LIFE Awards – ekologia łączy

Europejski konkurs LIFE Awards zrzesza ludzi i ich inicjatywy, dla których ekologia i ochrona przyrody są istotne. Najbardziej kreatywne i inspirujące projekty wskazują ścieżkę, którą warto podążać, aby otoczyć troską całą planetę. Październikowe nagrody zostały rozdane w trzech kategoriach: działania na rzecz klimatu, ochrona środowiska i ochrona przyrody.

W konkursie LIFE Awards głos ma społeczeństwo. Ludzie z całego globu mogli głosować na ich zdaniem najciekawszą, najpotrzebniejszą czy najskuteczniejszą ekologiczną inicjatywę. Rozstrzygnięcie drugiej edycji tego przedsięwzięcia miało miejsce podczas październikowego unijnego Zielonego Tygodnia – jednego z największych eko wydarzeń w Europie.

Nie marnujemy jedzenia!

Problem masowego wyrzucania zdatnych do spożycia produktów, zalewa od dawna całą Europę. Duże sieci handlowe pozbywają się dobrego jedzenia, które ląduje często w niedostępnych śmietnikach i kontenerach. A takie jedzenie w wielu przypadkach nadaje się do spożycia.

“Piękni i szczęśliwi ludzie jedzą brzydkie owoce” – brzmiał jeden z przyciągających uwagę haseł Fruta Feia, portugalskiej kooperatywy, która przeciwdziała marnowaniu żywności. Do tej pory dzięki ich inicjatywie przed wyrzuceniem na śmietnik zachowano ponad 2500 ton zdatnej żywności! To, co na pierwszy rzut oka nie błyszczy, nie oznacza, że nie jest zdrowe i dobre.

Projekt Fruta Feia o nazwie Flaw4Life, zdobył zarówno nagrodę w kategorii ekologii, jak i nagrodę publiczności. Inicjatywę Fruta Feia doceniła też społeczność Facebooka, która w ilości ponad 60 tysięcy śledzi poczynania strażników niemarnowania żywności. Główną misją portugalskiej grupy jest to, aby pozbyć się oceniania jedzenia tylko po jego nieciekawym wyglądzie (zgodnie ze znaną maksymą „nie oceniaj książki po okładce). Nie mówimy o jedzeniu zgniłych, czy spleśniałych jarzyn, a on spożywaniu niekształtnych marchewek, meandrycznych ogórkach, ubitych cukiniach, czy jabłku przypominającym bardziej gruszkę niż znane i lśniące granny smith.

Isabel Soares, jedna z członkiń inicjatywy skomentowała wygraną:

Te nagrody są dowodem na to, że nasz model działa, ponieważ jest to schemat zrównoważony i oparty na zaangażowaniu konsumentów.

Dzięki grantowi od LIFE Awards Fruta Feia mogła rozszerzyć swoją współpracę z rolnikami i dostawcami, aby sprzedawać innym zdatne do spożycia owoce i warzywa. Jak powiedziała Isabel Soares, inicjatywa chce dotrzeć do każdej grupy konsumentów, którzy mogliby nabyć ich produkty. Jak twierdzi, idea niemarnotrawienia żywności powinna dotrzeć do najmłodszych, jak i najstarszych.

Ustąp miejsca niedźwiedziowi

Rok Černe wraz z grupą ochotników i leśników przez 5 lat pracował na rzecz utrzymania populacji niedźwiedzi w Alpach Dynarskich i Południowych. Projekt LIFE DINALP BEAR zdobył nagrodę LIFE Awards w kategorii Natura. Działanie słoweńskiego leśnika angażowały europejską ekipę. W projekcie wzięli udział obywatele Austrii, Czech, Chorwacji, Włoch, Francji, Szwajcarii i Niemiec. 

Działania zostały podjęte na rzecz zachowania bioróżnorodności i ciągłości genetycznej niedźwiedzi. Černe zwrócił uwagę, że ekologiczne inicjatywy nie zawsze są proste do zrealizowania także ze względów politycznych.

Musisz znaleźć odpowiednią osobę w ministerstwie, jeśli chcesz coś postanowić, a potem to zrobić – powiedział.

Černe pokazywał miejscowym rolnikom, jak chronić kompost przed „najazdem” niedźwiedzi, które niekiedy podchodzą do domów w poszukiwaniu jedzenia. Populacja niedźwiedzi w Słowenii rośnie, a samice niedźwiedzi wędrują setki kilometrów, aby znaleźć partnerów. Jednym z kluczowych wyzwań jest zapewnienie niedźwiedziom możliwości bezpiecznego i ciągłego poruszania się z jednego siedliska na drugie. Ludzie i niedźwiedzie nie powinni przeszkadzać sobie w codziennym życiu, dlatego warto dbać o siebie nawzajem.

Konkurs LIFE Awards

Źródło: euronews.com