Ekologia Dlaczego ślad węglowy wołowiny jest tak wysoki?16 czerwca 2022 Ekologia Dlaczego ślad węglowy wołowiny jest tak wysoki?16 czerwca 2022Przeczytaj także Ekologia Batony Mars w nowych opakowaniach. Ochrona środowiska czy greenwashing? W Wielkiej Brytanii batony firmy Mars będą sprzedawane w nowych opakowaniach, które jak twierdzi producent nadają się do recyklingu. Wcześniej podobną zmianę wprowadzono w Australii. Chociaż w teorii wydaje się to ruchem napawającym optymizmem, to warto zastanowić się czy akcja nie ma związku z greenwashingiem? Ochrona środowiska Cierpliwość Ziemi się kończy. Przekroczyliśmy już pięć kluczowych granic Zmiany klimatu, różnorodność biologiczna, zasoby wody pitnej, zanieczyszczenia powietrza i gleby – we wszystkich tych aspektach granice wytrzymałości planety zostały przekroczone. O tym przekonuje przełomowe badanie, w którym po raz pierwszy obliczono dokładne bariery z punktu widzenia stabilności Ziemi i dobrostanu ludzi. Produkty pochodzenia zwierzęcego, a w szczególności mięso, mają większy ślad węglowy niż produkty roślinne. Jednym z rodzajów mięsa, które mają największy negatywny wpływ na środowisko jest wołowina. Wyprodukowanie jednego jej kilograma wiąże się z emisjami 27 kilogramów CO2. Dla porównania dla drobiu ta wartość wynosi 6.9 kilograma, a dla fasoli 2 kilogramy. Dlaczego ślad węglowy wołowiny jest tak duży?Ślad węglowy wołowiny a emisje metanuMetan to pierwsze, co przychodzi do głowy w kontekście powiązania hodowli bydła i zmian klimatu. Bakterie obecne w przewodzie pokarmowym krów przyczyniają się do wytwarzania tego organicznego gazu i choć emisje wytworzone przez krowę mogą nie wydawać się znaczące, obecnie na świecie hodowanych jest około 1,4 miliarda tych zwierząt.Co więcej, nie widać końca wzrostu popytu na mięso i nabiał. Dlatego należy się spodziewać dalszego wzrostu emisji, które już obecnie są znaczące – rolnictwo odpowiada za około 40% całkowitej ilości metanu uwalnianego co roku do atmosfery.Dlaczego jest to problem? Choć roczne emisje metanu są znacznie mniejsze niż emisje CO2 (w 2015 na przykład dwutlenek węgla stanowił 76% wszystkich wyemitowanych gazów cieplarnianych, podczas gdy metan zaledwie 16%), metan jest w stanie zatrzymać około 28 razy więcej ciepła i doprowadzić do znacznie większego wzrostu temperatury niż taka sama ilość CO2. Pierwszy na świecie podatek od emisji metanu krów i owiec. Kto wprowadzi opłatę za zwierzęce gazy? Ślad ekologiczny wołowiny to nie tylko metanNiebezpieczeństwa wynikające z emisji metanu nie oznaczają, że dwutlenek węgla uwalniany za sprawą produkcji wołowiny przestaje być istotny. Pochodzi on z wielu źródeł – od zagospodarowania terenu pod pastwiska, przez produkcję nawozów, do energii potrzebnej do utrzymania zwierząt przy życiu a później także do obróbki mięsa. Kolejną kwestią jest zjawisko, które zachodzi w przypadku każdego rodzaju mięsa – aby wytworzyć tą samą ilość składników odżywczych z mięsa potrzeba znacznie więcej zasobów, niż gdybyśmy chcieli wytworzyć tą ilość z produktów roślinnych. Dzieje się tak ze względu na to, że zwierzęta nie przetwarzają energii zawartej w roślinach w sposób całkowicie wydajny. Produkcja wołowiny wymaga 20 razy większej powierzchni gruntów niż uprawa fasoli oraz skutkuje około 20-krotnie większą ilością emisji gazów cieplarnianych. Chociaż ta zasada dotyczy każdego rodzaju mięsa, wydajność krów w przetwarzaniu energii z roślin jest mniejsza niż innych zwierząt, na przykład kurczaków. Czy da się coś z tym zrobić?Naukowcy badają wpływ pożywienia krów na ilość uwalnianego przez nie metanu – pasze zawierające siano i trawę skutkują większymi emisjami niż te zawierające kukurydzę. Interesujący eksperyment z 2018 roku pokazał, że dodanie do paszy pewnych wodorostów również pomaga zwierzętom produkować nawet o połowę mniej metanu. Tego typu rozwiązania mogą zredukować zaledwie część ogromnego śladu węglowego wołowiny. Najlepszą opcją pozostaje zatem ograniczenie spożycia mięsa.Tekst opublikowany w ramach współpracy portalu Świat OZE z Fundacją Carbon Footrpint. Zainteresował Cię temat? Chcesz przeczytać teksty i podobnej tematyce? Wejdź na stronę CFF klikając w logo poniżej.Źródła: ideas.ted.com, National Geographic, letstalkscience.ca,Fot. główne: CanvaArtykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.