Świat Trendy w diecie wege na 2020 rok 19 stycznia 2020 Świat Trendy w diecie wege na 2020 rok 19 stycznia 2020 Przeczytaj także Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. Świat Czy wojny o wodę opanują świat? Oto punkty zapalne konfliktów o drogocenny płyn Ostatnie miesiące i lata to globalne bicie kolejnych rekordów temperatur, a także związane z tym gwałtowne zjawiska pogodowe, takie jak susze. W regionach szczególnie dotkniętych ich skutkami w najbliższych latach mogą pojawić się konflikty związane z dostępem do wody. O jakie miejsca chodzi? Jakie będą trendy w diecie wegetariańskiej w 2020 roku? Wśród najczęściej wymienianych roślinnych rarytasów znalazło się mięso z fasoli mung i masło z pestek arbuza. Reklama Raport Whole Foods przedstawia kulinarne trendy na 2020 rok. Czeka nas naprawdę wiele urozmaiceń! Pojawi się sporo nowych substytutów mięsa, nastąpi też swoista rewolucja w produktach mącznych – będziemy mogli kupić mąkę z banana czy kalafiora, taka mąka będzie też składnikiem ciast czy chipsów. Wielu konsumentów wśród postanowień noworocznych wymienia ograniczenie spożycia mięsa, a więc fleksitarianizm. To bezmięsna dieta, w której zamiast mięsa stosujemy jego roślinne zamienniki o przypominającym mięso smaku. Fleksitarianinem będzie też osoba, która od czasu do czasu, na przykład na przyjęciu czy proszonym obiedzie, zje mięso. Chodzi o to, by ograniczyć spożycie mięsa, ale być „flexible”, czyli elastycznym. Stąd nazwa fleksitarianizm, którą w 1992 roku wymyśliła brytyjska dziennikarka Linda Anthony. Naprzeciw potrzebom wegetarian i fleksitarian wychodzą kolejne sieci, które do tej pory słynęły z mięsnego menu. Na przykład Burger King wprowadził właśnie Rebel Whoopera – kanapkę, w której wołowinę zastąpiono roślinnym burgerem o smaku wołowiny. Być może dla mięsożerców brzmi kiepsko, ale z pewnością warto spróbować – dla własnego zdrowia i planety. W sklepach pojawi się też masło z pestek arbuza czy egzotycznych orzechów. Wzbogaci się również oferta dipów, zup, a także past warzywnych. Restauratorzy obiecują, że dużo bardziej zróżnicowana roślinnie oferta trafi do menu dziecięcego. Z danych IQS wynika, że 43 procent Polaków deklaruje, że chce ograniczyć spożycie mięsa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. By na deklaracjach się nie skończyło, producenci prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na roślinne zamienniki mięsa – sojowe parówki, roślinne burgery czy pulpety stały się oczywistością w menu wielu restauracji. Wśród Polaków zwiększa się świadomość dotycząca szkodliwości spożycia mięsa, a także negatywnego wpływu przemysłu hodowlanego na środowisko. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.