Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Koniec wursta i sznycli na berlińskich uniwersytetach już blisko!

Koniec wursta i sznycli na berlińskich uniwersytetach już blisko!

Przez wiele lat wursty i sznycle stanowiły najbardziej znane produkty, jakimi zajadali się mieszkańcy Berlina. Okazuje się jednak, że młodsze pokolenia mają zupełnie inne preferencje żywieniowe niż ich poprzednicy. Dzięki prośbom studentów kilka głównych uczelni w mieście zdecydowało się na wprowadzenie radykalnych zmian w swoim menu. Od przyszłego semestru mięsne dania będą więc stanowiły zaledwie 4% dostępnych potraw! 

Reklama

Zamiast mięsa marynowane buraki

Jak będzie prezentować się menu berlińskich uczelni w październiku? Studenci będą mogli wybierać spośród 68% opcji wegańskich, 28% wegetariańskich oraz 2% rybnych. Miłośnicy mięsa muszą się zadowolić tylko jedną potrawą – i to dostępną jedynie 4 dni w tygodniu. Zmiany zostaną wprowadzone we wszystkich 34 studenckich placówkach w mieście.

Tofu i soczewica wygrywają z mięsem

Czy zmiana w uniwersyteckich stołówkach będzie grozić buntem ze strony uczniów? Wręcz przeciwnie! To właśnie sami studenci od kilku lat mocno lobbowali za ograniczeniem mięsnych potraw oraz zwiększeniem liczby wegańskich i wegetariańskich opcji. Przeprowadzone w 2019 roku badania pokazały, że preferencje żywieniowe młodych ludzi zdecydowanie kierują się w stronę roślinnych potraw. Aż jedna trzecia berlińskich studentów przestrzega wegetariańskiej diety, a 13,5% je zgodnie z wegańskimi zasadami. 

Odzwierciedlenie tych trendów można zaobserwować także w całym niemieckim społeczeństwie. Raport z 2020 roku, sporządzony przez jedną z czołowych berlińskich sieci wegańskich sklepów, pokazuje, że w ciągu 4 lat populacja wegan podwoiła się i obecnie około 3,2% naszych zachodnich sąsiadów zalicza się do tej grupy. 

Problematyczne mięso

Berlińscy studenci doskonale zdają sobie sprawę z tego, że przemysł mięsny produkuje ogromne ilości CO2 i istotnie przyczynia się do postępujących zmian klimatu. Szacuje się, że od 14 do 16% światowej emisji gazów cieplarnianych kreowanych jest właśnie przez ten obszar gospodarki. Dieta wysokomięsna typowego mieszkańca Europy dostarcza około 2,5 razy więcej emisji niż jej roślinny odpowiednik, a największy ślad węglowy tworzony jest podczas produkcji mięsa wołowego. 

Zmiany, zmiany, zmiany

Warto podkreślić, że modyfikacja menu to nie jedyne prośrodowiskowe działania podejmowane przez berlińskie uczelnie. Oprócz zmian w stołówkach, kilka najważniejszych uniwersytetów, w tym Uniwersytet Humboldta i Berliński Uniwersytet Techniczny, zobowiązało się do osiągnięcia neutralności klimatycznej w najbliższych latach.

Źródła: vegnews.com, noizz.pl, sukces.rp.pl

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.