Świat Karaluchy pomagają pozbyć się odpadów żywnościowych 08 maja 2018 Świat Karaluchy pomagają pozbyć się odpadów żywnościowych 08 maja 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Produkujemy więcej energii z OZE, ale zarazem marnujemy na potęgę Polska to uśpiony olbrzym pod względem produkcji energii z OZE. Nasz potencjał pozostaje w dużej mierze niewykorzystany przez zły stan sieci energetycznych, co przekłada się na częste wyłączenia oraz rosnącą ilość odmów przyłączenia nowych źródeł energii. Eksperci od dawna wskazują, że bez rozwiązania tego problemu nie uwolnimy potencjału polskiej energetyki. Elektromobilność Miał być samochód, będą elektryczne hulajnogi? Co dalej z projektem Izera Zdaniem Borysa Budki, ministra aktywów państwowych, inwestycja w Jaworznie powinna być kontynuowana. W jakiej formie? O tym zadecyduje audyt wewnętrzny spółki odpowiedzialnej za projekt. Dużo również zależy od rozwiązania kwestii wypłaty środków z KPO – z jednej strony rząd Tuska zamierza inwestować w elektromobilność (niekoniecznie w Izerę), z drugiej jest do tego zmuszony przez zapisy w planie KPO. Marnotrawienie żywności jest realnym problemem dzisiejszego społeczeństwa, w następstwie którego generowane są gigantyczne ilości odpadów wymagających utylizacji. Najczęściej podlegają one procesowi fermentacji, który jest dosyć kosztownym i mało efektywnym rozwiązaniem emitującym zanieczyszczenia. Na znacznie lepszy pomysł wpadł Li Yanrong z chińskiej prowincji Henan, który do tego zadania postanowił wykorzystać karaluchy. Reklama W swoim gospodarstwie postanowił „zatrudnić” do pracy blisko 300 ton karaluchów, które każdego dnia są w stanie zająć się 15 tonami generowanych odpadów żywnościowych. Ich działanie jest nie tylko znacznie bardziej efektywne, ale także nie powoduje szkód dla środowiska naturalnego. Pan Li jest tak zadowolony ze swoich karaluchów, że już teraz planuje zwiększyć ich ilość na swojej farmie do 4 tysięcy ton. Wszystko po to, by móc każdego dnia utylizować 400 tysięcy kilogramów odpadów żywności. „Karaluchy te nie boją się niczego miękkiego, twardego, kwaśnego, słodkiego, gorzkiego, ani pikantnego”, mówi Li Yanrong. Według statystyk każdego roku w Chinach powstaje 60 milionów ton odpadów w wyniku marnotrawienia żywności. Fermentacja, która była dotychczas główną metodą ich utylizacji, zdaje się odchodzić do przeszłości w Chinach. Co ciekawe, stosowany w gospodarstwie karaluch amerykański jest wykorzystywany także w tradycyjnej medycynie chińskiej, wspomagając zabliźnianie się ran. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.