Ekologia 8 sposobów na przedłużenie świeżości owoców i warzyw. Nie wyrzucaj, jedz! 19 marca 2020 Ekologia 8 sposobów na przedłużenie świeżości owoców i warzyw. Nie wyrzucaj, jedz! 19 marca 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska W Polsce brakuje ośrodków dla dzikich zwierząt. Kraków buduje centrum edukacyjno-rehabilitacyjne W całym kraju liczba placówek zajmujących się ratowaniem i rehabilitacją dzikich zwierząt pozostaje niewystarczająca wobec rosnących potrzeb. Dotyczy to zarówno obszarów leśnych, jak i terenów zurbanizowanych. Każdego roku tysiące zwierząt trafiają do ośrodków, które nie zawsze są w stanie przyjąć je wszystkie. W odpowiedzi na te wyzwania Kraków planuje budowę własnego Ośrodka Rehabilitacji Dzikich Zwierząt w Nowej Hucie, który ma stać się częścią systemowej poprawy opieki nad dziką przyrodą w Polsce. Ochrona środowiska Czy sztuczny śnieg jest eko? Ukryte koszty wody, energii i emisji CO₂ W czasach, gdy zimowe krajobrazy występują coraz rzadziej, sztuczny śnieg stał się nie tylko atrakcją turystyczną, lecz także sposobem na podtrzymanie świątecznej atmosfery. Choć pozwala stworzyć namiastkę zimy tam, gdzie brakuje naturalnych opadów, jego rosnąca popularność budzi pytania o koszty środowiskowe i energetyczne, które często pozostają niewidoczne na pierwszy rzut oka. W czasie pandemii powinniśmy unikać kontaktu fizycznego z innymi osobami oraz jak najrzadziej wychodzić. Najlepiej więc przygotować zapas żywności na kilka dni. Jest kilka dobrych sposobów, by nasze warzywa i owoce dłużej zachowały świeżość. Reklama Warto znać rozmaite kuchenne sztuczki, które pozwolą nam w czasie pandemii i domowej kwarantanny dłużej cieszyć się świeżością warzyw i owoców. Nie marnujmy żywności i starajmy się mądrze planować posiłki. Oto 8 dobrych sposobów, by nasz bukiet warzyw nie zmarnował się w lodówce, a owoce były świeże i soczyste przez wiele dni. Uwaga! Większość owoców i warzyw powinna być trzymana w lodówce. O wyjątkach informujemy poniżej. Nie myj owoców i warzyw przed włożeniem ich do lodówki. Najlepiej zrobić to tuż przed ich zjedzeniem. W ten sposób chronimy je przed przedwczesnym spleśnieniem. Widok smutnej sałaty w lodówce… Kto tego nie zna? A wystarczy pod zioła, sałaty, brzoskwinie czy truskawki włożyć kawałek papierowego ręcznika, który wchłonie wilgoć. W ten sposób przedłużymy świeżość soczystych owoców. Nie wszystkie warzywa i owoce lubią chłód. Do lodówki nie wkładamy ogórków, papryki, pomidorów i bakłażanów. Banany również przechowujemy poza lodówką. Końcówki bananów możemy owinąć folią, by zatrzymać wydzielanie się etylenu. Wtedy dłużej zachowają świeżość. Są warzywa, które lubią wilgoć, a chłód lodówki może im nie wystarczyć. Warto wtedy zanurzyć je w wodzie. Wilgoć lubi kalafior, szparagi czy brokuł. Awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej, ale warto najpierw owinąć je papierem, a potem włożyć w folię. Gdy już nieco dojrzeje, wkładamy je do lodówki.Pomidory układamy szypułkami do góry w zacienionym i przewiewnym miejscu. Ziemniaki, cebula i czosnek dłużej zachowają świeżość, jeśli włożymy je do papierowych toreb. Warto zrobić w papierze kilka dziurek, by zapewnić przepływ powietrza. Pamiętajmy, że rozsądne planowanie dań w czasach pandemii przełoży się na niemarnowanie produktów spożywczych, zachowanie zdrowia i stabilnej wagi. źródło: haps.pl fot. główna: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.