Wiadomości OZE Przekąski wytworzone ze świerszczy pojawiły się w ofercie brytyjskich sklepów 31 grudnia 2018 Wiadomości OZE Przekąski wytworzone ze świerszczy pojawiły się w ofercie brytyjskich sklepów 31 grudnia 2018 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Jak podaje serwis zycierolnika.pl, w połowie listopada bieżącego roku w sklepach brytyjskiej sieci supermarketów Sainsbury’s pojawił się nowy rodzaj przekąsek: są to pieczone świerszcze. Za opakowanie, zawierające około 50 sztuk uprażonych owadów, trzeba zapłacić 1,5 funta, czyli ponad 7 zł. Reklama Insekty zostały wyhodowane w Europie na zlecenie firmy Eat Grub. Produkt jest reklamowany jako „bardziej ekologiczny niż wieprzowina oraz bardziej ekscytujący niż chipsy”. Nowy produkt powinien spotkać się z życzliwym przyjęciem zwłaszcza ze strony przeciwników globalnego ocieplenia oraz osób dążących do ograniczenia hodowli bydła przeznaczonego na ubój. Hodowla świerszczy charakteryzuje się bowiem wieloma zaletami: wywiera mniejszy wpływ na środowisko, a także potrzeba do niej o wiele mniejszej przestrzeni, niż ma to miejsce w przypadku utrzymywania i hodowli dużych ssaków. Również potrzeby żywieniowe świerszczy są o wiele mniejsze: szacunkowo potrzebują one 12 razy mniej paszy od bydła. Spożywanie mięsa owadów może stać się rozwiązaniem narastającego problemu niszczenia środowiska oraz utrudnionego dostępu do produktów zawierających duże ilości odżywczego białka. Zgodnie z danymi opracowanymi przez Organizację Narodów Zjednoczonych obecnie ponad 2 miliardy ludzi spożywa białko pochodzące z insektów – do tego celu wykorzystuje się więcej niż 1000 rozmaitych gatunków owadów jadalnych. Coraz większą popularnością cieszą się również inne produkty spożywcze, w składzie których znajdują się owady. W sprzedaży są już dostępne m.in. energetyczne batony z owadami, a także pikantne insekty z chili. Owady, takie jak świerszcze czy szarańcza, są doskonałym źródłem białka: zawierają go w ilości ok. 68 g na 100 g produktu, deklasując wieprzowinę, wołowinę czy mięso drobiowe, które zawierają nieco ponad 30 g białka na 100 g produktu. Dodatkowo mięso owadów jest niskokaloryczne oraz może być spożywane przez osoby pozostające na diecie bezmlecznej lub bezglutenowej. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.