkcji OZE. Energia jądrowa Najwięksi gracze chcą potrojenia mocy atomu – wśród nich spółka Orlenu Amazon, Google, Meta i inne duże firmy energetyczne podpisały zobowiązanie do potrojenia globalnej mocy elektrowni jądrowych do 2050 roku. Deklaracja została ogłoszona podczas konferencji CERAWeek 2025 w Hudson, a jednym z sygnatariuszy jest Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Przełom dla polskich SMR-ów? Według badaczy z portugalskiego uniwersytetu okazuje się, że tak. Naukowcy z Aveiro potwierdzili, że ulwa sałatkowa, zwana też sałatą morską, jest wysoce skuteczna w walce ze ściekami przemysłowymi. Występuje ona w wodach przybrzeżnych wzdłuż wszystkich kontynentów. Jada się ją m.in. w Japonii czy Portugalii. Reklama Uczeni z Uniwersytetu w Aveiro we współpracy z naukowcami z uniwersytetu w Porto przeprowadzili badania wody skażonej metalami i półmetalami ciężkimi. Potwierdzili skuteczność zastosowania sałaty morskiej w ściekach przemysłowych. – Udało nam się udowodnić, że ulwa sałatowa w sposób bardzo skuteczny oczyszcza wodę z wielu szkodliwych dla zdrowia ludzkiego substancji, takich jak arsen, rtęć, kadm czy ołów. Ta roślina działa też szybciej niż stosowane obecnie środki do oczyszczania wody z tych pierwiastków, a jej użycie jest kilka razy tańsze – mówi badacz z Aveiro, Bruno Henriques. Wyniki badania potwierdzają zasadność stosowania sałaty morskiej. Zaledwie 1 gram ulwy oczyścił wodę ze 120 μg (mikrogramów) rtęci, 160 μg kadmu, 980 μg ołowiu, 480 μg chromu, 660 μg niklu, 550 μg arsenu, 370 μg miedzi i 2000 μg magnezu. Henriques dodaje, że sekret skutecznego oczyszczania wody przez sałatę morską polega na dużych właściwościach sorpcyjnych posiadanych przez tę roślinę. Inną zaletą tego gatunku jest fakt, że rośnie ona szybko, co pomaga w usuwaniu szkodliwych substancji. Sałata morska występuje w wodach przybrzeżnych przy kontynentach i jest zaliczana do gromady zielenic, czyli glonu. Ma żywozielony kolor i jest zbudowana z plechy długiej na 20 cm i szerokiej na 15 cm. Sałata morska jest jadalna, jednak mało smaczna. Używa się jej w gastronomii w Japonii i Portugalii. Fot.: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.