Raport sugeruje, że do lat 80. XXI wieku Szkocja będzie musiała zmierzyć się z dłuższymi i intensywniejszymi suszami. Jeśli nie podejmiemy konkretnych działań, zmiany klimatyczne zatrzymają produkcję whisky do 2080 roku.
Zmiany klimatyczne zatrzymają produkcję whisky?
Zmiany temperatury mogą ograniczyć produkcję whisky w niektórych szkockich destylarniach w ciągu najbliższych 60 lat.
Naukowcy zajmujący się klimatem z University College London odkryli, że zbliżające się upały i susze spowodowane globalnym ociepleniem mogą drastycznie wpłynąć na trzy składniki potrzebne do wytworzenia suszu w Szkocji: wodę, jęczmień i drożdże.
Raport, zlecony przez Glengoyne Highland Single Malt Scotch Whisky, sugeruje, że do lat 80. XXI wieku Szkocja będzie musiała zmierzyć się z dłuższymi i intensywniejszymi suszami.
Doprowadzi to do zmniejszonego i nieciągłego zaopatrzenia w wodę w Szkocji, co zmusi niektóre destylarnie do „zmniejszenia lub wstrzymania produkcji”, ponieważ są one „w dużym stopniu uzależnione od stałego zaopatrzenia w wodę”.
Przestoje miały już miejsce w przeszłości
Raport opiera się na dowodach z suszy latem 2018 roku, kiedy pięć z dziesięciu badanych gorzelni oraz destylarnie Blair Atholl i Edradour w Perthshire zostały zmuszone do wstrzymania produkcji.
W tym samym roku zakład Glenfarclas w Speyside odnotował całomiesięczną utratę produkcji spowodowaną upałami w wysokości 300 tysięcy litrów whisky.
Chociaż w raporcie stwierdzono, że jęczmień jest postrzegany jako roślina stosunkowo odporna na suszę, negatywne skutki cieplejszej pogody dla tej odmiany ziarna były już obserwowane w ciągu ostatniej dekady.
Cieplejsze lata i łagodne zimy zwiększają ponadto populacje gatunków inwazyjnych, szkodników i ryzyko występowania chorób wśród roślin.
Zakłada się, że Szkocja jest wilgotnym, deszczowym miejscem ze stałym dostępem do wody. Zmieniający się klimat wpływa jednak na to, kiedy i gdzie pada deszcz. Może to spowodować niedobory wody i zmienić jej skład. Musimy zatem przygotować się do tej sytuacji, aby chronić naszą ulubioną whisky – powiedziała Carole Roberts, główna autorka i badaczka zmian klimatycznych w University College London.
źródło: news.stv.tv
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.