Wiadomości OZE Talerze z otrębów stają się hitem 03 kwietnia 2018 Wiadomości OZE Talerze z otrębów stają się hitem 03 kwietnia 2018 Przeczytaj także Polska Zielone miliardy przepadły – NIK ujawnia szokujące fakty Najwyższa Izba Kontroli przedstawiła raport, z którego wynika, że ponad 70 mld złotych ze sprzedaży ETS-ów… rozpłynęło się w ogólnym budżecie państwa. Kontrola wykazała nieprawidłowości w systemie raportowania do KE, procedowaniu wniosków w ramach programu “Mój Prąd” i brak kontroli wewnętrznych w Ministerstwie Klimatu i Środowiska. Patronat II Kongres Energetyki Rozproszonej w centrum uwagi Od 28 do 30 października w Centrum Kongresowym ICE Kraków oraz na kampusie AGH odbywał się II Kongres Energetyki Rozproszonej, organizowany przez Akademię Górniczo-Hutniczą. Wydarzenie zgromadziło 2 tysiące uczestników, w tym przedstawicieli administracji, naukowców, biznesmenów oraz młodzież, potwierdzając swoją rolę jako kluczowego forum debaty o transformacji energetycznej w Polsce. W dzisiejszych czasach środowisko naturalne boryka się z wieloma problemami, a jednym z nich jest jego zanieczyszczenie. Przyczyniają się do tego przede wszystkim ludzie, którzy np. nie segregują odpadów. Do poprawy sytuacji konieczna jest edukacja najmłodszych oraz stopniowe wycofywanie jednorazowych opakowań z tworzysz sztucznych. Eliminacja negatywnie oddziaływujących na przyrodę rzeczy nie jest jednak idealnym rozwiązaniem, ponieważ gospodarka nie znosi próżni. Dlatego też wielu kreatywnych przedsiębiorców dąży do ich zastąpienia proekologicznymi wariantami. Reklama Ekologiczne talerze z otrębów Jerzy Wysocki z Zambrowa to idealny przykład na to, że kreatywność otwiera wiele dróg w biznesie. Przed długi czas swojego życia był młynarzem. Produktem ubocznym podczas produkcji mąki są bezużyteczne otręby, które pan Wysocki postanowił wykorzystać. Stworzył z nich talerze, które mogą stać się powszechne w wielu restauracjach na świecie. Tak też powstała firma Bioterm, której produkty z dnia na dzień stają się coraz bardziej znane. Ich główną zaletą jest nie tylko to, że są w stanie rozłożyć się w niecały miesiąc. Są przede wszystkim jadalne i bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Dzięki tym talerzom środowisko byłoby zanieczyszczane mniejszą ilością plastikowych odpadów, a sam klient paradoksalnie zyskałby dodatkowy posiłek. Same naczynia mogą być wykorzystywane do podawania posiłków oraz podgrzewania. Nie ma problemu z użyciem ich do podgrzania posiłku w kuchenkach mikrofalowych oraz piekarnikach. W ofercie firmy pana Jerzego znajdują się również sztućce. To proekologiczne rozwiązanie może zyskać uznanie nie tylko w Polsce, ale również na zachodzie Europy. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.