Plazmowy palnik wodorowy topi plastik w 0,01 sekundy. Nowa era recyklingu? Recykling odpadów plastikowych napotyka liczne przeszkody techniczne, takie jak emisje gazów cieplarnianych związane z jego... Na wodór
Najstarsze drzewa Polski giną w wycinkach. 337-letnia jodła symbolem problemu Puszczy Karpackiej Wycięcie 337-letniej jodły w Puszczy Karpackiej, to symbol szerszego kryzysu ochrony lasów w Polsce. Podczas gdy politycy i Lasy... Ekologia
Zęby rekinów kruszą się przez zmiany klimatu. Oceany stają się coraz bardziej kwaśne Spadające pH mórz i oceanów na całym świecie ma związek z postępującymi zmianami klimatu i nie jest obojętne dla organizmów... Zmiany klimatu
Aeroekologia – nowa nauka o niebie. Wyzwania dla OZE i urbanizacji W czasie gdy coraz większy nacisk kładzie się na ochronę naturalnych środowisk w morzach i na ziemi, zapominamy o podniebnym... Ekologia
Mięso jeleni zamiast wołowiny. Czy dziczyzna może obniżyć emisję CO₂? Gdy produkcja mięsa jest związana z zanieczyszczeniem i nadmiernym zużyciem wody, dziczyzna uchodzi za bardziej ekologiczną... Ochrona środowiska
Polska w czołówce produkcji mięsa. Jaki wpływ na środowisko ma drób i trzoda? Sektor hodowli zwierząt to jeden z największych emitorów gazów cieplarnianych na świecie - stanowi 14,5% globalnych emisji. Nowe... Ochrona środowiska
Bioróżnorodność ratuje klimat. Rola słoni, sępów i nietoperzy Wszystkie gatunki zwierząt zamieszkujących Ziemię mają nieodłączny wpływ na jej bioróżnorodność, a co za tym idzie -... Prawa zwierząt
Pojazdy na olej kuchenny. Jak biopaliwa z resztek jedzenia mogą zmniejszyć emisje CO₂ z transportu Zużyty olej spożywczy zazwyczaj trafia do zlewu, co może skutkować zatkanymi rurami i zanieczyszczeniem środowiska. Projekty z... Biomasa