Ekologia Pierwsza miejska farma akwaponiczna w Polsce. Co to jest i gdzie ją znajdziesz? 07 kwietnia 2023 Ekologia Pierwsza miejska farma akwaponiczna w Polsce. Co to jest i gdzie ją znajdziesz? 07 kwietnia 2023 Przeczytaj także Zmiany klimatu 2024: rekordowe emisje i koncentracja CO2 Z raportu Global Carbon Budget 2024, opublikowanego podczas szczytu klimatycznego COP 29, wynika, że rok 2024 był rekordowy pod względem ilości emisji i koncentracji CO2. Eksperci ostrzegają: czasu na wdrożenie globalnych celów klimatycznych jest coraz mniej! Ekologia Naukowcy wskrzesili biblijne drzewo. Ma ono posiadać lecznicze właściwości Międzynarodowemu zespołowi naukowców udało się wyhodować drzewo ze znalezionego podczas wykopalisk nasiona, które liczy sobie tysiąc lat. Według nich, jest to wymarły gatunek rośliny, którego lecznicze właściwości były znane już za czasów biblijnych. Jak w czasach kryzysu klimatycznego wyżywić ciągle rosnącą liczbę ludzi? Rozwiązaniem na ten, ale także wiele innych problemów mogą okazać się farmy akwaponiczne. Jedna z nich mieści się już we Wrocławiu. Jak to działa? Reklama Akwaponika odpowiedzią na problemy rolnictwa Zagrożenia dla upraw w związku z pogłębiającym się kryzysem klimatycznym nie ominą Polski. Farmy akwaponiczne stanowią jedną z najbardziej postępowych form nowoczesnego rolnictwa, ponieważ odpowiadają na potrzeby, a zarazem rozwiązują wiele problemów związanych z uprawą jedzenia w nowych warunkach klimatycznych i społecznych. Według Krajowego Ośrodka Bilansowania i Zarządzania Emisjami (KOBiZE) rolnictwo w obecnej formie odpowiada za 8% polskiej emisji gazów cieplarnianych. Jednocześnie jest jednym z najbardziej wodochłonnych sektorów gospodarki i życia pochłaniając gigantyczne ilości wody. Za większość zużycia zasobów słodkiej wody, bo aż w 69% odpowiada właśnie rolnictwo w tradycyjnej formie i produkcja żywności. Czy wiesz, że deficyt wody w Polsce staje się coraz bardziej odczuwalny? Dowiedz się więcej: Ubóstwo zaczyna się od wody, czyli o suszy w Polsce. To tylko jeden z szeregu problemów, na który odpowiadają bezglebowe formy prawy stosowane na farmach akwaponicznych. Są one zminimalizować zużycie wody o nawet 90%. Dzięki temu nowoczesnemu rozwiązaniu technologicznemu, wspiera się odbudowę zagrożonych ekosystemów i chroni bioróżnorodność. Farmy akwaponiczne, w których hoduje się zarówno zwierzęta jak i rośliny, przy zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań technologicznych, będą obiecującą alternatywą do zrównoważonej produkcji żywności, szczególnie w mieście. Dodatkową wartością dla takich farm jest zastosowanie systemu oczyszczania wody deszczowej. Dzięki temu będzie możliwa produkcja żywności zdrowej, bez dodatków antybiotyków i herbicydów, z ograniczeniem zużycia wody oraz z ograniczeniem negatywnego wpływu na środowisko. Tak twierdzi dr Katarzyna Pala, Prezeska Water Science and Technology Institute – H2O SciTech, który wybudował instalacje akwaponiczne we Wrocławiu i Oslo. Pierwsza miejska farma akwaponiczna w Polsce Niedawno we Wrocławiu niedaleko Centrum Edukacji Ekologicznej Hydropolis ruszyła pierwsza, miejska farma akwaponiczna AquaFarm. Do produkcji roślin wykorzystywane są składniki odżywcze produkowane przez zwierzęta morskie, a farma jest połączona z systemem oczyszczania wody opadowej. Na AquaFarmie uprawiane są takie gatunki roślin, jak burak cukrowy, rukiew wodna, trawa pszeniczna, trybula i mizuna. Jak to działa? Działanie farmy akwaponicznej AquaFarm. Źródło: mat. prasowy System akwaponiczny AquaFarmy został zamknięty w przystosowanych do produkcji żywności kontenerach morskich i jest wyposażony w trzy zbiorniki do hodowli zwierząt akwakultury. Ze zbiorników woda z odchodami pompowana jest do jednostki wyposażonej w filtr mechaniczny i biologiczny, gdzie odpowiednie bakterie przekształcają amoniak w azotany, które są mniej toksyczne dla zwierząt, a jednocześnie lepiej przyswajalne dla roślin. Po filtracji biologicznej woda z substancjami pokarmowymi trafia do miejsca uprawy roślin, specjalnego regału, gdzie wykorzystywane są dwie metody hydroponiczne. W metodzie NFT (nutrient film technique) korzenie roślin obmywane są przez cienką warstwę stale płynącej wody, natomiast zgodnie z metodą DWC (deep water culture) korzenie zanurzone są w głębszej toni intensywnie napowietrzanej i sukcesywnie wymienianej wody. Z systemu hydroponicznego woda oczyszczona z substancji toksycznych dla zwierząt wraca do miejsca ich hodowli i tym samym obieg pozostaje zamknięty. Wizualizacja farmy akwaponicznej we Wrocławiu. Źródło: mat. prasowy Projektowanie farmy akwaponicznej było dla mnie wyjątkowym wyzwaniem, gdyż w ten sposób wytyczamy nowy kierunek w podejściu do produkcji żywności na terenach miejskich. To namacalnie pokazuje, że uprawa roślin jadalnych, a nawet hodowla zwierząt w mieście jest możliwa, i co więcej nie jest to jakaś nieprzyjazna technologiczna instalacja tylko miejsce mogące stać się lokalny punktem spotkań. To krok w stronę bardziej samowystarczalnych miast – co staje się szczególnie istotne w dobie kryzysu klimatycznego – przekonuje Paweł Pedrycz, urbanista i badacz morfologii na Wydziale Architektury Politechniki Warszawskiej. Zalety systemu akwaponicznego na AquaFarmie to: Produkcja czystej żywności bogatej w wartości odżywcze.Uprawa trwa przez cały rok bez względu na warunki atmosferyczne.Oszczędność wody nawet o 90% w stosunku do upraw w rolnictwie tradycyjnym.Zmniejszenie obszarów potrzebnych do hodowli roślin w stosunku do rolnictwa konwencjonalnego.Redukcja odpadów trafiających do środowiska, gdyż większość składników jest wykorzystywana w systemie zamkniętym.Retencja i zagospodarowanie wód opadowych z zielonego dachu. Źródła i zdjęcia: mat. prasowe AquaFarm Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.