Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Przeczytaj także OZE MKiŚ uwalnia moc OZE. Ambitne plany resortu Podczas wczorajszej (11 lipca) konferencji prasowej Ministerstwa Klimatu i Środowiska, członkowie resortu podali zapowiedzi dotyczące kolejnych kroków związanych z rozwojem odnawialnych źródeł energii w Polsce. Szefowa resortu, Paulina Hennig-Kloska oraz wiceminister Miłosz Motyka mówili między innymi o planowanych zmianach w ustawie o OZE, dotyczących prosumentów i elektrowni wiatrowych. Ekologia Zwycięstwa lewicy we Francji i Wielkiej Brytanii. Co oznaczają dla energetyki i klimatu? W ostatnich tygodniach odbyły się wybory parlamentarne w jednych z dwóch najważniejszych europejskich krajów. Zarówno we Francji, jak i w Wielkiej Brytanii wyborcy wybrali ugrupowania z lewej strony sceny politycznej. Jak lewicowe rządy w zachodniej Europie wpłyną na politykę energetyczną i klimatyczną tych krajów? Naukowcy odkryli zaskakującą zależność pomiędzy ogniwem słonecznym a ostrą papryką. Podczas eksperymentu badacze zauważyli, że sproszkowana papryczka chili zwiększa wydajność ogniw perowskitowych. Swoje spostrzeżenia opublikowali w czasopiśmie Joule. Reklama Innowacyjne perowskity Ogniwa perowskitowe w ostatnim czasie zrewolucjonizowały branżę fotowoltaiki. Już teraz wykazują dużo większą wydajność niż najlepszej jakości ogniwa krzemowe. Przeczytaj, jak Polska prezentowała pawilon perowskitowy na Expo w Dubaju w artykule: Polski pawilon na Expo 2020 w Dubaju robi wrażenie! „Kreatywność inspirowana naturą”i perowskity na fasadzie Jednak, podczas gdy perowskitowe ogniwa słoneczne wykazują większą wydajność niż krzem w pochłanianiu światła słonecznego, technologia ma problemy z przekształcaniem go w energię elektryczną. Wielofunkcyjna papryczka chili Naukowcy z Chin i Szwecji przeprowadzali badania mające na celu zmniejszenie tego problemu. Wykazali, że rozwiązaniem może okazać się kapsaicyna – substancja chemiczna odpowiedzialna za pikantność papryczek chili. – Biorąc pod uwagę właściwości elektryczne, chemiczne, optyczne i stabilne kapsaicyny, wstępnie stwierdziliśmy, że byłby to obiecujący kandydat – podaje Qinye Bao, autor badania i inżynier elektryk z East China Normal University. Fot: ogniwa perowskitowe z kapsaicyną/źródło: eurekalert.org Dodatkowo badania udowodniły, że wprowadzenie kapsaicyny do perowskitu podczas procesu produkcyjnego doprowadziło do większej obfitości elektronów służących do przewodzenia prądu na powierzchni półprzewodnika. W efekcie naukowcy otrzymali ogniwo o najwydajniejszym jak dotąd transporcie ładunku. – W przyszłości ekologiczna i zrównoważona technologia dodatków biomateriałów leśnych będzie wyraźnym trendem w nietoksycznych, bezołowiowych materiałach perowskitowych – mówi Qinye Bao – Mamy nadzieję, że w końcu przyniesie to w pełni zielone ogniwo słoneczne perowskitowe jako źródło czystej energii – dodaje. źródło: eurekalert.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.