Zmiany klimatu Zmiany klimatyczne zatrzymają produkcję whisky do 2080 roku? Badania wieszczą problemy dla „szkockiej” 26 października 2021 Zmiany klimatu Zmiany klimatyczne zatrzymają produkcję whisky do 2080 roku? Badania wieszczą problemy dla „szkockiej” 26 października 2021 Przeczytaj także Zmiany klimatu Wygrana Trumpa w wyborach to tragiczna wiadomość dla klimatu Poglądy Donalda Trumpa można eufemistycznie określić jako sceptycyzm klimatyczny. Kandydat Republikanów zasłynął z wypowiedzi, w których określa zmiany klimatu jako “oszustwo” i “żart”. Były prezydent zapowiada wznowienie odwiertów naftowych, powrót do wydobycia węgla i zmniejszenie limitów emisji C02 przez samochody spalinowe. To decyzja nie tylko polityczna. Stany Zjednoczone są drugim co do wielkości krajem świata, który przez najbliższe 6 lat może wyemitować zanieczyszczenia równe emisjom całej Europy i Japonii! Zmiany klimatu Hydrolodzy są jednomyślni: powodzie w Hiszpanii to skutek zmian klimatu Gwałtowne ulewy dotknęły południową Hiszpanię. Zginęło ponad 200 osób, wiele jest rannych. “Takie ekstremalne zdarzenia będą miały miejsce coraz częściej – to typowy skutek zmian klimatycznych” – komentują eksperci. Raport sugeruje, że do lat 80. XXI wieku Szkocja będzie musiała zmierzyć się z dłuższymi i intensywniejszymi suszami. Jeśli nie podejmiemy konkretnych działań, zmiany klimatyczne zatrzymają produkcję whisky do 2080 roku. Reklama Zmiany klimatyczne zatrzymają produkcję whisky? Zmiany temperatury mogą ograniczyć produkcję whisky w niektórych szkockich destylarniach w ciągu najbliższych 60 lat.Naukowcy zajmujący się klimatem z University College London odkryli, że zbliżające się upały i susze spowodowane globalnym ociepleniem mogą drastycznie wpłynąć na trzy składniki potrzebne do wytworzenia suszu w Szkocji: wodę, jęczmień i drożdże. Raport, zlecony przez Glengoyne Highland Single Malt Scotch Whisky, sugeruje, że do lat 80. XXI wieku Szkocja będzie musiała zmierzyć się z dłuższymi i intensywniejszymi suszami. Doprowadzi to do zmniejszonego i nieciągłego zaopatrzenia w wodę w Szkocji, co zmusi niektóre destylarnie do „zmniejszenia lub wstrzymania produkcji”, ponieważ są one „w dużym stopniu uzależnione od stałego zaopatrzenia w wodę”. Przestoje miały już miejsce w przeszłości Raport opiera się na dowodach z suszy latem 2018 roku, kiedy pięć z dziesięciu badanych gorzelni oraz destylarnie Blair Atholl i Edradour w Perthshire zostały zmuszone do wstrzymania produkcji. W tym samym roku zakład Glenfarclas w Speyside odnotował całomiesięczną utratę produkcji spowodowaną upałami w wysokości 300 tysięcy litrów whisky. Chociaż w raporcie stwierdzono, że jęczmień jest postrzegany jako roślina stosunkowo odporna na suszę, negatywne skutki cieplejszej pogody dla tej odmiany ziarna były już obserwowane w ciągu ostatniej dekady.Cieplejsze lata i łagodne zimy zwiększają ponadto populacje gatunków inwazyjnych, szkodników i ryzyko występowania chorób wśród roślin. Zakłada się, że Szkocja jest wilgotnym, deszczowym miejscem ze stałym dostępem do wody. Zmieniający się klimat wpływa jednak na to, kiedy i gdzie pada deszcz. Może to spowodować niedobory wody i zmienić jej skład. Musimy zatem przygotować się do tej sytuacji, aby chronić naszą ulubioną whisky – powiedziała Carole Roberts, główna autorka i badaczka zmian klimatycznych w University College London.źródło: news.stv.tv Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.