Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Przeczytaj także OZE Przyszłość kryptowalut może być zielona? Ustawa Kryptowalutowa a energetyka Na początku grudnia br. prezydent Karol Nawrocki po raz kolejny wykorzystał swoje prawo weta na „Ustawie Kryptowalutowej”, która miała regulować rynek wirtualnych środków płatniczych. Oficjalnie przedstawionym powodem weta, który blokuje m.in. implementację unijnych przepisów, jest zbytnie rozbudowanie przepisów, co miałoby doprowadzić do „nadregulacji”. W cieniu politycznej awantury umyka jednak kluczowy wątek: ekologia. OZE Nowy KPEiK: miliardy inwestycji i niepewność offshore Ministerstwo Energii sfinalizowało prace nad dokumentem, który ma zadecydować o tempie zmian w polskiej energetyce, skali inwestycji i przyszłym miksie paliw. Zaktualizowany Krajowy Plan w dziedzinie Energii i Klimatu pokazuje, na jakie technologie rząd chce postawić w pierwszej kolejności – od OZE i energetyki jądrowej po elektryfikację gospodarki – oraz wskazuje, że rozwój morskiej energetyki wiatrowej po 2030 roku może być wolniejszy, niż oczekuje branża. Naukowcy odkryli zaskakującą zależność pomiędzy ogniwem słonecznym a ostrą papryką. Podczas eksperymentu badacze zauważyli, że sproszkowana papryczka chili zwiększa wydajność ogniw perowskitowych. Swoje spostrzeżenia opublikowali w czasopiśmie Joule. Reklama Innowacyjne perowskity Ogniwa perowskitowe w ostatnim czasie zrewolucjonizowały branżę fotowoltaiki. Już teraz wykazują dużo większą wydajność niż najlepszej jakości ogniwa krzemowe. Przeczytaj, jak Polska prezentowała pawilon perowskitowy na Expo w Dubaju w artykule: Polski pawilon na Expo 2020 w Dubaju robi wrażenie! „Kreatywność inspirowana naturą”i perowskity na fasadzie Jednak, podczas gdy perowskitowe ogniwa słoneczne wykazują większą wydajność niż krzem w pochłanianiu światła słonecznego, technologia ma problemy z przekształcaniem go w energię elektryczną. Wielofunkcyjna papryczka chili Naukowcy z Chin i Szwecji przeprowadzali badania mające na celu zmniejszenie tego problemu. Wykazali, że rozwiązaniem może okazać się kapsaicyna – substancja chemiczna odpowiedzialna za pikantność papryczek chili. – Biorąc pod uwagę właściwości elektryczne, chemiczne, optyczne i stabilne kapsaicyny, wstępnie stwierdziliśmy, że byłby to obiecujący kandydat – podaje Qinye Bao, autor badania i inżynier elektryk z East China Normal University. Fot: ogniwa perowskitowe z kapsaicyną/źródło: eurekalert.org Dodatkowo badania udowodniły, że wprowadzenie kapsaicyny do perowskitu podczas procesu produkcyjnego doprowadziło do większej obfitości elektronów służących do przewodzenia prądu na powierzchni półprzewodnika. W efekcie naukowcy otrzymali ogniwo o najwydajniejszym jak dotąd transporcie ładunku. – W przyszłości ekologiczna i zrównoważona technologia dodatków biomateriałów leśnych będzie wyraźnym trendem w nietoksycznych, bezołowiowych materiałach perowskitowych – mówi Qinye Bao – Mamy nadzieję, że w końcu przyniesie to w pełni zielone ogniwo słoneczne perowskitowe jako źródło czystej energii – dodaje. źródło: eurekalert.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.