Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Fotowoltaika Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych 24 listopada 2021 Przeczytaj także Energia wiatrowa Silniejsze wiatry na Bałtyku. Czy Polska powinna budować turbiny offshore klasy II? Polska przyspiesza rozwój morskiej energetyki wiatrowej na Bałtyku. Nowelizacja ustawy offshore, którą niedawno podpisał prezydent Karol Nawrocki, ma ułatwić inwestorom udział w aukcjach i wprowadzić uproszczone procedury administracyjne. Nowy raport klimatyczny wskazuje wzrost prędkości wiatru na całym świecie – również nad Morzem Bałtyckim. Większość europejskich turbin OZE już teraz nie jest dostosowanych do coraz silniejszych lokalnych wiatrów. Fotowoltaika Gdańska bazylika i nielegalna fotowoltaika. Co mówi prawo o OZE na zabytkach Gdańska parafia otrzymała nakaz usunięcia paneli fotowoltaicznych z dachu Bazyliki św. Brygidy, które w 2023 roku zostały zainstalowane bez wymaganych pozwoleń. W Polsce istnieje możliwość umieszczenia OZE na zabytkowych budynkach – wymaga to jednak kontroli wojewódzkiego konserwatora zabytków. Przeszkodą w połączeniu ochrony dziedzictwa historycznego i zielonej energii nie jest zatem prawo, a brak jego przestrzegania. Naukowcy odkryli zaskakującą zależność pomiędzy ogniwem słonecznym a ostrą papryką. Podczas eksperymentu badacze zauważyli, że sproszkowana papryczka chili zwiększa wydajność ogniw perowskitowych. Swoje spostrzeżenia opublikowali w czasopiśmie Joule. Reklama Innowacyjne perowskity Ogniwa perowskitowe w ostatnim czasie zrewolucjonizowały branżę fotowoltaiki. Już teraz wykazują dużo większą wydajność niż najlepszej jakości ogniwa krzemowe. Przeczytaj, jak Polska prezentowała pawilon perowskitowy na Expo w Dubaju w artykule: Polski pawilon na Expo 2020 w Dubaju robi wrażenie! „Kreatywność inspirowana naturą”i perowskity na fasadzie Jednak, podczas gdy perowskitowe ogniwa słoneczne wykazują większą wydajność niż krzem w pochłanianiu światła słonecznego, technologia ma problemy z przekształcaniem go w energię elektryczną. Wielofunkcyjna papryczka chili Naukowcy z Chin i Szwecji przeprowadzali badania mające na celu zmniejszenie tego problemu. Wykazali, że rozwiązaniem może okazać się kapsaicyna – substancja chemiczna odpowiedzialna za pikantność papryczek chili. – Biorąc pod uwagę właściwości elektryczne, chemiczne, optyczne i stabilne kapsaicyny, wstępnie stwierdziliśmy, że byłby to obiecujący kandydat – podaje Qinye Bao, autor badania i inżynier elektryk z East China Normal University. Fot: ogniwa perowskitowe z kapsaicyną/źródło: eurekalert.org Dodatkowo badania udowodniły, że wprowadzenie kapsaicyny do perowskitu podczas procesu produkcyjnego doprowadziło do większej obfitości elektronów służących do przewodzenia prądu na powierzchni półprzewodnika. W efekcie naukowcy otrzymali ogniwo o najwydajniejszym jak dotąd transporcie ładunku. – W przyszłości ekologiczna i zrównoważona technologia dodatków biomateriałów leśnych będzie wyraźnym trendem w nietoksycznych, bezołowiowych materiałach perowskitowych – mówi Qinye Bao – Mamy nadzieję, że w końcu przyniesie to w pełni zielone ogniwo słoneczne perowskitowe jako źródło czystej energii – dodaje. źródło: eurekalert.org Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.