Ekologia Oznaczenia na opakowaniach – o co chodzi? 04 września 2020 Ekologia Oznaczenia na opakowaniach – o co chodzi? 04 września 2020 Przeczytaj także Ekologia Naturalne nie takie dobre, jak mogłoby się wydawać. Zaskakujące wyniki badań Wbrew powszechnej opinii, naturalne materiały mogą czasami szkodzić przyrodzie bardziej, niż tworzywa sztuczne. Takie wnioski wysnuli naukowcy po przeprowadzeniu badania na dżdżownicach z udziałem włókien celulozowych. Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Biorąc do ręki produkt zazwyczaj zwracamy uwagę na jego nazwę, estetykę wykonania, czasem skład. Tymczasem na opakowaniach umieszczane są jeszcze inne oznaczenia. Warto się z nimi zapoznać, ponieważ zawierają cenne wskazówki dotyczące zasad składowania. Reklama Spis treści Toggle1 – PET 2 – HDPE 3 – PVC 4 – LDPE 5 – PP6 – PS7 – INNE 1 – PET Politereftalan etylenu to jedno z najczęściej wykorzystywanych tworzyw. Służy do produkcji plastikowych butelek na napoje, naczyń jednorazowego użytku i różnego rodzaju włókien sztucznych. Opakowania wykonane z tego tworzywa nie powinny być ponownie wykorzystywane, ponieważ zawierają ksenoestrogeny – związki chemiczne wpływające negatywnie na układ hormonalny. Natomiast jego recykling nie sprawia problemów. 2 – HDPE Pod tą nazwą kryje się polietylen wysokiej gęstości. Używany do wytwarzania pojemników i folii do pakowania żywności, a także rur, nart, żagli, markerów, zmywaczy do paznokci, toników. Uważany za jedno z dwóch najbezpieczniejszych tworzyw dla człowieka, a wykonane z niego przedmioty można powtórnie użytkować. 3 – PVC Polichlorek winylu stosuje się do produkcji wykładzin podłogowych, stolarki okiennej i drzwiowej, rur, elektroizolacji, strzykawek czy płyt gramofonowych. Materiał jest szkodliwy dla zdrowia i może wydzielać toksyny, natomiast w procesie jego spalania wytwarzane są groźne dla zdrowia związki chemiczne – dioksyny. Nie nadaje się do recyklingu. 4 – LDPE Ten używany głównie w branży spożywczej i przemyśle farmaceutycznym materiał to polietylen niskiej gęstości. Służy do produkcji wielu rodzajów opakowań do żywności i można go ponownie użytkować. Jest jednak mniej bezpieczny niż HDPE. 5 – PP Drugi z najbezpieczniejszych dla naszego zdrowia plastików to polipropylen wielokrotnego użytku. Znajdziemy go w kubkach jogurtowych, słomkach, wieszakach, ale także w rurach, izolatorach przewodów elektrycznych i płytach. 6 – PS Polistyren, który powszechnie znany jest w formie spienionej jako styropian. Wydziela toksyny i nie powinno się go stosować przy produkcji opakowań do żywności. Mimo to może być wykorzystywany w procesie tworzenia przykrywek do jednorazowych kubków na kawę. 7 – INNE Tym symbolem oznaczone są pozostałe tworzywa, których nie powinno się wykorzystywać do produkcji pojemników na żywność. Powodem jest obecność bisfenolu A (BPA), czyli związku chemicznego przyczyniającego się do wielu chorób układu hormonalnego i nerwowego, m. in. Alzheimera czy depresji. Kwestia ta nie została jednak prawnie uregulowana i niektóre przedsiębiorstwa wykorzystują BPA do tworzenia butelek dla dzieci i pojemników na żywność. Źródło: opakowania.com.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.