Ochrona środowiska Słodki smak gorzkich łez. Jak produkcja czekolady wpływa na środowisko? 04 listopada 2020 Ochrona środowiska Słodki smak gorzkich łez. Jak produkcja czekolady wpływa na środowisko? 04 listopada 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Poczta Polska zbiera elektroodpady Poczta Polsku uruchomiła pilotaż zbiórki drobnego sprzętu AGD i RTV. Specjalne pojemniki na elektroodpady pojawią się w ponad 350 placówkach w 3 województwach: mazowieckim, śląskim i łódzkim. Ochrona środowiska Aktywiści na rzecz ochrony środowiska walczą z centrami danych Aktywistka ekologiczna Julie Bolthouse wskazuje, że Północna Wirginia posiada najwięcej centrów danych na świecie. Jej zdaniem, nie jest to korzystne dla klimatu. Dlaczego? Świat kocha czekoladę. Konsumenci z krajów rozwiniętych mogą wybierać wśród kilkuset rodzajów tego przysmaku – mlecznej, białej, z orzechami, nadzieniem owocowym… Zajadamy się nią, często nie zdając sobie sprawy, że za estetycznym opakowaniem i słodkim smakiem stoją gorzkie łzy zmuszanych do pracy dzieci, problemy wylesiania i utraty różnorodności biologicznej. Reklama Spis treści ToggleEuropa zajada się czekoladąW zamkniętym kole ubóstwaWylesianieRozwiązaniem może być prawodawstwoPotrzebne są trwałe zmiany Europa zajada się czekoladą Europa jest największym na świecie importerem kakao, odpowiadającym za ponad 60% jego globalnego spożycia. Jednak mimo iż przyjęta w 2000 roku dyrektywa UE określa, co powinna zawierać czekolada, aspekty środowiskowe i społeczne były nieustannie ignorowane. Wraz z pojawieniem się postanowień Zielonego Nowego Ładu, w Unii Europejskiej rośnie presja na tworzenie zrównoważonych łańcuchów dostaw, również w przypadku kakao. – Powinniśmy upewnić się, że rolnicy otrzymują godziwe wynagrodzenie oraz są w stanie produkować kakao w zrównoważonych warunkach. Dzięki temu będą mogli kontynuować produkcję w przyszłych pokoleniach – powiedziała Julia Christian z FERN, organizacji pozarządowej. Podobnie jak kawa, olej palmowy i soja, kakao jest importowanym towarem leśnym. Wyróżnia je to, że często uprawiane jest w małych gospodarstwach o średniej powierzchni 2,5 hektara. Przez to w proces zaangażowanych jest wielu rolników, a łańcuch dostaw jest niejasny. – Identyfikowalność, solidny system monitorowania oraz rozmowy z wieloma interesariuszami są wymagane, aby rozwiązać problemy środowiskowe związane z łańcuchem wartości kakao – stwierdził Ethan Budiansky, Dyrektor Ochrony Środowiska w World Cocoa Foundation. W zamkniętym kole ubóstwa Ziarna kakaowe często są jedynymi uprawianymi produktami w niewielkich gospodarstwach rolnych. Oznacza to, że rolnicy są wrażliwi na zmiany ceny i często skłaniają się ku wyższym wskaźnikom produkcji. Wiąże się to z wycinką kolejnych połaci lasu. Zarobki rolników często są poniżej progu ubóstwa wyznaczonego przez ONZ, który wynosi 1,9 dolara dziennie. Na polach kakaowych bardzo często pracują również dzieci. W Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej zatrudnionych jest 1,5 miliona dzieci. To 13% więcej niż w ciągu ostatnich 10 lat. Wylesianie W Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej przemysł kakaowy zapewnia utrzymanie nawet 6 milionom rolników, natomiast kolejne 50 milionów osób pracuje na pośrednio powiązanych stanowiskach. Jednak to właśnie przemysł kakaowy był powodem wylesiania w tych krajach, częściowo z powodu niekonsekwencji w egzekwowaniu prawa oraz niejasnych tytułów własności gruntów i drzew. Lasy na tych obszarach są już dotknięte przez zmiany klimatyczne, co dodatkowo zagraża ekosystemowi, w tym siedliskom szympansów, słoni i łuskowców. – Wylesianie ma bezpośredni wpływ na rozkład opadów deszczu na gruntach nadających się do uprawy kakao oraz innych roślin – tłumaczył Budiansky i dodaje – Zatem im większa ingerencja, tym trudniej wyprodukować kakao. To błędne koło. Rozwiązaniem może być prawodawstwo Unia Europejska zaczyna zauważać problemy związane z produkcją oraz importem kakao. Już wcześniej firmy takie jak Mars, Nestlé i Hersche wraz z organizacjami pozarządowymi dobrowolnie ustanawiają systemy certyfikacji i projekty, aby chronić różnorodność biologiczną. W ubiegłym tygodniu Parlament Europejski głosował za ograniczeniem możliwości wylesiania oraz łamania praw pracowniczych w ramach produkcji towarów importowanych do UE. – W przypadku produkcji kakao, kluczowe znaczenie ma zrównoważony rozwój – powiedziała Jutta Urpilainen, komisarz UE ds. partnerstwa międzynarodowego. – Stworzenie trzech filarów zrównoważonego rozwoju za jednym zamachem – społecznego, ekonomicznego i środowiskowego – jest możliwe. Jesteśmy gotowi działać jako uczciwy pośrednik, aby stworzyć podstawy nowych międzynarodowych zasad dla zrównoważonej produkcji kakao. Potrzebne są trwałe zmiany W ciągu ostatnich dwóch lat firmy wysłały ok. 2 miliony sadzonek rolnikom z Ghany i Wybrzeża Kości Słoniowej. – Posadź drzewa jeden raz i będzie dobrze – to tak nie działa. Potrzebne są długoterminowe inwestycje, w ramach których z czasem przywrócimy zdegradowane tereny i będziemy je chronić – skomentował Budiansky. World Cocoa Foundation w 2017 roku uruchomiła inicjatywę Cocoa and Forests Initiative. Jej celem jest ochrona lasów, odnowa zdegradowanych gruntów oraz poprawa produktywności. Od tego czasu dwa oddzielne raporty ONZ i Global Forest Watch wykazały, że wylesianie w Ghanie oraz na Wybrzeżu Kości Słoniowej zmniejszyło się o połowę. Nadal istnieją wyzwania związane z identyfikowalnością, wykorzystywaniem dzieci do pracy oraz poprawą ustawodawstwa i egzekwowania prawa w krajach produkujących kakao. Miejmy nadzieję, że globalny dialog i zaangażowanie społeczeństwa przyczynią się do poprawy zrównoważonego rozwoju oraz poszanowania praw pracownika. Źródło: euractiv.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.