Wiadomości OZE Przeciętny Amerykanin marnuje 0,5 kg żywności dziennie 08 czerwca 2018 Wiadomości OZE Przeciętny Amerykanin marnuje 0,5 kg żywności dziennie 08 czerwca 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Według najnowszych badań przeprowadzonych przez szóstkę amerykańskich naukowców każdego dnia przeciętny Amerykanin generuje blisko 0,5 kg odpadów żywnościowych, co odpowiada ok. 30% jego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Co najciekawsze, najwięcej odpadów zostawiają osoby, które starają się jeść jak najbardziej zdrowo. Najprawdopodobniej wynika to z rodzaju wykorzystywanych w kuchni produktów. Owoce i warzywa zachowują świeżość tylko przez kilka dni, a po ich przekroczeniu najczęściej trafiają do kosza. Reklama „Z przeprowadzonej analizy wynika, że amerykańscy konsumenci marnowali 422 g żywności na osobę dziennie, do której produkcji wykorzystywano każdego roku 12 milionów hektarów ziemi. Stanowi to 30% dziennych kalorii dostępnych do spożycia, jedną czwartą dostępnej w ciągu dnia żywności (wagowo) oraz 7% rocznej powierzchni użytków rolnych” – zaznaczono w opublikowanym raporcie. W badaniu wzięto pod uwagę aż 22 grupy żywności, z których owoce i warzywa najczęściej trafiały do kosza (39%). Następną grupą pod względem ilości odpadów był nabiał (17%). Na trzecim miejscu znalazło się mięso (13,5%), a tuż za nim różnego rodzaju zboża (12%). Inne produkty spożywcze, takie jak: oleje, jajka, sosy i zupy, nie przekraczały wartości 3%. „Odpady spożywcze są kluczowym elementem zrównoważonego rozwoju środowiska, który do tej pory nie był rygorystycznie analizowany w związku z jakością diety. Obecne wyniki wskazują, że jednoczesne wysiłki na rzecz poprawy jakości diety i ograniczenia marnotrawstwa żywności mogą mieć decydujące znaczenie. Praktycznie rzecz ujmując, zwiększenie wiedzy konsumentów na temat przygotowywania i przechowywania owoców i warzyw będzie zasadniczym elementem ograniczania marnotrawstwa żywności” – napisano w podsumowaniu badania. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.