2048x270 webinar Z 1
Reklama

Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Gmina rozdaje darmowe kurczaki. Ekologiczna inicjatywa czy zwiększenie ryzyka ptasiej grypy? 

Gmina rozdaje darmowe kurczaki. Ekologiczna inicjatywa czy zwiększenie ryzyka ptasiej grypy? 

Jedna z francuskich gmin prowadzi akcję darmowego rozdawania kurczaków mieszkańcom. Inicjatywa ma na celu redukcję liczby bioodpadów wyrzucanych przez gospodarstwa domowe. Jak ten pomysł komentują eksperci do spraw zrównoważonej żywności? 

925x200 5
Reklama

“Jedna rodzina, jedna kura” 

Burmistrz francuskiej gminy Colmar jest pomysłodawcą nietypowej akcji. Każda z wiejskich rodzin otrzymała… kurę. Projekt ten ma zachęcić mieszkańców do hodowli oraz zmniejszyć ilość odpadów kuchennych, którymi teraz mogą być karmione kurczaki. W inicjatywie wzięło udział ponad 200 gospodarstw, a od 2015 roku rozdano 5 282 zwierząt.

– Biorąc pod uwagę, że kura ma średnią długość życia wynoszącą cztery lata i że spożywa 150 g (5,3 uncji) bioodpadów dziennie, szacujemy, że od 2015 r. uniknęliśmy wytworzenia 273,35 ton bioodpadów – mówi Eric Straumann, obecny prezes Colmar Agglomération.

Hasło  „jedna rodzina, jedna kura” od dziesięciu lat zachęca mieszkańców do wzięcia udziału w inicjatywie. Z czasem zaczęły się do niej przyłączać pobliskie fermy kur, które podjęły współpracę z władzami miasta. Akcja miała pokazać, że przydomowa hodowla się opłaca, a ekologiczne jajka rekompensują ewentualne trudności.

Aby zapobiec przypadkom, w których kury byłyby źle traktowane przez nowych właścicieli władze przygotowały specjalną deklarację. Uprawnia ona wydział ds. odpadów do kontroli dobrostanu zwierząt. Kury muszą posiadać kurnik i wybieg o minimalnej powierzchni 8 m2.

– Kurczaki umożliwiają promowanie tradycyjnych praktyk gospodarki o obiegu zamkniętym. Są one nadal aktualne, szczególnie na wsiach, a obecnie rozwijają się nawet na obszarach miejskich: kury karmione naszymi odpadami żywnościowymi w zamian dostarczają nam świeżych jaj – mówi Straumann.

Ekologiczna inicjatywa, ale czy na pewno? 

Mimo entuzjazmu samych mieszkańców projekt ten spotkał się również ze słowami krytyki. Nieprzychylnie wypowiadają się o nim profesorowie z Uniwersytetu Oksfordzkiego i  Uniwersytetu Yale, którzy zwracają uwagę na rosnące ryzyko ptasiej grypy. Według nich może się ona z łatwością rozprzestrzeniać, gdy kurczaki nie będą trzymane w przystosowanych do tego klatkach. 

– Aby dbać o kurczaki, potrzebujesz paszy, wody, przestrzeni i wolnego czasu – mówi Paul Behrens, dyrektor programu zrównoważonej żywności Uniwersytetu Yale. – Większość osób o niższych dochodach nie ma dostępu do tych rzeczy. Kiedy uwzględnisz wszystkie te koszty, kurczaki rzadko są „darmowe”, a niewiele osób dostrzerze jakiekolwiek oszczędności netto na jajkach. 

Zobacz też: Władze Meksyku adoptowały… koty. Zwierzęta mieszkają wokół Pałacu Narodowego

Źródło: bbc.com, newsbytesapp.com, thelocal.fr 

Fot. Canva

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.