Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych

Papryczka chili zwiększa wydajność ogniw słonecznych

Naukowcy odkryli zaskakującą zależność pomiędzy ogniwem słonecznym a ostrą papryką. Podczas eksperymentu badacze zauważyli, że sproszkowana papryczka chili zwiększa wydajność ogniw perowskitowych. Swoje spostrzeżenia opublikowali w czasopiśmie Joule.

Innowacyjne perowskity

Ogniwa perowskitowe w ostatnim czasie zrewolucjonizowały branżę fotowoltaiki. Już teraz wykazują dużo większą wydajność niż najlepszej jakości ogniwa krzemowe.

Przeczytaj, jak Polska prezentowała pawilon perowskitowy na Expo w Dubaju w artykule:

Jednak, podczas gdy perowskitowe ogniwa słoneczne wykazują większą wydajność niż krzem w pochłanianiu światła słonecznego, technologia ma problemy z przekształcaniem go w energię elektryczną.

Wielofunkcyjna papryczka chili

Naukowcy z Chin i Szwecji przeprowadzali badania mające na celu zmniejszenie tego problemu. Wykazali, że rozwiązaniem może okazać się kapsaicyna – substancja chemiczna odpowiedzialna za pikantność papryczek chili.

– Biorąc pod uwagę właściwości elektryczne, chemiczne, optyczne i stabilne kapsaicyny, wstępnie stwierdziliśmy, że byłby to obiecujący kandydat podaje Qinye Bao, autor badania i inżynier elektryk z East China Normal University.

Fot: ogniwa perowskitowe z kapsaicyną/źródło: eurekalert.org

Dodatkowo badania udowodniły, że wprowadzenie kapsaicyny do perowskitu podczas procesu produkcyjnego doprowadziło do większej obfitości elektronów służących do przewodzenia prądu na powierzchni półprzewodnika. W efekcie naukowcy otrzymali ogniwo o najwydajniejszym jak dotąd transporcie ładunku.

– W przyszłości ekologiczna i zrównoważona technologia dodatków biomateriałów leśnych będzie wyraźnym trendem w nietoksycznych, bezołowiowych materiałach perowskitowych mówi Qinye Bao – Mamy nadzieję, że w końcu przyniesie to w pełni zielone ogniwo słoneczne perowskitowe jako źródło czystej energii dodaje.

źródło: eurekalert.org