Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Przeczytaj także OZE Magazyny energii w mieszkaniach są nieopłacalne. Co sprawia, że inwestycja się nie zwraca? Rosnące ceny energii elektrycznej sprawiają, że coraz więcej osób zaczyna interesować się magazynami energii jako sposobem na obniżenie rachunków za prąd. Na rynku pojawiają się firmy, które proponują sprzedaż magazynu do mieszkań lub domów pozbawionych własnych instalacji OZE. To ważne, by wiedzieć, jakie są koszty, zagrożenia i realne korzyści dla konsumentów, które mogą nie być tak atrakcyjne, jak je przedstawiają sprzedawcy. Biomasa Brykiet z łusek słonecznika i biomasa: czy to bardziej ekologiczna alternatywa dla pelletu? Znaczenie biomasy w Polsce rośnie, a w zaktualizowanym Krajowym Planie Energii i Klimatu (KPEiK) została wskazana jako kluczowy element stabilności systemu energetycznego. Jej popularność stawia jednak nowe wyzwania – rosnące ceny pelletu i kotłów oraz ryzyko nadmiernej eksploatacji lasów. Na rynku pojawiają się jednak różne ekologiczne alternatywy, które mają na celu wsparcie gospodarki o obiegu zamkniętym. Naukowcy odkryli zaskakującą zależność pomiędzy ogniwem słonecznym a ostrą papryką. Podczas eksperymentu badacze zauważyli, że sproszkowana papryczka chili zwiększa wydajność ogniw perowskitowych. Swoje spostrzeżenia opublikowali w czasopiśmie Joule. Reklama Innowacyjne perowskity Ogniwa perowskitowe w ostatnim czasie zrewolucjonizowały branżę fotowoltaiki. Już teraz wykazują dużo większą wydajność niż najlepszej jakości ogniwa krzemowe. Przeczytaj, jak Polska prezentowała pawilon perowskitowy na Expo w Dubaju w artykule: Polski pawilon na Expo 2020 w Dubaju robi wrażenie! „Kreatywność inspirowana naturą”i perowskity na fasadzie Jednak, podczas gdy perowskitowe ogniwa słoneczne wykazują większą wydajność niż krzem w pochłanianiu światła słonecznego, technologia ma problemy z przekształcaniem go w energię elektryczną. Wielofunkcyjna papryczka chili Naukowcy z Chin i Szwecji przeprowadzali badania mające na celu zmniejszenie tego problemu. Wykazali, że rozwiązaniem może okazać się kapsaicyna – substancja chemiczna odpowiedzialna za pikantność papryczek chili. – Biorąc pod uwagę właściwości elektryczne, chemiczne, optyczne i stabilne kapsaicyny, wstępnie stwierdziliśmy, że byłby to obiecujący kandydat – podaje Qinye Bao, autor badania i inżynier elektryk z East China Normal University. Fot: ogniwa perowskitowe z kapsaicyną/źródło: eurekalert.org Dodatkowo badania udowodniły, że wprowadzenie kapsaicyny do perowskitu podczas procesu produkcyjnego doprowadziło do większej obfitości elektronów służących do przewodzenia prądu na powierzchni półprzewodnika. W efekcie naukowcy otrzymali ogniwo o najwydajniejszym jak dotąd transporcie ładunku. – W przyszłości ekologiczna i zrównoważona technologia dodatków biomateriałów leśnych będzie wyraźnym trendem w nietoksycznych, bezołowiowych materiałach perowskitowych – mówi Qinye Bao – Mamy nadzieję, że w końcu przyniesie to w pełni zielone ogniwo słoneczne perowskitowe jako źródło czystej energii – dodaje. źródło: eurekalert.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.