Ekologia Rośnie rynek lodów wegańskich 06 sierpnia 2020 Ekologia Rośnie rynek lodów wegańskich 06 sierpnia 2020 Przeczytaj także Ekologia Gminy bez środków na odpady. Rosną koszty, brakuje płatników, mieszkańcy nie chcą podwyżek Systemy gospodarki odpadami w Polsce od kilku lat zmagają się z rosnącymi kosztami – od inflacji i wzrostu cen pracy, po drożejącą energię i usługi, a także nowe obowiązki wynikające z przepisów. Jednocześnie w wielu regionach przybywa odpadów, a poziomy recyklingu, które gminy muszą osiągnąć, są coraz bardziej wymagające. Oznacza to konieczność inwestowania w sortownie, kompostownie i instalacje przetwarzania, a dla mieszkańców możliwe podwyżki. Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Według najnowszych badań przeprowadzonych przez światową agencję badania rynku Mintel GNPD (Global New Product Database), wzrasta odsetek lodów wegańskich wprowadzanych na światowy rynek. Aktualnie stanowią ok. 7%. Reklama Weganizm w modzie Ten trend z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Konsumenci na całym świecie chętnie sięgają po produkty pochodzenia roślinnego, również lody. I nie dotyczy to tylko osób będących na diecie, ale także tych, którzy chcą odżywiać się zdrowo i żyć bardziej ekologicznie. Rynek, który ciągle rośnie Jeszcze pięć lat temu lody wegańskie stanowiły 3% wszystkich wprowadzonych na rynek, a w ciągu ostatnich 12 miesięcy odnotowano 7%. Na tym nie koniec, bo według badań rynek tych letnich przekąsek podwoi się w najbliższych pięciu latach. Liderem w dziedzinie innowacji w tej kategorii jest obecnie Japonia. Bogactwo smaków W ofercie lodów pochodzenia roślinnego znajdziemy różnorodne smaki i tekstury. Najbardziej popularne są czekoladowe (26% innowacji w ciągu ostatnich 12 miesięcy), wanilia (11%) i kokos (9%). Wiele marek udowadnia, że produkty wegańskie śmiało mogą stanowić konkurencję dla swoich niewegańskich odpowiedników, a badania pokazują, że smaki lodów roślinnych będą stale rozwijane. źródło: portalspozywczy.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.