Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… 03 września 2024 Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… 03 września 2024 Przeczytaj także Eko styl życia Uratuj jedzenie po świętach — mapa i lista Jadłodzielni [aktualizacja grudzień 2024] Święta to czas nie tylko spotkań z bliskimi i prezentów, ale też, niestety, marnowania żywności. Jedzenie, które nam zostanie, można zamrozić, rozdać po bliskich i po sąsiadach, ale można również oddać do jadłodzielni. Gdzie takie znajdziemy? Eko styl życia Święta, święta i…do kosza? Ile Polacy wyrzucają jedzenia? Święta to czas spędzony z bliskimi, prezenty oraz stół zastawiony smakołykami. Niestety, duża część tych rarytasów trafia do kosza. Liczby nie kłamią – w okresie między 23 a 30 grudnia Polacy wyrzucają niemal 62 tony jedzenia. W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Reklama Dlaczego nie należy wylewać oleju do zlewu? Każdy olej i tłuszcz jadalny może zostać poddany recyklingowi – niezależnie od tego, czy jest to olej, czy oliwa z oliwek, masło, smalec, itd. Po użyciu nie należy ich wylewać do zlewu czy toalety, ponieważ może to skończyć się zatkaniem rury kanalizacyjnej – po przelaniu do kanalizacji bowiem tłuszcze błyskawicznie tężeją. Prowadzi to do powstania trudnych do usunięcia zatorów, które blokują odpływ ścieków do sieci, a w konsekwencji – do ich cofania i wybijania. Co więcej, większość oczyszczalni ścieków nie radzi sobie w pełni z usuwaniem oleju ze ścieków, a to kończy się tym, że trafia on do ekosystemu razem z wodą. Sam proces usuwania zatorów jest czasochłonny i kosztowny. Ponadto, jeśli mamy do czynienia z gorącym olejem, może on nas poparzyć, jeśli będziemy chcieli go wylać do kanalizacji. Kompostowanie oleju to również nie jest dobry pomysł – zanieczyszcza on glebę i zabija drobne żyjące w niej organizmy. Zobacz też: Wielkie plamy oleju na Morzu Bałtyckim. Kolejne kąpieliska są zamykane W jaki sposób zutylizować olej? Jak w takim razie pozbyć się resztek tłuszczu po smażeniu? Jeśli ich ilość jest niewielka, możemy, po ostygnięciu, zetrzeć ją ręcznikiem papierowym i wraz z nim wyrzucić do kosza na odpady zmieszane. Jeżeli tłuszczu jest więcej, to można go przelać do słoika lub innego pojemnika i oddać do Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych (tzw.PSZOK) lub Mobilnego Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Warto jednak wcześniej upewnić się, czy lokalny punkt przyjmie tego typu odpady z gospodarstwa domowego – niektóre bowiem przyjmują tłuszcze jedynie z restauracji. Listę takich pojemników można znaleźć w Internecie lub zapytać o nie w urzędzie gminy czy dzielnicy. Co ważne, olej jadalny można poddać recyklingowi. Wtedy staje się on cennym surowcem do dalszego przetwórstwa przemysłowego – może stać się dodatkiem do biopaliw drugiej generacji lub jako surowiec do produkcji paliwa lotniczego pochodzącego wyłącznie z recyklingu. Recykling oleju sprawia, że zmniejsza się konieczność uprawy nasion oleistych do celów przemysłowych i redukuje ilość CO2 emitowanego do atmosfery. Wystudzony, zużyty olej należy przelać do plastikowej butelki, a następnie zanieść do specjalnego pojemnika do segregacji zużytego oleju i tłuszczu. Takie pojemniki mają czarne wieko i pomarańczowy kolor kubła. Lepiej nie wlewać oleju do szklanego słoika, ponieważ, po wrzuceniu do pojemnika, może on pęknąć i go zanieczyścić. Ponadto, w procesie oczyszczania, niezbędne będzie usunięcie z oleju odłamków szkła. Co można, a czego nie można wrzucać do pojemnika na tłuszcze? Do pojemnika do segregacji zużytych tłuszczy można wrzucać wszelkie rodzaje olejów i tłuszczów, które są używane w kuchni: olej słonecznikowy, kokosowy, oliwa z oliwek, smalec, margaryny, masło, itd. Nie wolno natomiast wrzucać do tego typu pojemników olejów silnikowych, technicznych lub hydraulicznych. Czytaj też: Jak Polacy segregują odpady? Mamy jeszcze sporo do poprawy Źródło: samorzad.gov.pl, tvn24.pl, zielona.interia.pl Fot.: Canva (ben-bryant) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.