Zrównoważony rozwój Upcykling sposobem na ilość odpadów i zdrowie społeczeństwa? 07 października 2024 Zrównoważony rozwój Upcykling sposobem na ilość odpadów i zdrowie społeczeństwa? 07 października 2024 Przeczytaj także Zrównoważony rozwój Drewniane miasto dla miliona ludzi. Czy brytyjski Forest City to nowy kierunek zielonego budownictwa? W Europie rodzi się projekt, który może zrewolucjonizować myślenie o zielonym budownictwie: nowe miasto dla miliona ludzi, oparte w dużej części na drewnie, transporcie publicznym i odbudowie przyrody. Bez futurystycznych eksperymentów i bez projektowania z myślą wyłącznie o najzamożniejszych, za to z ambicją stworzenia przystępnych cenowo mieszkań w ramach niskoemisyjnej, nowoczesnej urbanistyki. Forest City 1 staje się jednym z najciekawszych eksperymentów klimatycznych na kontynencie. Zrównoważony rozwój Kodeks Ziemi: państwo przejmie wnętrze Ziemi? Nowe zasady własności surowców i energii pod powierzchnią Rząd pracuje nad nowym Kodeksem Gospodarowania Wnętrzem Górotworu, znanym też jako Kodeks Ziemi, który ma uporządkować przepisy dotyczące tego, kto ma prawo do zasobów znajdujących się pod powierzchnią naszych działek. Dokument przygotowywany przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) ma wprowadzić jasne zasady dotyczące własności i eksploatacji zasobów naturalnych – od geotermii po surowce krytyczne – istotne w procesie transformacji energetycznej. Upcykling jest wyższą formą recyklingu. Polega na wykorzystaniu produktów ubocznych w taki sposób, aby otrzymać produkt o wyższej wartości niż ten pierwotny. Przykładem może być przetwarzanie wytłoków z owoców po wyciskaniu z nich soku. Może to mieć korzystny wpływ na zmniejszenie ilości odpadów, a dodatkowo można wykorzystać potencjał zdrowotny. Reklama Upcykling i marnowanie żywności Według szacunków ONZ, w 2022 roku zmarnowało się ponad miliard ton żywności. 60% z tego, czyli 631 mln ton, to żywność wyrzucona. Marnowanie jedzenia jest działaniem odpowiedzialnych za 10% światowych emisji gazów cieplarnianych. Szacuje się, że w Polsce w przetwórstwie owoców i warzyw rocznie produkowanych jest około 400 tys. ton odpadów. Są to m.in. łuski roślin cebulowych, wytłoki, skórki z warzyw korzeniowych oraz nasiona. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji kompostu lub biogazu. Jednym z trendów jest też pozyskiwanie z nich naturalnych barwników spożywczych wykorzystywanych m.in. w produkcji napojów, wyrobów cukierniczych i piekarniczych, produktów mlecznych oraz dań gotowych. Przy produkcji soków lub nektarów powstaje jednak bardzo dużo wytłoków, czyli pozostałości nasion, owoców czy warzyw. Te produkty uboczne są bogatym źródłem cennych składników odżywczych. -Taki wytłok to tak naprawdę źródło wielu cennych związków bioaktywnych o ogromnym potencjale prozdrowotnym – mówi dr hab. Bartosz Fotschki z Zespołu Biologicznych Funkcji Żywności Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. – Przykładowo w wytłokach jabłek znajduje się bardzo dużo błonnika pokarmowego, który po odpowiednim przygotowaniu mógłby wspomóc pracę naszych jelit oraz służyć jako pokarm dla znajdujących się w nich bakterii. Odpowiednie pobudzenie mikrobiomu jelitowego błonnikiem pokarmowym sprawia, że te mikroorganizmy zaczynają wydzielać różne metabolity i związki korzystne dla naszego zdrowia. Upcykling jest czymś, co może pomóc w radzeniu sobie z problemem dużej ilości odpadów. – Idea upcyklingu wpisuje się w trend gospodarki o obiegu zamkniętym, której jednym z celów jest ograniczanie ilości wytwarzanych produktów ubocznych – podkreślił Fotschki. – Dlatego też w branży spożywczej coraz głośniej promuje się ponowne ich wykorzystywanie. Z pomocą przychodzi także nauka. Zobacz też: Wielkanoc 2024: marnujemy nawet 3 razy więcej żywności Zastosowanie wytłoków Wytłoki można wysuszyć, zmielić i dodać do batonów lub musli. Jeśli oddzieli się od nich nasiona, można z nich wytłoczyć olej. – Niejednokrotnie nasz zespół badał oleje np. z nasion malin, truskawek, czarnej porzeczki i okazywało się, że wszystkie są niezwykle bogate w cenne z punktu żywieniowego kwasy tłuszczowe oraz inne związki bioaktywne – stwierdza Bartosz Fotschki. – Produkowanie ich z wytłoków owocowych mogłoby stanowić kolejny wartościowy kierunek wykorzystania tego produktu ubocznego. Oleje, na przykład z pestek malin, stosuje się również w kosmetologii. Polska branża spożywcza dopiero stawia swoje pierwsze kroki w upcyklingu wytłoków. – Warto stawiać na upcykling, bo na przykładzie wytłoków widać, że przy stosunkowo niedużym wysiłku można zmniejszyć ilość odpadów i wykorzystać ich ogromny potencjał prozdrowotny – mówi Fotschki. Naukowiec podkreśla również, że to przede wszystkim przedsiębiorcy będą musieli chcieć się zaangażować i zainwestować, jeżeli chodzi o ten temat. – Widzimy jednak regularny wzrost zainteresowania tym tematami, również w przyznawanych grantach na projekty badawcze. Na pewno to głównie przedsiębiorcy muszą chcieć się zaangażować i zainwestować, ale uważam, że potencjał jest bardzo duży. Aktualnie dr hab. Bartosz Fotschki kieruje częścią naukową projektu badawczo-wdrożeniowego na rzecz opracowania i wdrożenia żywności funkcjonalnej ukierunkowanej na profilaktykę chorób dietozależnych. Projekt finansuje Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach konkursu Nutritech: żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu Czytaj też: UE marnuje więcej żywności niż importuje Źródło: naukawpolsce.pl, bankier.pl Fot.: Canva (Ganna Zelinska/Getty Images) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.