Edukacja Uczniowie w piosence o niemarnowaniu żywności 29 stycznia 2021 Edukacja Uczniowie w piosence o niemarnowaniu żywności 29 stycznia 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Roślina uprawiana przy świecach. Rośnie tak szybko, że można ją… usłyszeć Na północy Anglii hodowcy od wielu pokoleń wchodzą do pozbawionych okien szop, oświetlanych tylko blaskiem świec. Spędzają w tych miejscach długie godziny, zbierając najcenniejszy plon tej ziemi – rabarbar. Wyjątkowy sposób uprawy tej rośliny praktykowany jest do dzisiaj, a brak światła słonecznego zmusza ją do wzrostu tak szybkiego, że można go… usłyszeć. Eko styl życia Wesele zero waste, czyli jak się pobrać i nie zaszkodzić planecie Ślub to wyjątkowy moment, który chcemy zapamiętać na całe życie. Po uroczystości zwykle przychodzi pora na huczną imprezę. Wesele nie jest tanim przedsięwzięciem, ale oprócz kosztów finansowych może nieść za sobą również koszty środowiskowe. Co zrobić, aby ten wyjątkowy dzień zorganizować w sposób jak najbardziej ekologiczny? Aż 53,75% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić żywność – czytamy w raporcie Federacji Polskich Banków Żywności. Niestety jedzenie marnuje się także w szkolnych stołówkach, sklepikach czy dziecięcych plecakach. Dlatego edukacja w zakresie niemarnowania jest ważna od najmłodszych lat. To ważna część misji firmy Tesco. Reklama Program z przesłaniem W ramach programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” będącego wspólną inicjatywą Tesco oraz Partnerów: Fundacji Tesco i Federacji Polskich Banków Żywności sieć edukuje w zakresie zdrowego odżywiania, pochodzenia produktów i niemarnowania. Właśnie zakończyła się piąta edycja programu. Jej główną częścią był konkurs „Rymuję, nie marnuję”. W konkursie mogli wziąć udział uczniowie, którzy wraz z opiekunem założyli szkolny Klub Niemarnowania. W konkursie wzięło udział 60 Klubów z całej Polski, których zadaniem było stworzenie zwrotki i refrenu piosenki poświęconej tematyce niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania. Wszystko po to, by zwrócić uwagę dzieci na problem marnowania żywności, którego skala jest ogromna. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) na świecie co roku marnuje się aż 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia – czyli jedna trzecia tego, co jest produkowane. Dzieci śpiewają z Majką Jeżowską W konkursie pod uwagę wzięto przede wszystkim walory edukacyjne, ale także humor i kreatywność. Na ich podstawie jury wyłoniło troje laureatów, wśród których znalazły się Kluby Niemarnowania z Towarzystwa Przyjaciół Dzieci, Środowiskowego Ogniska Wychowawczego nr 4 w Częstochowie (I miejsce), Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 w Częstochowie (II miejsce) oraz Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 1 w Prudniku (III miejsce). Prace konkursowe stały się częścią wyjątkowej piosenki o niemarnowaniu, której współautorką i wykonawczynią jest dobrze znana wszystkim Majka Jeżowska. LIFE Awards – ekologia łączy – Tworzenie piosenki to była dla mnie ogromna frajda. Tekst powstał na podstawie pomysłów dzieci, które po raz kolejny udowodniły, że ich kreatywność nie zna granic! Najważniejsze jest jednak przesłanie, czyli nawołanie do zaprzestania marnowania żywności, bo właśnie tego dotyczy nasza piosenka. Powinniśmy wszyscy zastanowić się przez moment i wspólnie rozpocząć „modę na niemarnowanie”. Wiedzą o tym dzieci i powinni wiedzieć o tym także dorośli – mówi Majka Jeżowska, współautorka tekstu i muzyki do piosenki „Od uprawy do potrawy”. źródło: informacja prasowa Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.