Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Piramida żywnościowa zastąpiona przez talerz zdrowia. Nowe zasady zdrowego odżywiania

Piramida żywnościowa zastąpiona przez talerz zdrowia. Nowe zasady zdrowego odżywiania

Z sond ulicznych wynika, że aż 80% Polaków uważa, że odżywia się zdrowo. Jednak choroby społeczne i badania naukowe niestety tego nie potwierdzają. Aby ułatwić nam przejście na zdrową dietę, polscy naukowcy i lekarze opracowali nowy schemat. I tak tradycyjną piramidę zastąpił czytelniejszy i przystępniejszy talerz zdrowia.

Reklama

Nowy układ sił na talerzu

Podczas V Narodowego Kongresu Żywieniowego doszło do małej rewolucji. Nowe zasady zostały ogłoszone przez dra hab. Grzegorza Juszczyka, który jest dyrektorem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego oraz Państwowego Zakładu Higieny. Zgodne z nimi, schematem zdrowego żywienia będzie od tej chwili talerz. Proporcje na nim powinny przedstawiać się następująco: połowę stanowić mają warzywa i owoce, jedna ćwiartka ma zawierać produkty zbożowe, a ćwiartka ostatnia źródło białka (np. mięso).

122132750 3458354177521044 3774270319600272499 o

Zielenina i warzywka priorytetem

W założeniach ten fakt znają chyba wszyscy – warzywa powinny być podstawą naszej diety. Owoce jako źródło niezbędnych witamin również, ale nie tak często ze względu na cukry proste, które się w nich znajdują.

Produkty zbożowe powinny być reprezentowane przede wszystkim przez pełnoziarniste zamienniki. Warto postawić na razowe pieczywo czy makarony, zdrowe kasze i płatki owsiane.

Ostatnia ćwiartka, którą głównie reprezentuje mięso ma stanowić zdrowe źródło białka. Warto zrezygnować z czerwonego, tłustego mięsa na rzecz chudego. Można też wybrać ryby, rośliny strączkowe, jaja czy orzechy.

Mięso nie takie super

Polacy jedzą dwukrotnie więcej mięsa od zalecanej przez Światową Organizację Zdrowia dawki. Ponadto zbyt często wybieramy tłuste produkty odzwierzęce. Stąd choroby wieńcowe i zawały serca w dalszym ciągu pozostają główną przyczyną zgonów w naszym kraju. Warto więc wybierać mięso jasne, na przykład drobiowe lub z indyka. Przetwory mięsne – szynki, kiełbasy, balerony też warto sobie darować. Nie dość, że bardzo podrożały, to jeszcze ilość soli w nich zawarta jest wręcz absurdalna. Uczestnicy Kongresu zwrócili uwagę, że warto też spożywać tłuste ryby morskie. Nasze organizmy nie produkują wystarczającej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Trzeba więc regularnie je dostarczać.

Zalecanym sposobem przygotowywania produktów jest ich gotowanie na parze, w wodzie lub pieczenie, a nie tak lubiane przez Polaków smażenie czy grillowanie. Podczas tych niezalecanych procesów powstają związki toksyczne dla organizmu” radzi dr inż. Anna Malinowska z Katedry Żywienia Człowieka i Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. 

Polacy to mięsożercy

Na naszym talerzu wcale nie musimy umieszczać mięsa każdego dnia. Świetnie zastępuje go soja, soczewica, groch, bób czy fasola. A jedzenie ich przynosi same plusy. Nie dość, że dostarczamy białko, to unikamy nadmiernego spożycia cholesterolu. Ponadto rośliny strączkowe są bogate w witaminy i składniki mineralne.

Pij mleko będziesz…wzdęty!

Twórcy nowo opracowanych zaleceń wskazują też, że produkty mleczne najlepiej spożywać fermentowane. Maślanka czy kefir zdecydowanie lepiej wpływa na pracę jelit niż mleko. Poza tym szereg niezdiagnozowanych problemów gastrycznych może wywołać nietolerancja laktozy. Warto też unikać pełnotłustych serów-  mascarpone w deserze zastąpmy jogurtem naturalnym.

Słodkiego, miłego życia bez słodyczy

Jeśli ktoś miał nadzieję, że naukowcy zmienią zdanie na temat spożywania słodyczy i słonych przekąsek…. no niestety. Niezdrowe, tłuste, kaloryczne. Osąd nie zmienia się konsekwentnie. Zamiast batonika w dalszym ciągu proponowana jest marchewka.

Ma być prosto i przejrzyście

W nowych zasadach chodzi przede wszystkim o to, aby były łatwe do wdrożenia i zrozumiałe dla wszystkich. Zmiany zaleca wprowadzać się konsekwentnie i stopniowo. A Talerz Zdrowia, który jako schemat zdrowego żywienia funkcjonuje już od wielu lat w innych krajach, pozwoli nam w nieskomplikowany sposób uczynić rewolucję w naszym żywieniu.

Źródło: naukawpolsce.pap.pl

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.