Ekologia Koniec wursta i sznycli na berlińskich uniwersytetach już blisko! 01 października 2021 Ekologia Koniec wursta i sznycli na berlińskich uniwersytetach już blisko! 01 października 2021 Przeczytaj także Ekologia Naukowcy wskrzesili biblijne drzewo. Ma ono posiadać lecznicze właściwości Międzynarodowemu zespołowi naukowców udało się wyhodować drzewo ze znalezionego podczas wykopalisk nasiona, które liczy sobie tysiąc lat. Według nich, jest to wymarły gatunek rośliny, którego lecznicze właściwości były znane już za czasów biblijnych. Ekologia Niematerialny pomysł na prezent. Szybko i ekologicznie Święta zbliżają się wielkimi krokami. Część z nas zostawiła zakup prezentów na ostatnią chwilę. Warto w tym wyjątkowym czasie pomyśleć też o środowisku. Może więc, zamiast kolejnego, mniej lub bardziej, trafionego prezentu pod choinkę wesprzyjmy któreś ze stowarzyszeń lub fundacji ekologicznych? Poniżej przedstawiamy wybrane podmioty, które warto wesprzeć w działaniach na rzecz środowiska. Przez wiele lat wursty i sznycle stanowiły najbardziej znane produkty, jakimi zajadali się mieszkańcy Berlina. Okazuje się jednak, że młodsze pokolenia mają zupełnie inne preferencje żywieniowe niż ich poprzednicy. Dzięki prośbom studentów kilka głównych uczelni w mieście zdecydowało się na wprowadzenie radykalnych zmian w swoim menu. Od przyszłego semestru mięsne dania będą więc stanowiły zaledwie 4% dostępnych potraw! Reklama Spis treści ToggleZamiast mięsa marynowane burakiTofu i soczewica wygrywają z mięsemProblematyczne mięsoZmiany, zmiany, zmiany Zamiast mięsa marynowane buraki Jak będzie prezentować się menu berlińskich uczelni w październiku? Studenci będą mogli wybierać spośród 68% opcji wegańskich, 28% wegetariańskich oraz 2% rybnych. Miłośnicy mięsa muszą się zadowolić tylko jedną potrawą – i to dostępną jedynie 4 dni w tygodniu. Zmiany zostaną wprowadzone we wszystkich 34 studenckich placówkach w mieście. Tofu i soczewica wygrywają z mięsem Czy zmiana w uniwersyteckich stołówkach będzie grozić buntem ze strony uczniów? Wręcz przeciwnie! To właśnie sami studenci od kilku lat mocno lobbowali za ograniczeniem mięsnych potraw oraz zwiększeniem liczby wegańskich i wegetariańskich opcji. Przeprowadzone w 2019 roku badania pokazały, że preferencje żywieniowe młodych ludzi zdecydowanie kierują się w stronę roślinnych potraw. Aż jedna trzecia berlińskich studentów przestrzega wegetariańskiej diety, a 13,5% je zgodnie z wegańskimi zasadami. Odzwierciedlenie tych trendów można zaobserwować także w całym niemieckim społeczeństwie. Raport z 2020 roku, sporządzony przez jedną z czołowych berlińskich sieci wegańskich sklepów, pokazuje, że w ciągu 4 lat populacja wegan podwoiła się i obecnie około 3,2% naszych zachodnich sąsiadów zalicza się do tej grupy. Problematyczne mięso Berlińscy studenci doskonale zdają sobie sprawę z tego, że przemysł mięsny produkuje ogromne ilości CO2 i istotnie przyczynia się do postępujących zmian klimatu. Szacuje się, że od 14 do 16% światowej emisji gazów cieplarnianych kreowanych jest właśnie przez ten obszar gospodarki. Dieta wysokomięsna typowego mieszkańca Europy dostarcza około 2,5 razy więcej emisji niż jej roślinny odpowiednik, a największy ślad węglowy tworzony jest podczas produkcji mięsa wołowego. Zmiany, zmiany, zmiany Warto podkreślić, że modyfikacja menu to nie jedyne prośrodowiskowe działania podejmowane przez berlińskie uczelnie. Oprócz zmian w stołówkach, kilka najważniejszych uniwersytetów, w tym Uniwersytet Humboldta i Berliński Uniwersytet Techniczny, zobowiązało się do osiągnięcia neutralności klimatycznej w najbliższych latach. Źródła: vegnews.com, noizz.pl, sukces.rp.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.