Ekologia Dlaczego ślad węglowy wołowiny jest tak wysoki? 16 czerwca 2022 Ekologia Dlaczego ślad węglowy wołowiny jest tak wysoki? 16 czerwca 2022 Przeczytaj także Zmiany klimatu Te jeziora giną na naszych oczach. Niektóre wyschły całkowicie Globalne ocieplenie i działalność człowieka powodują, że różne ekosystemy naszej planety cierpią, a niektóre nawet całkowicie znikają. Dobrym przykładem są jeziora, które ze względu na fakt, że nie łączą się bezpośrednio z morzami czy oceanami mogą przy wyjątkowo złych warunkach wyschnąć. Poniżej prezentujemy cztery jeziora, które spotkał ten los. Te akweny albo zniknęły pod wodą w znacznej części, albo całkowicie. Zmiany klimatu MKiŚ: przekazujemy 7 miliardów na adaptację miast do zmian Polska, podobnie jak Czechy, Malta i Cypr, znajduje się w gronie krajów europejskich o najniższych zasobach wodnych przypadających na jedną osobę, co czyni nas krajem objętym stresem wodnym według wymogów ONZ. W odpowiedzi na czyhające na nas wyzwania Polska przeznaczy ponad 7 miliardów złotych z programu Funduszy Europejskich na Infrastrukturę, Klimat i Środowisko (FEnIKS) na inwestycje związane z rozwojem małej i dużej retencji w polskich miastach. Produkty pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności mięso, mają większy ślad węglowy niż produkty roślinne. Jednym z rodzajów mięsa, które mają największy negatywny wpływ na środowisko jest wołowina. Wyprodukowanie jednego jej kilograma wiąże się z emisjami 27 kilogramów CO2. Dla porównania dla drobiu ta wartość wynosi 6.9 kilograma, a dla fasoli 2 kilogramy. Dlaczego ślad węglowy wołowiny jest tak duży? Reklama Ślad węglowy wołowiny a emisje metanu Metan to pierwsze, co przychodzi do głowy w kontekście powiązania hodowli bydła i zmian klimatu. Bakterie obecne w przewodzie pokarmowym krów przyczyniają się do wytwarzania tego organicznego gazu i choć emisje wytworzone przez krowę mogą nie wydawać się znaczące, obecnie na świecie hodowanych jest około 1,4 miliarda tych zwierząt. Co więcej, nie widać końca wzrostu popytu na mięso i nabiał. Dlatego należy się spodziewać dalszego wzrostu emisji, które już obecnie są znaczące – rolnictwo odpowiada za około 40% całkowitej ilości metanu uwalnianego co roku do atmosfery. Dlaczego jest to problem? Choć roczne emisje metanu są znacznie mniejsze niż emisje CO2 (w 2015 na przykład dwutlenek węgla stanowił 76% wszystkich wyemitowanych gazów cieplarnianych, podczas gdy metan zaledwie 16%), metan jest w stanie zatrzymać około 28 razy więcej ciepła i doprowadzić do znacznie większego wzrostu temperatury niż taka sama ilość CO2. Pierwszy na świecie podatek od emisji metanu krów i owiec. Kto wprowadzi opłatę za zwierzęce gazy? Ślad ekologiczny wołowiny to nie tylko metan Niebezpieczeństwa wynikające z emisji metanu nie oznaczają, że dwutlenek węgla uwalniany za sprawą produkcji wołowiny przestaje być istotny. Pochodzi on z wielu źródeł – od zagospodarowania terenu pod pastwiska, przez produkcję nawozów, do energii potrzebnej do utrzymania zwierząt przy życiu a później także do obróbki mięsa. Kolejną kwestią jest zjawisko, które zachodzi w przypadku każdego rodzaju mięsa – aby wytworzyć tą samą ilość składników odżywczych z mięsa potrzeba znacznie więcej zasobów, niż gdybyśmy chcieli wytworzyć tą ilość z produktów roślinnych. Dzieje się tak ze względu na to, że zwierzęta nie przetwarzają energii zawartej w roślinach w sposób całkowicie wydajny. Produkcja wołowiny wymaga 20 razy większej powierzchni gruntów niż uprawa fasoli oraz skutkuje około 20-krotnie większą ilością emisji gazów cieplarnianych. Chociaż ta zasada dotyczy każdego rodzaju mięsa, wydajność krów w przetwarzaniu energii z roślin jest mniejsza niż innych zwierząt, na przykład kurczaków. Czy da się coś z tym zrobić? Naukowcy badają wpływ pożywienia krów na ilość uwalnianego przez nie metanu – pasze zawierające siano i trawę skutkują większymi emisjami niż te zawierające kukurydzę. Interesujący eksperyment z 2018 roku pokazał, że dodanie do paszy pewnych wodorostów również pomaga zwierzętom produkować nawet o połowę mniej metanu. Tego typu rozwiązania mogą zredukować zaledwie część ogromnego śladu węglowego wołowiny. Najlepszą opcją pozostaje zatem ograniczenie spożycia mięsa. Tekst opublikowany w ramach współpracy portalu Świat OZE z Fundacją Carbon Footrpint. Zainteresował Cię temat? Chcesz przeczytać teksty i podobnej tematyce? Wejdź na stronę CFF klikając w logo poniżej. Źródła: ideas.ted.com, National Geographic, letstalkscience.ca, Fot. główne: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.