Edukacja Spożycie mięsa w Polsce generuje ponad tonę CO2 na osobę rocznie 20 marca 2023 Edukacja Spożycie mięsa w Polsce generuje ponad tonę CO2 na osobę rocznie 20 marca 2023 Przeczytaj także Ochrona środowiska Poczta Polska zbiera elektroodpady Poczta Polsku uruchomiła pilotaż zbiórki drobnego sprzętu AGD i RTV. Specjalne pojemniki na elektroodpady pojawią się w ponad 350 placówkach w 3 województwach: mazowieckim, śląskim i łódzkim. Ochrona środowiska Aktywiści na rzecz ochrony środowiska walczą z centrami danych Aktywistka ekologiczna Julie Bolthouse wskazuje, że Północna Wirginia posiada najwięcej centrów danych na świecie. Jej zdaniem, nie jest to korzystne dla klimatu. Dlaczego? Statystyczny Polak konsumuje rocznie 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb. W Międzynarodowym Dniu Bez Mięsa przyglądamy się nie tylko zdrowotnym, ale także środowiskowym aspektom spożywania mięsnych posiłków. Średnia, roczna wartość jego konsumpcji w naszym kraju pozostawia potężny ślad węglowy. Reklama Spożycie mięsa a emisje CO2 Analitycy z krakowskiej firmy technologicznej Omni Calculator, korzystając z najnowszych danych z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, obliczyli wpływ na środowisko generowany przez statystycznego polskiego konsumenta mięsa. Według najnowszych dostępnych danych dla 2022 roku, w Polsce konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę. Wyliczenie Omni Calculator – poza wieprzowiną, wołowiną i drobiem – uwzględnia jeszcze średnie spożycie ryb oraz baraniny, co łącznie daje nieco ponad 82 kg. Przy założeniu, że jedna porcja wynosi 85 gramów, statystyczny Polak konsumuje rocznie 458 porcji wieprzowiny, 324 porcje drobiu, 28 porcji wołowiny, 3,6 porcji baraniny oraz 155 porcji ryb. Co to oznacza dla środowiska? Dlaczego ślad węglowy wołowiny jest tak wysoki? Do wyprodukowania średniej ilości mięsa spożywanej w Polsce rocznie potrzeba ponad 416 tysięcy litrów wody. To roczne zapotrzebowanie na wodę dla 381 osób. Ilość wygenerowanego przez chów zwierząt oraz wszystkie procesy produkcyjne dwutlenku węgla będzie równa 1091,3 kg. Liczba ta sama w sobie nie musi jednak mówić zbyt wiele osobom niezajmującym się na co dzień emisją gazów cieplarnianych, zatem warto wyrazić ją znacznie bardziej czytelnie – By wyemitować nieco ponad tonę dwutlenku węgla musielibyśmy spalić około 460 litrów benzyny, a więc pokonać drogę o długości mniej więcej 4,3 tysiąca kilometrów. Dla osób niezmotoryzowanych lepszym przełożeniem tej wartości może być wskazanie, że to wartość CO2, którą wygenerowalibyśmy po naładowaniu do pełna baterii niemal 140 tysięcy smartfonów. W dobie nasilonej potrzeby dbania o środowisko naturalne, poza zdrowotnym aspektem nadmiernego spożycia mięsa chcieliśmy uświadomić internautom ile wynosi średni ślad węglowy związany z jego spożywaniem – tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator. Czytaj także: Ekologiczny sekret Skandynawów: liczą ślad węglowy zakupów, mniej marnują i rezygnują z jedzenia mięsa Nie tylko CO2 Zużycie wody i emisja CO2 to nie wszystkie uwzględnione w wyliczeniu parametry wpływu na naszą planetę. Celem wyprodukowania wskazanej na początku średniej rocznej ilości mięsa oraz przetworzenia ryb niezbędne jest użycie prawie 2000 metrów kwadratowych ziemi. Tyle wystarczyłoby na wyprodukowanie ok. 700 kg ryżu lub kukurydzy – w porównaniu dla, przypomnijmy, nieco ponad 80 kg pożywienia mięsno-rybnego. Kompletny łańcuch dostaw artykułów spożywczych z mięs oraz ryb w takiej ilości wytworzy także ponad 10 kilogramów dwutlenku siarki, zanieczyszczającego powietrze oraz powodującego tzw. kwaśne deszcze. Wołowina? Nie, dziękuję – ma za duży wpływ na klimat. Czy czeka nas rewolucja w żywności? Analiza Omni Calculator uwzględniła również dwa parametry wpływu spożycia określonej ilości mięsa na zdrowie. Jak się okazuje, osoba spożywająca je w średniej, określanej przez IERiGŻ ilości, przekracza o 8% dopuszczalne spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, a mówimy wyłącznie o produktach mięsnych, stanowiących tylko część ogółu konsumowanych produktów spożywczych. Produkty mięsne w przeciętnej krajowej „dawce” dostarczą także prawie 1/5 zalecanej normy spożycia sodu, o czym także warto pamiętać w sporządzaniu swoich jadłospisów. Czytaj także: Czy Cambridge będzie wegański? Studenci są za usunięciem produktów zwierzęcych z uniwersyteckich stołówek Oblicz swój ślad Chcesz obliczyć swój ślad węglowy związany ze spożyciem mięsa? Możesz to zrobić za pomocą darmowego narzędzia od Omni Calculator. Wejdź na stronę i wprowadź swoje dane. – Wszyscy zainteresowani internauci mogą również sprawdzić, ile wynosi ich własny „footprint” na podstawie częstości konsumowania 4 rodzajów mięsa oraz ryb, korzystając z naszego darmowego narzędzia – tłumaczy dr inż. Hanna Pamuła z Omni Calculator. źródło: informacja prasowa Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.