Rośnie rynek lodów wegańskich

Według najnowszych badań przeprowadzonych przez światową agencję badania rynku Mintel GNPD (Global New Product Database), wzrasta odsetek lodów wegańskich wprowadzanych na światowy rynek. Aktualnie stanowią ok. 7%.

Weganizm w modzie

Ten trend z roku na rok staje się coraz bardziej popularny. Konsumenci na całym świecie chętnie sięgają po produkty pochodzenia roślinnego, również lody. I nie dotyczy to tylko osób będących na diecie, ale także tych, którzy chcą odżywiać się zdrowo i żyć bardziej ekologicznie.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Rynek, który ciągle rośnie

Jeszcze pięć lat temu lody wegańskie stanowiły 3% wszystkich wprowadzonych na rynek, a w ciągu ostatnich 12 miesięcy odnotowano 7%. Na tym nie koniec, bo według badań rynek tych letnich przekąsek podwoi się w najbliższych pięciu latach. Liderem w dziedzinie innowacji w tej kategorii jest obecnie Japonia. 

Bogactwo smaków 

W ofercie lodów pochodzenia roślinnego znajdziemy różnorodne smaki i tekstury. Najbardziej popularne są czekoladowe (26% innowacji w ciągu ostatnich 12 miesięcy), wanilia (11%) i kokos (9%). Wiele marek udowadnia, że produkty wegańskie śmiało mogą stanowić konkurencję dla swoich niewegańskich odpowiedników, a badania pokazują, że smaki lodów roślinnych będą stale rozwijane. 

źródło: portalspozywczy.pl