Wiadomości OZE Rok więzienia w zawieszeniu za faszerowanie kurczaków solą 04 grudnia 2019 Wiadomości OZE Rok więzienia w zawieszeniu za faszerowanie kurczaków solą 04 grudnia 2019 Przeczytaj także Polska Polska przyciąga gości z całego świata – kto i gdzie spędza wakacje? W 2025 roku Polska staje się miejscem spotkań kultur z całego świata. Od turystów z Bliskiego Wschodu, którzy latem wybierają Tatry zamiast pustynnych upałów, po Skandynawów i Niemców spędzających wakacje nad Bałtykiem – widać wyraźnie, że zmiany klimatu i globalne trendy turystyczne kierują wzrok w stronę naszego kraju. Co przyciąga gości i jak przekłada się to na lokalne gospodarki? Polska Od HoReCa po Czyste Powietrze – polityka krzywdzi uczciwych W Polsce utrwala się niebezpieczny schemat: kolejne programy wsparcia, które miały pomóc przedsiębiorcom i gospodarstwom domowym, stają się narzędziem politycznych przepychanek. Zamiast rzetelnej oceny efektów i naprawy rzeczywistych błędów, w debacie publicznej dominuje uproszczony przekaz sugerujący powszechne nadużycia. W efekcie uczciwi beneficjenci i wykonawcy są wrzucani do jednego worka z nielicznymi, którzy rzeczywiście nadużyli środków. Straty są nie tylko wizerunkowe, ale i gospodarcze. Sąd w Lublinie skazał dwóch przedsiębiorców za wstrzykiwanie soli do kurczaków. Obaj byli oskarżeni o oszukanie swojego kontrahenta. Mężczyzna kupił od nich 43 tony filetów, 10 procent mięsa stanowiła woda z solą. Reklama Proces rozpoczął się przed lubelskim sądem rok temu. Dwóch przedsiębiorców z gminy Niemce (Sylwester K. i Rafał T.) sprzedało kontrahentowi 43 tony surowych filetów z kurczaka. Na taśmie produkcyjnej okazało się, że do filetów wstrzyknięto wodę z solą. Sprawa wyszła na jaw, bo przedsiębiorca również chciał wstrzyknąć filetom wodę z solą, jednak po drugim podaniu mięso eksplodowało. Pracownicy firmy, która sprzedała mięso, przyznali, że szefowie polecili im wstrzyknąć roztwór w mięso. Właściciele zataili jednak ten fakt przed kupującym, który myślał, że kupuje czysty produkt. – Takie mięso na co dzień prawdopodobnie jemy. Musimy sobie z tego zdawać sprawę. – Zgodnie z obowiązującymi przepisami produkt spożywczy powinien odpowiadać pewnym wymaganiom i jego skład powinien odzwierciedlać to, co jest napisane na etykiecie – powiedział sędzia Andrzej Wach. Okolicznością łagodzącą dla oskarżonego Sylwestra K. było to, że nie był wcześniej karany, a jego firma miała dobrą renomę. W toku śledztwa okazało się, że firma popadła w problemy finansowe i właściciel próbował się w ten sposób ratować. Sylwester K. został skazany na rok pozbawienia wolności w zawieszeniu i zapłatę 20 tys. zł grzywny. Musi też oddać 30 tys. zł kontrahentowi, którego oszukał. Drugi przedsiębiorca został natomiast oczyszczony z zarzutów. Postępowanie wykazało, że nie wiedział on o tym, że w mięso wstrzyknięto roztwór z soli. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.