Ekologia Ozdób świąteczne wypieki naturalnymi barwnikami #19 19 grudnia 2020 Ekologia Ozdób świąteczne wypieki naturalnymi barwnikami #19 19 grudnia 2020 Przeczytaj także Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Ekologia Zwierzęta jako sprzymierzeńcy w walce z odpadami. Jak zmieniają nasze nawyki? Coraz więcej miast szuka nowych sposobów na ograniczenie odpadów w przestrzeni publicznej. Obok klasycznych rozwiązań pojawia się kierunek, który jeszcze kilka lat temu brzmiał jak futurystyczna ciekawostka: wykorzystanie inteligencji dzikich zwierząt. Pilotaże ze Szwecji, Francji i Holandii pokazują, że ptaki i psy potrafią uczyć się nowych zachowań i realnie zmniejszać zanieczyszczenie, zwłaszcza tam, gdzie tradycyjne metody zawodzą. Dziś o takich projektach mówi się nie tylko jako o ciekawostkach, lecz jako o realnych rozwiązaniach, które wymagają rzetelnej oceny. Świąteczne pierniki zawsze dobrze smakują. Dodatkowo ich dekorowanie sprawia mnóstwo frajdy, a także stanowi doskonałą okazję do eksperymentowania i rozwoju kreatywności. A może by tak spróbować stworzyć własne, naturalne barwniki do ciastek? Ze składników, które masz w kuchni, lub możesz kupić w każdym sklepie? Reklama Spis treści ToggleWybierz kolorStwórz bazęDodaj bazę do lukruJak zrobić lukier? Wybierz kolor Spójrz do szafki, lub lodówki, i zastanów się, który z produktów odpowiada kolorowi, jaki chciałbyś zobaczyć na swoich ciasteczkach. Przedstawiamy nasze propozycje: Różowy: truskawki, maliny Czerwony: burak, pomidorki, czerwona papryka Pomarańczowy: marchew, pomarańczowa papryka, batat Żółty: żółta papryka, kurkuma Zielony: matcha, szpinak Niebieski: czerwona kapusta + soda oczyszczona Fioletowy: jagody Brązowy: kawa, kakao, herbata Jedną z rzeczy, które mają naturalne barwniki żywności – a których nie mają sztuczne – jest smak. Ponieważ kolor pochodzi od prawdziwych składników, niewielka ilość smaku pozostanie w końcowej polewie. Im więcej koloru dodasz do lukru, tym bardziej będzie smakował jak ten składnik. Może to nie mieć większego znaczenia w przypadku składników takich jak owoce, matcha, kawa lub kakao, które są powszechnie używane do pieczenia. Stwórz bazę Istnieją dwa sposoby tworzenia barwników do żywności: na bazie proszku lub płynu. Proszki to najłatwiejszy sposób na tworzenie barwników do żywności, ponieważ łatwo się rozpuszczają. Możesz kupić wiele owoców i warzyw w postaci sproszkowanej, lub możesz zrobić własne, kupując liofilizowane owoce i warzywa, a następnie rozdrabniając je na proszek w robocie kuchennym lub młynku do przypraw. Niektóre składniki, takie jak kakao, kawa, czy przyprawy, występują naturalnie w postaci sproszkowanej. Płyny to czyste soki lub przeciery. Wystarczy wycisnąć sok z owocu, lub użyć sokowirówki. Dodaj bazę do lukru Po przygotowaniu barwników do ciasteczek, wystarczy dodać je do lukru. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych barwników, najlepiej dodawać je w małych ilościach stopniowo, aż do uzyskania pożądanego koloru. Jak zrobić lukier? Do cukru pudru wystarczy dodawać stopniowo wody lub soku z cytryny. Jednocześnie za pomocą łyżki należy ucierać lukier, aby uzyskać gładką, jednolitą masę. Jak w tym roku udekorujesz świąteczne wypieki? Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.