Wiadomości OZE Przeciętny Amerykanin marnuje 0,5 kg żywności dziennie 08 czerwca 2018 Wiadomości OZE Przeciętny Amerykanin marnuje 0,5 kg żywności dziennie 08 czerwca 2018 Przeczytaj także Energetyka Chiński paradoks energetyczny, czyli modernizacja bez modernizmu Chińska gospodarka znajduje się w stanie permanentnej modernizacji. Kraj stoi przed wyzwaniem utrzymania rozwoju, zaspokojenia apetytu na surowce oraz zachowania równowagi ekologicznej. Mnogość problemów zmusza do obierania nieoczywistych rozwiązań, dlatego chińscy decydenci postawili na absolutną maksymalizację. Kraj Środka wyrasta na globalnego lidera transformacji energetycznej, przy jednoczesnym zwiększaniu mocy z paliw kopalnych. Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Według najnowszych badań przeprowadzonych przez szóstkę amerykańskich naukowców każdego dnia przeciętny Amerykanin generuje blisko 0,5 kg odpadów żywnościowych, co odpowiada ok. 30% jego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Co najciekawsze, najwięcej odpadów zostawiają osoby, które starają się jeść jak najbardziej zdrowo. Najprawdopodobniej wynika to z rodzaju wykorzystywanych w kuchni produktów. Owoce i warzywa zachowują świeżość tylko przez kilka dni, a po ich przekroczeniu najczęściej trafiają do kosza. Reklama „Z przeprowadzonej analizy wynika, że amerykańscy konsumenci marnowali 422 g żywności na osobę dziennie, do której produkcji wykorzystywano każdego roku 12 milionów hektarów ziemi. Stanowi to 30% dziennych kalorii dostępnych do spożycia, jedną czwartą dostępnej w ciągu dnia żywności (wagowo) oraz 7% rocznej powierzchni użytków rolnych” – zaznaczono w opublikowanym raporcie. W badaniu wzięto pod uwagę aż 22 grupy żywności, z których owoce i warzywa najczęściej trafiały do kosza (39%). Następną grupą pod względem ilości odpadów był nabiał (17%). Na trzecim miejscu znalazło się mięso (13,5%), a tuż za nim różnego rodzaju zboża (12%). Inne produkty spożywcze, takie jak: oleje, jajka, sosy i zupy, nie przekraczały wartości 3%. „Odpady spożywcze są kluczowym elementem zrównoważonego rozwoju środowiska, który do tej pory nie był rygorystycznie analizowany w związku z jakością diety. Obecne wyniki wskazują, że jednoczesne wysiłki na rzecz poprawy jakości diety i ograniczenia marnotrawstwa żywności mogą mieć decydujące znaczenie. Praktycznie rzecz ujmując, zwiększenie wiedzy konsumentów na temat przygotowywania i przechowywania owoców i warzyw będzie zasadniczym elementem ograniczania marnotrawstwa żywności” – napisano w podsumowaniu badania. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.